Tisk

Bažant

 Bažant je jedním z druhů zvěřiny, který se pěstuje uměle v bažantnicích a pro běžné spotřebitele je k dostání i ve specializovaných obchodech. Někdy nebývá ani vykuchán, takže je třeba jej opatrně vykuchat a nebývá ani oškubán. Při škubání škubeme odspodu směrem k hlavě po pírkách. Není třeba předem pařit, ale spíše počítat s nepořádkem z prachového spodního peří. Maso z bažanta je jako u všech druhů zvěřiny chudé na tuk. Většinou se upravuje jako pečený s různým kořením, cibulí a suchost masa se přitom vylepšuje protýkáním nebo obkládáním slaninou. Lze jej i plnit tučnějšími nádivkami.


Další pojmy slovníku:

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Slunečnicový olej

    Slunečnicový olej se lisuje ze semen zcela dozrálé kukuřice. Nemá žádnou výraznou barvu, vůni ani chuť a je vhodný k různému použití. Podle druhů...

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Tataki

    Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu...

Recepty s "Bažant":

  • Bažant na zelenině

    Očištěného bažanta prošpikujeme nudličkami uzeného bůčku, osolíme a vložíme do pekáčku vymazaného máslem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a...

  • Plněný bažant

    Očištěného bažanta osolíme zvenku i zevnitř, zlehka poprášíme kořením a naplníme nádivkou. Na nádivku rozkrájíme housky na kostičky, zvlhčíme je...

  • Bažant na víně

    Očištěného bažanta protkneme klínky slaniny a osolíme ze všech stran. Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme nakrájenou cibuli, pak vložíme bažanta a...

  • Pečený bažant

    Očištěného a omytého bažanta osolíme, prošpikujeme (především prsíčka) polovinou slaniny nakrájené na proužky a dáme péci do pekáče, který jsme...



Nové příspěvky