Jak si sestavit vyvážený jídelníček

Makroživiny

Skládají se ze sacharidů, tuků a bílkovin. Optimální poměr makroživin činí:

  • Sacharidy - 55-60 %
  • Tuky - 25-30 %
  • Bílkoviny - 15-20 %

Mikroživiny

Jsou ve stravě obsažené vitamíny a minerály. Máme jich široké spektrum, ale přesto bychom na žádný z nich neměli zapomínat. 

Jezte pravidelně

Interval mezi jídly by měl činit zhruba 3 hodiny. Jídlo si rozložte do 5-6 porcí denně.

Jak si sestavit jednotlivé chody, to nám napoví následující tabulka:

Snídaně 20-25 %
Svačina 10-15 %
Oběd 25-30 %
Druhá svačina 10-15 %
Večeře 25-30 %

Denní kalorický příjem

Pro každého jedince je příjem kalorií a energie z jídla individuální. Závisí to na hmotnosti, výšce, pohlaví, věku a množství pohybu. 

Pijte hodně

Tekutiny jsou nedílnou součástí zdravého stravování. Vyhýbejte se slazeným nápojům, přemíře alkoholu a kofeinu.

Tipy na snídani

Na začátku dne se zaměřte na příjem sacharidů z celozrnných výrobků a ovoce, nenasycených mastných kyselin ze semínek, ořechů a kvalitních margarínů a bílkovin z mléčných výrobků. Naším tipem je domácí zdravé müsli a podomácku vyrobený jogurt.

Svačinky na ráno i odpoledne

Měly by splňovat stejné požadavky jako snídaně, avšak by neměly být až tak vydatné. Na svačinku si ale můžete dopřát i zeleninu v mnoha podobách.

Obědy

Zdravé obědy mohou být i rychle hotové. Pro inspiraci můžete vyzkoušet hlavní chody z bulguru a kuskusu.

Večeře

Na večeři byste měli myslet stejně jako na oběd. Množství přijatých kalorií i energie by mělo být totožné. Vyzkoušejte třeba recepty na zapečená rajčátka.