Tisk

Bageta

Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a konzumují se většinou máčené v kávě. U nás pečené bagety se vzhledově trochu liší, protože jsou o něco kratší i širší než pravé francouzské bagety. Trochu se liší i jejich užívání, protože zde se bagety obkládají zeleninou, uzeninou a sýrem nebo plní pomazánkami a takto upravené se podávají jak k snídani, tak přesnídávce. Kromě toho se naplněné zapékají nebo se z nich krájí podklad pro jednohubky.


Další pojmy slovníku:

  • Tataki

    Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Ječná mouka

    Ječná mouka se mele z ječných zrn. Má poněkud tmavší žlutou barvu a slabě nahořklou chuť. Používá se především na pečení různých placek a mohou se...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

Recepty s "Bageta":

  • Grilovaná bageta

    Máslo utřeme s prolisovaným česnekem a solí. Bagetu vždy asi po 2 cm nakrojíme, ale nedokrojíme. Spodní kůrka musí zůstat vcelku. Utřeným...

  • Zapékané česnekové bagety

    Bagety podélně rozkrojíme. Z kečupu, oleje, prolisovaného česneku, soli a koření umícháme kašičku, kterou potřeme rozkrojené bagety. Vložíme do...

  • Zapečené bagety s jablečnou náplní

    Jablka oloupeme, nastrouháme na nudličky, šunkový salám nakrájíme nadrobno a oboje smícháme. Bagety podélně rozkrojíme, potřeme je máslem a...

  • Zapečené bagety

    Bagetu krájíme šikmými řezy jako na plátky, ale nedokrojíme. Nakrojené plošky bagety potřeme změklým máslem utřeným s prolisovaným česnekem, solí a...

  • Plněná bageta

    Nejprve utřeme máslo, přidáme drobky z bagetek nebo z vek, tavený sýr, hořčici a tatarku, nakrájený salám, okurku, vejce vařené, vařenou vychladlou...



Nové příspěvky