Tisk

Bageta

Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a konzumují se většinou máčené v kávě. U nás pečené bagety se vzhledově trochu liší, protože jsou o něco kratší i širší než pravé francouzské bagety. Trochu se liší i jejich užívání, protože zde se bagety obkládají zeleninou, uzeninou a sýrem nebo plní pomazánkami a takto upravené se podávají jak k snídani, tak přesnídávce. Kromě toho se naplněné zapékají nebo se z nich krájí podklad pro jednohubky.


Další pojmy slovníku:

  • Makarony

    Název makarony pochází samozřejmě z Itálie, kde se názvem macaroni označují všechny průmyslově vyráběné těstoviny. Samotné makarony se v domácí...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Fizz

    Fizz je druh míchaného nápoje, První recepty na nápoje fizz se objevily v 2. polovině 19. století. Připravuje se v různých variantách, které mají...

  • Pór

    Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od...

Recepty s "Bageta":

  • Zapečené bagety s jablečnou náplní

    Jablka oloupeme, nastrouháme na nudličky, šunkový salám nakrájíme nadrobno a oboje smícháme. Bagety podélně rozkrojíme, potřeme je máslem a...

  • Grilovaná cuketa jako chlebíčky

    Cuketu opereme a případně oloupeme (pokud je slupka tuhá) pokrájíme na kolečka asi o síle 1,5 cm a poklademe na plech jedno vedle druhého. Olej...

  • Zapékané česnekové bagety

    Bagety podélně rozkrojíme. Z kečupu, oleje, prolisovaného česneku, soli a koření umícháme kašičku, kterou potřeme rozkrojené bagety. Vložíme do...

  • Plněná bageta

    Nejprve utřeme máslo, přidáme drobky z bagetek nebo z vek, tavený sýr, hořčici a tatarku, nakrájený salám, okurku, vejce vařené, vařenou vychladlou...

  • Grilovaná bageta

    Máslo utřeme s prolisovaným česnekem a solí. Bagetu vždy asi po 2 cm nakrojíme, ale nedokrojíme. Spodní kůrka musí zůstat vcelku. Utřeným...



Nové příspěvky