Tisk

Bazalka

Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní a chutí podobají hřebíčku, sušené spíše karí. Čerstvé nebo sušené listy bazalky se používají ke kořenění omáček, polévek, přidávají se i do masitých jídel nebo luštěnin. Je vhodná i pro kořenění některých nálevů při konzervaci zeleniny. Bazalka se velmi často používá především v italských receptech a to v omáčkách k těstovinám nebo při kořenění pizzy. Bazalka obsahuje i látky, které se využívají ve farmacii. Silice linalol byla hlavní součástí dříve známé "tygří masti" používané pro odstranění únavy a bolesti hlavy.


Další pojmy slovníku:

  • Žitná mouka

     Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je...

  • Kolínka

    Kolínka jsou drobné těstoviny vyráběné průmyslově. Jedná se o drobné kousky těstovin, na povrchu rýhované, duté a stočené do půloblouku, který...

  • Worcesterová omáčka

    Pod původním názvem Worcester sauce, v Čechách upraveným na "vorčestr" se skrývá již upravené tekuté koření s ostrou vůní a zvláštní...

  • Kdoule

    Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

Recepty s "Bazalka":

  • Letní rizoto

    V kastrolu rozehřejeme máslo nebo rostlinný tuk, podusíme na něm nasekanou cibuli dozlatova, přidáme na kostičky nakrájené papriky a krátce...

  • Cuketa plněná masem

    Cuketa se nejdříve omyje a osuší, pak se rozřízne ji na příč a vnitřek opatrně vydlabeme. Pak spojíme do hromady mleté maso, vnitřek cukety,...

  • Pečené kuře s česnekem a cherry rajčátky

    Kuře vyndáme z lednice alespoň půl hodiny před začátkem přípravy, aby získalo pokojovou teplotu. Opláchneme a důkladně osušíme papírovou utěrkou...

  • Zapečená bramborová kaše

    Rajčata a cukety omyjeme a pokrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm mleté maso. Přimícháme...

  • Papriková pizza

    Těsto rozválíme na plát, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme lehce olejem. Pizzu poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, na...



Nové příspěvky