Tisk

Bazalka

Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní a chutí podobají hřebíčku, sušené spíše karí. Čerstvé nebo sušené listy bazalky se používají ke kořenění omáček, polévek, přidávají se i do masitých jídel nebo luštěnin. Je vhodná i pro kořenění některých nálevů při konzervaci zeleniny. Bazalka se velmi často používá především v italských receptech a to v omáčkách k těstovinám nebo při kořenění pizzy. Bazalka obsahuje i látky, které se využívají ve farmacii. Silice linalol byla hlavní součástí dříve známé "tygří masti" používané pro odstranění únavy a bolesti hlavy.


Další pojmy slovníku:

  • Kysané mléko

    Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Konfit (Confit)

    Je to jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, zejména maso a pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil...

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

  • Rajčenka

    Rajčenka je plod keře nebo malého stromu nazývaného tamarillo a pocházejícího z Peru. Dnes roste i v dalších zemích včetně Nového Zélandu, kde se...

Recepty s "Bazalka":

  • salát s těstovinami a mozzarellou

    Musíme napřed uvařit těstoviny s bujónem na skus a nechat je přecedit. a vychladnout. Z vývaru odměříme 150 ml a dáme jej stranou. Rajčátka...

  • Omáčka na špagety

    Mleté masičko si osmahneme společně s cibulkou nakrájenou na kostičky a pořádně osmahneme, pak přidáme česnek prolisovaný a bazalku, pepř, sůl,...

  • Bylinková kuřecí prsíčka

    Kuřecí řízky omyjeme, osušíme, mírně naklepeme a osolíme. Hladkou mouku smícháme s pepřem, nasekanou bazalkou, petrželovou naží a pažitkou. Maso...

  • Těstoviny s vejci

    Těstoviny uvaříme podle návodu, slijeme a necháme okapat. Zeleninu očistíme, cuketu nakrájíme na plátky, papriky nakrájíme na proužky, česnek...

  • Pečené kuře s česnekem a cherry rajčátky 1

    Kuře vyndáme z lednice alespoň půl hodiny před začátkem přípravy, aby získalo pokojovou teplotu. Opláchneme a důkladně osušíme papírovou utěrkou...



Nové příspěvky