Tisk článku

Bábovka

Bábovky jsou oblíbeným sladkým moučníkem nejen v Čechách, ale i v ostatních zemích střední Evropy. Pokud zůstaneme v Čechách a na Moravě, tak zjistíme, že receptů na bábovku je ne-přeberně. Od desítky let starých klasických z většího počtu vajec, másla a cukru až po dnešní odlehčené bábovky, kde tuk je nahrazován tvarohem nebo jogurtem, snižuje se objem použitého cukru a přidává se ovoce nebo jiné ingredience. Bábovka se peče z těst kynutých, třených nebo piškotových.

Příprava bábovky

A jak docílíme skvělé bábovky? Nejdříve si vybereme vhodný recept podle toho, pro koho je bábovka určena, jaké máme k dispozici suroviny a na jakou máme zrovna chuť. Na bábovky používáme většinou polohrubou mouku, popřípadě ji můžeme míchat s hladkou, část mouky můžeme nahradit solamylem nebo pudinkovým práškem. I když je občas v receptu popsána příprava z celých vajec, vždy je lepší utřít zvlášť žloutky s cukrem a tukem, přidat mléko nebo jinou tekutinu a z bílků ušlehat sníh, který se až nakonec střídavě spolu s moukou, kterou jsme prosili s kypřícím práškem, přidává lehkým obracením do těsta, abychom nenarušili strukturu získanou šleháním. Předtím ještě přidáváme vybrané ingredience: ořechy, rozinky, ovoce, vynikající je kakaová bábovka s nastrouhanou nebo nalámanou čokoládou. Práci s těstem si ulehčíme použitím robotu nebo alespoň ručního šlehače, k zamíchání mouky je lepší obyčejná vařečka.

Dosažení dobré a vzhledné bábovky závisí také na formě. Formy se používají keramické, liti-nové, smaltované nebo i postupně se rozšiřující silikonové. S výjimkou silikonových forem je třeba dbát na řádné vymazání formy. Používání pečícího papíru není vhodné, protože bychom se připravili o charakteristický obrys hotového moučníku daný formou. Vymazávání máslem nebo rostlinným tukem také není příliš vhodné, protože oba tuky obsahují vodu. Nejlépe se k vymazání osvědčuje rozpuštěný ztužený pokrmový tuk nebo i sádlo. Pečlivě vymazáváme tak, abychom tukem pokryli celý povrch formy včetně středu. Doporučuje se formu na chvíli uložit do ledničky a teprve pak na ztuhlý tuk použít k vysypání hrubou mouku, jemnou strouhanku nebo kokos. Pak do takto připravené formy vkládáme těsto připravené podle vybraného receptu. Plníme pouze zhruba do tří čtvrtin formy, protože těsto při pečení nabude. Pečeme při 180°C asi 40 minut až 1 hodinu - to závisí na velikosti formy. Zda je bábovka dostatečně propečená zjistíme tak, že vpíchneme u středu dřevěnou špejli, Pokud je špejle suchá, je bábovka upečená, zůstává-li na ní ještě trochu těsta, pečeme dále. Jestliže je bábovka svrchu již příliš tmavá, zakryjeme povrch alobalem. Upečenou bábovku vyklopíme nejlépe na drátěnou mřížku, aby odspodu nevlhla. Pokud nemáme mřížku, pomůžeme si zkříženými špejlemi na dostatečně velikém plochém talíři. Může se stát, že bábovka nejde vyklopit, pak použijeme ve studené vodě namočenou utěrku, kterou obložíme formu a necháme chvíli působit. Hotovou bábovku buď ihned ještě horkou pocukrujeme, pak nám cukr vytvoří sladkou kůrčičku nebo ji necháme vychladnout a pak ji zdobíme polevou a navrch ještě můžeme posypat kokosem, čokoládou, barevným cukrem, to vše již podle možností a vlastní fantazie.

Vybrané recepty na bábovku

Můžete si vybrat některý z našich receptů v rubrice "Moučníky" nebo náš snadno zapamatova-telný Tip s obměnami, který je určen pro ty, kdo mají málo času na vyhledávání a zkoušení receptů. Pro zvlášť zarputilé odpůrce sladké bábovky nabízíme i pikantní bábovku slanou.

