Tisk

Anglická slanina

Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se převážně z vepřového bůčku, výjimečně z krkovičky nebo z kýty. Nasolené maso se následně dostatečně udí tak, aby kůže byla zbarvena až dočerna. Svou chutí, která je výraznější než u slaniny a poněkud libovější strukturou se u nás používá někdy i jako náhrada uzeného masa. Kromě toho ji lze používat jako obyčejnou slaninu k protýkání masa, jako přídavek při pečení nebo dušení masa nebo zeleninových pokrmů. Oblíbená je i do masových pomazánek. 


Další pojmy slovníku:

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

  • Černý pepř celý

    Pepř jsou plody pepřovníku, popínavé rostliny původem z Asie. Po usušení mají plody svraštělý povrch a jsou ostré a palčivé chuti. Běžně se...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

  • Sýr mascarpone

    Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné. Pochází z Itálie a je krajovou variantou sýra ricotta. Tento...

Recepty s "Anglická slanina":

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...

  • Krůtí roláda

    Krůtí prsa rozřízneme tak,aby nám vznikl plát.Mírně naklepeme,osolíme a opepříme.Anglickou slaninu nakrájíme na velice malé kostičky a opečeme...

  • Kuře na kyselém zelí

    Stehna omyjeme,osušíme osolíme a posypeme mletou paprikou.Kyselé zelí dáme do pekáčku,na ně dáme anglickou slaninu a stehna.Dáme do trouby a pečeme...

  • Brambory s Hermelínem a šunkou

    Očištěnou brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky (košťály odložíme k jinému použití) a krátce je spaříme v osolené vodě. Syrové brambory...

  • Kořeněné brambůrky

    Malé nové brambory rozkrájíme na dílky. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozdělíme na kroužky, česnek nasekáme na kousky. Přidáme na kostičky nebo...



Nové příspěvky