Tisk

Angrešt

Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i studené omáčky, kterými přeléváme vařené, pečené nebo grilované maso všech druhů. Vynikající je angrešt ke konzervaci jako kompot a především k výrobě různých marmelád a džemů. Pro svůj obsah pektinů má dobrou rosolovací schopnost a proto jej můžeme míchat s jinými druhy ovoce méně výrazné chuti, například třešněmi. Z angreštu lze vyrábět i ovocné víno.


Další pojmy slovníku:

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

  • Pohanková mouka

    Pohanková mouka má poměrně vysoký obsah bílkovin a minerálních látek, proto je doporučována pro zdravou výživu. Z pohankové mouky se vaří především...

  • Hlíva ústřičná

    Hlíva patří mezi velmi chutné houby. Má výraznou houbovou chuť a je vonnější než žampiony. Mírnou nevýhodou je to, že je poněkud tužší a proto...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Libeček lékařský

    Velká vytrvalá rostlina pochází ze Středozemí a její listy se podobají listům celeru. Obsahuje řadu vitamínů, pryskyřičných látek, kyselin a...

Recepty s "Angrešt":

  • Borůvkový koláč se sněhem

    Mouku smícháme se solí, herou, vejcem a vanilkovým cukrem. Těsto necháme odpočinout 2hod v lednici. Škrobovou moučku smícháme s cukrem, trochou...

  • Mramorová bublanina s višněmi

    Smetanu ušleháme s celými vejci a cukrem do pěny. Pak postupně zlehka zamícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hlubší plech vytřeme olejem,...

  • Angreštová marmeláda s rumem.

    Angreštová marmeláda s rumem. Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po...

  • Angreštová marmeláda s ananasem.

    Angreštová marmeláda s ananasem. Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce.Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy...

  • Perník s kompotem

    V míse smícháme mouku, cukr, prášek do perníku, sodu a kakao. Pak přilijeme olej, vejce a šťávu z kompotu. Znovu promícháme a přidáme ovoce (podle...



Nové příspěvky