Tisk

Balkánský sýr

Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se vyráběl z mléka kozího a ovčího, dnes je vyráběn již téměř výhradně z kravského mléka. Jedná se o sýr, který má poměrně vysoký obsah tuku pohybující se mezi 40-45%. Aby se udržela jeho chuť a vláčný stav, skladuje se ve slaném nálevu a jako takový by měl být i prodáván. V kuchyni se využívá jako doplněk různých masitých i bezmasých jídel, při jejich zapékání, do pomazánek a salátů. Příkladem může být známý šopský salát. 


Další pojmy slovníku:

  • Černý kořen

    Původ černého kořene je v Evropě, konkrétně ve Středozemí. Má i další, poněkud zvláštní název, hadí mord. Patří mezi lahůdkové zeleniny, protože...

  • Škvarky

    Škvarky jsou vedlejším produktem vzniklým při škvaření sádla. Ze zbytků masové tkáně, které u syrového sádla bývají, zůstávají po rozpuštění tuku a...

  • Žitná mouka

     Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je...

  • Arašídové máslo

    Arašídové máslo je vlastně pomazánka, které se máslo říká zřejmě proto, že je snadno roztíratelná, podobně jako máslo. Vyrábí se drcením sušených...

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

Recepty s "Balkánský sýr":

  • Šopský salát 2

    Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké proužky,osolíme, opepříme, promícháme se zálivkou a zasypeme strouhaným nebo rozdrobeným sýrem. Podáváme s...

  • Rajská polévka s balkánským sýrem

    Do 1 l vody nebo vývaru dáme vařit hrst rýže, přidáme koření a sůl. Když rýže změkne, přidáme rozmíchaný rajský protlak a cca 2 minuty povaříme. Do...

  • Míchaný salát

    Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Nakrájíme na libovolné kousky jako jsou kostičky, proužky, plátky nebo nastrouháme a vložíme do mísy. Podle...

  • Párková pizza

    Listové těsto rozválíme a zformujeme podle tvaru formy. Na vyválené těsto rozložíme na plátky nakrájená rajčata. Na tenká kolečka nakrájenou cibuli...

  • Balkánské zapékané toasty

    Oba druhy sýra jemně nastrouháme, přidáme utřený česnek a ostatní ingredience. Dobře promícháme, mažeme na plátky toastového chleba nebo veky a...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...