Tisk

Ančovičky

S pojmem ančovičky se občas setkáváme ve starších receptech. Toto pojmenování pochází od baskických rybářů. Týká se malých rybek o velikosti cca 15 cm vyskytujících se především ve Středozemním moři a trochu se podobajících sleďům. Jejich další a u nás známější název je sardele. Tyto rybky se upravené nakládají do solného láku a z nich se pak připravují různé výrobky. Jedním z těchto výrobků jsou i takzvaná očka, v oleji konzervované stočené plátky sardelek.


Další pojmy slovníku:

  • Bageta

    Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a...

  • Ztužený pokrmový tuk

    Ztužený pokrmový tuk je tuk, který technologickým postupem dosahuje velmi tuhé konzistence. Dříve byl také nazýván 100% tuk a pod tímto názvem se...

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Rotiserie (Rotisserie)

    Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso,...

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...



Nové příspěvky