Tisk

Bažant

 Bažant je jedním z druhů zvěřiny, který se pěstuje uměle v bažantnicích a pro běžné spotřebitele je k dostání i ve specializovaných obchodech. Někdy nebývá ani vykuchán, takže je třeba jej opatrně vykuchat a nebývá ani oškubán. Při škubání škubeme odspodu směrem k hlavě po pírkách. Není třeba předem pařit, ale spíše počítat s nepořádkem z prachového spodního peří. Maso z bažanta je jako u všech druhů zvěřiny chudé na tuk. Většinou se upravuje jako pečený s různým kořením, cibulí a suchost masa se přitom vylepšuje protýkáním nebo obkládáním slaninou. Lze jej i plnit tučnějšími nádivkami.


Další pojmy slovníku:

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Mandle

    Jsou to semena mandloně, středozemní dřeviny příbuzné broskvi. Plod je obalen zelenou slupkou, která se později sloupne. Jeden z nejoblíbenějších...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

Recepty s "Bažant":

  • Plněný bažant

    Očištěného bažanta osolíme zvenku i zevnitř, zlehka poprášíme kořením a naplníme nádivkou. Na nádivku rozkrájíme housky na kostičky, zvlhčíme je...

  • Bažant na víně

    Očištěného bažanta protkneme klínky slaniny a osolíme ze všech stran. Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme nakrájenou cibuli, pak vložíme bažanta a...

  • Bažant na zelenině

    Očištěného bažanta prošpikujeme nudličkami uzeného bůčku, osolíme a vložíme do pekáčku vymazaného máslem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a...

  • Pečený bažant

    Očištěného a omytého bažanta osolíme, prošpikujeme (především prsíčka) polovinou slaniny nakrájené na proužky a dáme péci do pekáče, který jsme...



Nové příspěvky