Tisk

Anglická slanina

Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se převážně z vepřového bůčku, výjimečně z krkovičky nebo z kýty. Nasolené maso se následně dostatečně udí tak, aby kůže byla zbarvena až dočerna. Svou chutí, která je výraznější než u slaniny a poněkud libovější strukturou se u nás používá někdy i jako náhrada uzeného masa. Kromě toho ji lze používat jako obyčejnou slaninu k protýkání masa, jako přídavek při pečení nebo dušení masa nebo zeleninových pokrmů. Oblíbená je i do masových pomazánek. 


Další pojmy slovníku:

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Worcesterová omáčka

    Pod původním názvem Worcester sauce, v Čechách upraveným na "vorčestr" se skrývá již upravené tekuté koření s ostrou vůní a zvláštní...

  • Whisky

    Whisky je převzatý název ze skotské angličtiny "whisky" nebo z irské angličtiny "whiskey" označující nápoj destilovaný z...

  • Kapr

    Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a...

Recepty s "Anglická slanina":

  • Kořeněné brambůrky

    Malé nové brambory rozkrájíme na dílky. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozdělíme na kroužky, česnek nasekáme na kousky. Přidáme na kostičky nebo...

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...

  • Kuře na kyselém zelí

    Stehna omyjeme,osušíme osolíme a posypeme mletou paprikou.Kyselé zelí dáme do pekáčku,na ně dáme anglickou slaninu a stehna.Dáme do trouby a pečeme...

  • Krůtí roláda

    Krůtí prsa rozřízneme tak,aby nám vznikl plát.Mírně naklepeme,osolíme a opepříme.Anglickou slaninu nakrájíme na velice malé kostičky a opečeme...

  • Brambory s Hermelínem a šunkou

    Očištěnou brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky (košťály odložíme k jinému použití) a krátce je spaříme v osolené vodě. Syrové brambory...



Nové příspěvky