Tisk

Bezé

Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví. Obojí je dost sladké, k pečení se tvaruje zdobícím sáčkem a vžil se obecný název pusinky, který se používá v místních jazycích i v zahraničí. Receptů je řada, často s různými přísadami, ale většina z nich se omezuje na podíl bílků a cukru a k tomu ještě na způsob předem připraveného cukru. Nejčastěji se dává moučkový cukr ochucený vanilkou pro vůni, ale pevnější pusinky jsou vyráběné z předem připraveného cukrového sirupu. Bezé neboli pusinky se podávají samostatně, ale často slouží jako korpus pro plnění ušlehanou šlehačkou nebo jemnými krémy. Příkladem může být pěnový dort Pavlova nebo známé laskonky.


Další pojmy slovníku:

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Kukuřičná mouka

    Kukuřičná mouka se mele z vyzrálých kukuřičných zrn. Její používání není příliš rozšířeno, protože je to teplomilnější plodina a u nás se pěstovala...

  • Liči čínské

    Liči je strom pěstovaný v oblastech s tropickým klimatem v jihovýchodní Asii, jižní Africe a Mexiku a stejný název nese i ovoce z tohoto stromu....

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...



Nové příspěvky