Univerzální bábovka 10+20+30

  • 10 dkg oleje nebo rostlinného tuku
  • 20 dkg cukru ( lze i méně)
  • 30 dkg mouky
  • 3 ks vajec (menší 4 ks)
  • 1/4 l studeného mléka
  • 1 prášek do pečiva

Utřeme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej, stále třeme a ředíme mlékem. Mléko může být studené. Z bílků ušleháme sníh, mouku prosijeme s práškem do pečiva a střídavě přidáváme do těsta. Těsto jen zlehka obracíme. Naplníme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Upečenou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Bábovka pokaždé jinak

Tipy na obměnu bábovky

1. Jednu třetinu těsta oddělíme, přidáme do něj 2 lžíce kakaa, trochu mléka a do formy vrstvíme světlé těsto, tmavé těsto, světlé těsto. Po upečení máme na řezu bábovku mramorovanou.

2. Polovinu těsta oddělíme, přidáme 3 lžíce kakaa, trochu mléka a do formy vrstvíme střídavě po lžících, v jednotlivých vrstvách střídáme i světlé a tmavé těsto nad sebou. Po upečení je na řezu bábovka šachovnicová.

3. Nastrouháme cca 25 dkg mrkve na jemném struhadle, jednu třetinu těsta oddělíme a jemně do něj mrkev zamícháme. Do formy vkládáme světlé těsto, mrkvové těsto, světlé, mrkvové a světlé. Po upečení jsou na řezu jemné růžové pruhy.

4. Mléko nepřidáváme studené, ale zahřejeme ho až k varu a spaříme jím 1 lžíci mleté kávy. Necháme odstát a pokud jsme nepoužili instantní kávu, tak přecedíme. Tuto kávu použijeme k ředění těsta. Upečená bábovka má kávovou příchuť.

5. Do těsta přidáme 2- 3 lžíce kakaa nebo strouhanou čokoládu na vaření a na drobné kousky nalámanou čokoládu. Upečená bábovka má čokoládovou chuť.

6. 2 ks kulatých dětských piškotů spojíme marmeládou a do formy vkládáme těsto, pruh piškotů, těsto, pruh piškotů, těsto. Upečená bábovka bude mít na řezu mozaiku z piškotů.

7. Místo běžného prášku do pečiva použijeme prášek do perníku. Do těsta můžeme zamíchat i několik lžic marmelády. Upečená bábovka bude mít perníkovou příchuť.

8. Do těsta přidáme barevné lentilky. Upečená bábovka je na řezu pestrá.

9. Část mléka nahradíme vaječným koňakem. Upečená bábovka bude mít lehkou příchuť vaječného koňaku.

10. Těsto doplníme:

  • mletými nebo sekanými ořechy nebo lískovými oříšky, mohou být i arašídy
  • sekaným kandovaným ovocem
  • na kostičky nakrájenými jablky
  • okapaným kompotovaným ananasem nebo na kousky nakrájenými meruňkami nebo broskvemi
  • mraženým rybízem, angreštem

11. Upečenou bábovku poléváme citronovou, pomerančovou, rumovou, kakaovou, čokoládovou či jinou polevou. Můžeme kombinovat i dvě barvy tzn. polít bílou polevou a trochu ozdobit tmavou polevou nebo naopak, tmavou polevu posypat kokosem, bílou ozdobit hoblinkami čokolády apod..

Možností je samozřejmě ještě více, ale i takto je z jednoho jediného receptu bábovka pokaždé jiná..


Vyzkoušejte slanou bábovku

Pikantní slaná bábovka

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 4 dl bílého jogurtu
  • 10-15 dkg nadrobno nakrájeného salámu, klobásy nebo šunky
  • 6 dkg nahrubo nasekaných ořechů
  • trochu majoránky
  • 8 dkg rozpuštěného másla

Trošku mouky dáme do misky, přidáme droždí, cukr a 4 lžíce jogurtu. Mícháme, dokud droždí úplně nerozmícháme. Necháme vykynout kvásek. Potom přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné a pružné těsto, které necháme vykynout. Pak je ještě jednou promícháme, vložíme do vymazané a vysypané formy a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak pečeme asi 45 minut při 180 °C.





Příspěvky ke článku: Bábovka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...