Tisk článku

Banánové dezerty

Sladké a lahodné dezerty v době, kdy není ještě dostatek domácího čerstvého ovoce se velmi dobře připravují z banánů. Ty jsou dnes v nabídce téměř po celý rok a jejich chuť je lahodnější než u podobně nabízených a rozšířených citrusových plodů. Svou nepříliš výraznou chutí banány umožňují přípravu opravdu pestrých dezertů a využití řady dalších surovin.

Banánové dezerty

Banánové dezerty a příprava

Banánové dezerty nahradí různé pečené moučníky. Jejich příprava je velmi rychlá a hodí se jak pro předem připravované, tak i pro neplánované sladké pohoštění. Banánové dezerty můžeme připravovat studené i teplé, záleží pouze na chuti a příležitosti. Pokud se neobejdeme bez náhrady pečeného korpusu, tak použijeme kulaté dětské nebo dlouhé cukrářské piškoty, případně vhodné sušenky.

Studené banánové dezerty

Ve studených banánových dezertech doplňujeme banány krémy z tvarohu, jogurtu či pudinku, často ještě doplněné sladkou nebo zakysanou smetanou. Opravdu studené dezerty obohatíme mraženým krémem nebo zmrzlinou. Menší množství banánů můžeme poměrně dobře kombinovat s dalším ovocem a to jak čerstvým, tak kompotovaným.

Banánové dezerty s tvarohovým krémem

Tvarohový krémy vyrobíme z rozmíchaného, rozšlehaného nebo rozmixovaného tvarohu, který dosladíme cukrem nebo ještě lépe medem. Tímto krémem můžeme přelít oloupané a na menší kousky nakrájené banány. Pouhý tvarohový krém můžeme ještě vylepšit přidáním uvařeného studeného pudinku, zašleháním ušlehané smetany a dochutit kakaem, čokoládou nebo ořechy. Banány s tvarohovým krémem většinou podáváme v mělkých miskách nebo na menších talířcích.

Banánové dezerty s jogurtovým krémem

Jogurtový krém připravujeme podobně jako tvarohový. Hodí se bílý smetanový jogurt, ale lze použít i jogurt dochucený čokoládou. Do jogurtového krému se hodí i trochu zakysané smetany nebo ušlehané šlehačky. Dochucujeme opět kakaem, čokoládou nebo ořechy, ale dá se použít i karamel. Jogurtový krém je řidší, proto takto upravené banány podáváme většinou v pohárech.

Banánové dezerty se smetanou

Na banány se hodí i krémy připravené ze zakysané smetany a ještě lépe ze šlehačky. Obě smetany můžeme také vzájemně kombinovat. Šlehačka může být jen lehce doslazená, ale na banány si můžeme připravit i domácí pařížskou šlehačku, kdy svaříme smetanu na šlehání s čokoládou, necháme do druhého dne vychladit a teprve pak šleháme. Podáváme v miskách i pohárech.

Banánové dezerty s dalším ovocem

Pokud chceme banány doplnit dalším ovocem, tak využijeme odlišnějších chutí. Celoročně můžeme použít jablka, v sezóně pak ovoce, které je momentálně k dispozici. Krémy a další suroviny volíme podle druhu ovoce a podle chuti.

Teplé banánové dezerty

Banánové dezerty v teplém provedení především po počáteční přípravě zapékáme v troubě nebo pod grilem. Kromě zapékání jsou banány vhodné i pro smažení rychlých sladkých moučníků. Určitou formou teplého dezertu jsou i banány, které přeléváme některou z teplých sladkých omáček.

Banánové dezerty zapékané

Oloupané a na menší či větší kousky nakrájené banány vkládáme do máslem vymazaných zapékacích misek a přeléváme některým z vhodných krémů a zapečeme. Krémy většinou ještě doplníme samotným žloutkem, někdy ještě i bílkovým sněhem.

Banánové dezerty smažené

Kousky banánů můžeme balit do listového nebo křehkého těsta a smažit ve vyšší vrstvě horkého oleje. Po usmažení je obalíme v moučkovém cukru a ihned podáváme.

Banánové dezerty s teplou omáčkou

Pod teplou omáčku můžeme banány krátce samostatně zapéci nebo je nechat syrové a omáčkou pouze přelít. Výborná je například čokoládová nebo vanilková omáčka. Podáváme ihned po dokončení na talířku nebo v širokých mělkých miskách.
 





Příspěvky ke článku: Banánové dezerty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky