Tisk

Angrešt

Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i studené omáčky, kterými přeléváme vařené, pečené nebo grilované maso všech druhů. Vynikající je angrešt ke konzervaci jako kompot a především k výrobě různých marmelád a džemů. Pro svůj obsah pektinů má dobrou rosolovací schopnost a proto jej můžeme míchat s jinými druhy ovoce méně výrazné chuti, například třešněmi. Z angreštu lze vyrábět i ovocné víno.


Další pojmy slovníku:

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

  • Bezé

    Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví....

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...

Recepty s "Angrešt":

  • Angreštová marmeláda s ananasem.

    Angreštová marmeláda s ananasem. Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce.Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy...

  • Perník s kompotem

    V míse smícháme mouku, cukr, prášek do perníku, sodu a kakao. Pak přilijeme olej, vejce a šťávu z kompotu. Znovu promícháme a přidáme ovoce (podle...

  • Angreštová marmeláda s rumem.

    Angreštová marmeláda s rumem. Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po...

  • Mramorová bublanina s višněmi

    Smetanu ušleháme s celými vejci a cukrem do pěny. Pak postupně zlehka zamícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hlubší plech vytřeme olejem,...

  • Borůvkový koláč se sněhem

    Mouku smícháme se solí, herou, vejcem a vanilkovým cukrem. Těsto necháme odpočinout 2hod v lednici. Škrobovou moučku smícháme s cukrem, trochou...



Nové příspěvky