Tisk

Balkánský sýr

Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se vyráběl z mléka kozího a ovčího, dnes je vyráběn již téměř výhradně z kravského mléka. Jedná se o sýr, který má poměrně vysoký obsah tuku pohybující se mezi 40-45%. Aby se udržela jeho chuť a vláčný stav, skladuje se ve slaném nálevu a jako takový by měl být i prodáván. V kuchyni se využívá jako doplněk různých masitých i bezmasých jídel, při jejich zapékání, do pomazánek a salátů. Příkladem může být známý šopský salát. 


Další pojmy slovníku:

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

  • Avokádo

    Avocado je název stromu i jeho plodu. Strom avocado pochází z Jižní a Střední Ameriky, ale pěstuje se v řadě zemí s tropickým klimatem. Plody jsou...

  • Řepkový olej

    Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky olejné a jedná se o jeden z nejpoužívanějších olejů u nás. V potravinářském průmyslu je využíván pro výrobu...

Recepty s "Balkánský sýr":

  • Pečené balkánské brambory

    Syrové oloupané brambory pokrájíme na plátky. Do pekáčku vymazaného tukem klademe střídavě vrstvy brambor a nastrouhaného nebo rozmělněného...

  • Ostrá sýrová pomazánka

    Tvaroh ušleháme ručním šlehačem dohladka, podle potřeby zředíme trochou mléka. Pak prošleháme s přidanou sladkou paprikou a chilli kořením. Do...

  • Párková pizza

    Listové těsto rozválíme a zformujeme podle tvaru formy. Na vyválené těsto rozložíme na plátky nakrájená rajčata. Na tenká kolečka nakrájenou cibuli...

  • Rajská polévka s balkánským sýrem

    Do 1 l vody nebo vývaru dáme vařit hrst rýže, přidáme koření a sůl. Když rýže změkne, přidáme rozmíchaný rajský protlak a cca 2 minuty povaříme. Do...

  • Šopský salát 2

    Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké proužky,osolíme, opepříme, promícháme se zálivkou a zasypeme strouhaným nebo rozdrobeným sýrem. Podáváme s...



Nové příspěvky