Tisk článku

10 zajímavých receptů na vánoční cukroví

Tradice českých Vánoc spojená s pečením vánočního cukroví a tvořivostí českých kuchařek dokázala během let vytvořit stovky receptů na vánoční cukroví. Kromě těch nejznámějších, jejichž recepty jsou zařazeny v každém domácím receptáři, existují i další velmi dobré recepty. Připravili jsme pro vás 10 méně známých receptů na vánoční cukroví.

1. recept: Kakaové pracičky s kokosem

Kakaové pracičky s kokosem jsou obdoba klasických praciček (zde se ale nepřidává žádné koření).

  • 25 dkg hladké mouky
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg tuku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 20 dkg kokosové moučky

Mouku prosijeme na vál, doprostřed dáme prosátý moučkový cukr s kakaem, změklý pokrájený tuk, vejce, kokosovou moučku a zpracujeme těsto. Necháme v chladu půl hodiny odležet. Kousky těsta vtlačíme do formiček a v předehřáté troubě upečeme. Ještě horké vyklopíme. Před podáváním cukrujeme.

2. recept: Kokosové nafouklé cukroví

Kokosové nafouklé cukroví je křehké sladké pečivo s příjemnou kokosovou chutí.

  • 10 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg másla
  • 12,5 dkg mletého kokosu
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Vše propracujeme a plníme do suchých formiček jen do poloviny, protože těsto se při pečení nafoukne.

3. recept: Medovníčky

Medovníčky jsou drobné perníčky, bohatě zdobené cukrovou polevou, podobně jako se zdobí perníky. Můžeme je také polévat citronovou nebo čokoládovou polevou a cukrovou polevou jen dozdobit.

  • 60 dkg hladké mouky
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg tekutého medu
  • 7 dkg másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Vypracujeme hladké těsto a necháme je zabalené do mikrotenu do druhého dne v chladničce uležet. Pak na pomoučeném vále vyválíme dotenka a vykrajujeme libovolné tvary. Pro děti volíme roztomilé tvary, především zvířátka.

4. recept: Dvoubarevné rohlíčky

Dvoubarevné rohlíčky jsou pěkně vypadající cukroví z křehkého těsta, nenáročné na vypracování, vyžaduje jen trochu pečlivosti při tvarování.

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg tuku
  • 7 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-2 žloutky

Vypracujeme těsto a rozdělíme jej na poloviny. Do jedné poloviny těsta zapracujeme 2 lžíce kakaa nebo tabulku změklé čokolády na vaření. Z těsta vyválíme válečky a odkrajujeme kousky. Z těch vyválíme tenké válečky, spleteme je, odkrojíme přiměřeně velký kousek a vytvarujeme jej do rohlíčku nebo můžeme spojit jako kroužek. Upečeme v předehřáté troubě.

5. recept: Vínové cukroví

Vínové cukroví je jemné křehké cukroví, které se při pečení nafoukne.

  • 28 dkg hladké mouky
  • 28 dkg tuku (Hera)
  • 6 lžic bílého vína

Vypracujeme těsto a necháme je 2 hodiny v chladu uležet. Pak vyválíme, vykrajujeme malá kolečka a na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Ihned po upečení je ještě teplá obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

6. recept: Pestré sušenky

Pestré sušenky jsou pěkné a úhledné cukroví z jednoduchého sušenkového těsta, kde efektu dosahujeme tím, že při střídání tmavého a světlého těsta kombinujeme ještě větší a menší tvary nebo tvary mezi sebou. Například na větší tmavší srdíčko položíme menší srdíčko, do větší světlé kytičky tmavý kulatý střed, na světlé kolečko tmavý trojúhelník apod. Další variantou je vyválený plát světlého těsta a na něj položený plát tmavého těsta. Stočíme do pevné roládky a nakrájíme na kolečka. Získáme dvoubarevné šnečky.

  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg tuku
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • z 1 citronu kůra i šťáva
  • 1 lžíce kakaa do tmavého těsta

Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a do jednoho dílu zapracujeme kakao. Vyválíme asi 2 mm silné pláty a vykrajujeme tvary, které vzájemně kombinujeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

7. recept: Důlkové koláčky

Důlkové koláčky jsou malé zdobené kuličky plněné po upečení.

  • 30 dkg hladké mouky
  • 16 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg másla
  • 4 uvařené prolisované žloutky
  • citronová kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 vejce na potření
  • mandle na zdobení

Vypracujeme hladké těsto a tvarujeme z něj malé kuličky o průměru asi 2,5 cm. Na každé kuličce uděláme ve středu důlek. Pak je na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na tukem vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí plníme důlky pikantní marmeládou nebo ještě lépe Nutellou. Okolo ozdobíme plátky mandlí.

8. recept: Oříškové rohlíčky stříkané

Oříškové rohlíčky stříkané jsou bílkové cukroví, které musíme velmi opatrně péci, spíše jen sušit. Pro podávání musí být rozleželé.

  • 20 dkg oříšků
  • 5 dkg strouhanky
  • 35 dkg cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • vanilkový cukr
  • 3 bílky

Do sněhu z bílků zašleháme cukr krupici, zamícháme umleté oříšky a strouhanku prosátou s kakaem. Přidáme vanilkový cukr. Těsto dáme do sáčku s hvězdičkovitou trubičkou a na vymazaný plech vytlačujeme rohlíčky. Pečeme velmi opatrně v mírně vyhřáté troubě.

9. recept: Mrkvové hvězdičky

Mrkvové hvězdičky jsou chutné, vzhledné a málo nákladné cukroví.

  • 20 dkg hladké mouky
  • 10 dkg jemně nastrouhané mrkve
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 dkg hery
  • 1/2 prášku do pečiva
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka skořice (nemusí být)

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Zabalené do mikrotenu je necháme odležet v chladničce. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme hvězdičky, kolečka, srdíčka nebo jiné tvary. Klademe je na vymazaný plech nebo na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem nebo je vychladlé zdobíme polevou.

10. recept: Čokoládové hrudky

Čokoládové hrudky jsou jednoduché nepečené cukroví.

  • 8 dkg tuku
  • 8 dkg cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce solamylu
  • vanilkový cukr
  • 5 dkg oříšků nebo mandlí
  • 2 dkg opražených ovesných vloček

V kastrolku rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao a prohřejeme. Přidáme mléko, zahřejeme téměř k bodu varu a přidáme škrobovou moučku. Směs se nesmí vařit. Odstavíme a zamícháme nahrubo rozsekané oříšky a opražené vločky. Necháme trochu vychladnout a tvarujeme hrudky, které necháme ve chladu ztuhnout.





Příspěvky ke článku: 10 zajímavých receptů na vánoční cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky