Tisk

Bezé

Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví. Obojí je dost sladké, k pečení se tvaruje zdobícím sáčkem a vžil se obecný název pusinky, který se používá v místních jazycích i v zahraničí. Receptů je řada, často s různými přísadami, ale většina z nich se omezuje na podíl bílků a cukru a k tomu ještě na způsob předem připraveného cukru. Nejčastěji se dává moučkový cukr ochucený vanilkou pro vůni, ale pevnější pusinky jsou vyráběné z předem připraveného cukrového sirupu. Bezé neboli pusinky se podávají samostatně, ale často slouží jako korpus pro plnění ušlehanou šlehačkou nebo jemnými krémy. Příkladem může být pěnový dort Pavlova nebo známé laskonky.


Další pojmy slovníku:

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...



Nové příspěvky