Zajímavé bezinkové recepty na jednom místě pro zdraví i mlsání. Inspirujte se!

Hledáte recepty na bezinky, ze kterých budete moci vykouzlit zdraví prospěšné a chuťově skvělé produkty?

Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některou z osvědčených dobrot.

Bezinky vám pomohou posílit imunitu a ještě si skvěle pochutnáte.

Nemáte inspiraci na dárky pro své blízké či přátelé? Vyrobte jim třeba luxusní sirup, dejte do ozdobného obalu a máte vystaráno.

Bezinkový sirup

Tento recept rozhodně není jen na obyčejnou šťávu do vody. Je to skvělý pomocník na léčbu nachlazení a potíží, které provázejí chřipku.

Bezinky obsahují zdraví prospěšné látky a vy si tento výtvor můžete dát nejen na lžičku, ale klidně s ním pokapat palačinky, zmrzlinu nebo si k tomu připravit něco sladkého. Když si projdete recepty na vafle a připravíte si je, klidně s ním ochuťte i je.

Ingredience:

  • 1 hrnek čerstvých bezinek
  • 3 hrnky vody
  • 1 tyčinka skořice
  • 3 celé hřebíčky
  • 1 lžička čerstvého mletého zázvoru
  • 1 hrnek kvalitního medu

Postup

  • Do hrnce nasypeme bezinky, přelijeme vodou, vhodíme skořicovou tyčinku, hřebíčky i zázvor.
  • Na středním ohni přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, snížíme teplotu a vaříme 30 minut.
  • Pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme bezinkové bobule, aby se uvolnila všechna šťáva.
  • Poté si připravíme jiný hrnec, dáme na něj jemné síto a směs přecedíme.
  • Dužina zůstane v sítu a do hrnce se dostane jen čistá tekutina/šťáva.
  • Necháme vychladnout a poté vmícháme med. Důkladně promísíme, aby se vše spojilo, a přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby.
  • V chladničce tento sirup vydrží 2 až 3 měsíce.
Skvělý sirup z bezinek pro domácí použití.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Bezinková limonáda

Tohle je čistě jarní či letní pití, které nejen, že úžasně voní, ale i skvěle chutná. Díky dalším skvělým surovinám v podobě medu a citronu, se k tomuto receptu budete pravidelně vracet. Ostatně co voní lépe než čerstvé bezové květy.

Ingredience:

  • 15 bezových květů (čím větší, tím lepší)
  • 1 hrnek medu
  • Kůra ze 4 chemicky neošetřených citronů
  • 8 hrnků vody
  • 1 a 1/2 hrnku čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Připravíme si tepelně odolnou nádobu, do které naskládáme bezové květy, citronovou kůru a zalijeme medem.
  • Poté ohřejeme v malém hrnci 1 hrnek vody. Těsně před dosažením bodu varu jej odstavíme a nalijeme na směs květů.
  • Důkladně promícháme, aby se vše propojilo. Zakryjeme kouskem látky, odložíme stranou a necháme několik hodin odpočívat.
  • Bezové květy se namočí a vznikne lahodný výluh.
  • Poté znovu promícháme a přes jemné síto přecedíme do velkého džbánu, případně do jakékoliv nádoby, ze které to poté přelijeme do skleněného džbánu.
  • Když máme hotovo, přilijeme zbývajících 7 hrnků vody, citronovou šťávu, hodně promícháme a můžeme podávat.
  • Kdo chce, může ještě do džbánu přihodit pár kostek ledu nebo ho dát do skleniček před servírováním.

Tip: Když už máme hotovou limonádu i sirup, můžeme oba výtvory využít a připravit si rychlou bezinkovou zmrzlinu.
Stačí nám k tomu 450 ml limonády a 2 polévkové lžíce bezinkového sirupu, které dáme do misky nebo do odměrky.
Důkladně zamícháme a rozlijeme do formiček na zmrzlinu, případně do kelímků, pokud nemáme formičky. Dáme zmrazit a máme hotovo.

Osvěžující limonáda z bezinkových květů pro horké letní dny.
Zdroj: https://www.occasionallyeggs.com/

Šťáva z bezinek

Jednoduchý, ale velmi chutný. Přesně takový je tento recept na lahodný domácí bezinkový džus. Jde o tradiční a oblíbený severský recept, který se používá už mnoho let.

Ingredience:

  • 2,5 kg bezinek
  • 12 jablek
  • 1 litr vody
  • 800 g cukru

Postup

  • Bezinky očistíme téměř od všech větví a větviček, důkladně omyjeme a dáme do velkého hrnce.
  • Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k bezinkám.
  • Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme vařit zhruba 30 minut, případně tak dlouho, dokud bobule nepustí veškerou šťávu.
  • Připravíme si jiný velký hrnec, dáme přes něj čistou utěrku nebo jemné síto a směs do něj přelijeme.
  • Pomocí lžíce nebo vařečky mačkáme bobule, co nejvíce to jde, abychom z nich dostali všechnu šťávu.
  • Když vše rozmačkáme, necháme ještě síto na hrnci, aby odkapalo opravdu úplně všechno.
  • Jakmile máme dokapáno, sundáme síto či utěrku, postavíme hrnec na plotnu a koncentrovanou šťávu zahřejeme na středním ohni.
  • Přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme, až se veškerý cukr rozpustí.
  • Ve chvíli kdy k tomu dojde a cukr se začlení do šťávy, můžeme odstavit z plotny a přelít do připravené čisté uzavíratelné lahve.
  • Naplněnou lahev dobře uzavřeme a necháme vychladnout.
  • Pak už jen stačí udržovat šťávu v chladu a používat dle potřeby a chuti.
Skvělá bezinková šťáva na přípravu domácí limonády nebo džusu.
Zdroj: https://nordicfoodliving.com/

Fermentovaný med

O tom, že mají bezinky zázračné účinky na naše zdraví, není jednoznačně pochyb. V této podobě jsou velkým přínosem na posílení našeho imunitního systému. Hotový produkt je velmi chutný a ještě nám prospěje po zdravotní stránce.

Ingredience:

  • 1 hrnek čerstvých černých bezinek (červené se na tento med nehodí)
  • 1 a 1/2 hrnku raw medu

Postup

  • Bezinky vložíme do kameninové nádoby o objemu 500 ml a přidáme med. Důležité je, aby zcela pokryl všechny bobule, ale od okraje zůstal prostor cca 2,5 – 3 cm.
  • Horní část nádoby zakryjeme kusem pergamenového papíru a uzavřeme pomocí kovového víka.
  • Dobře uzavřenou nádobu otočíme dnem vzhůru a necháme zhruba 1 hodinu v této poloze, aby se med dostal do každé části nádoby a byla jím potažena každá jednotlivá bobule.
  • Znovu přetočíme sklenici víčkem nahoru a počkáme, až se med s bezinkami usadí a zmizí vzduchové bubliny. Může se stát, že bude nutné ještě přidat med.
  • Povolíme víko, aby unikl vzduch během fermentace, a nádobu odložíme na takové místo, kde je stálá teplota a nehrozí, že jí shodíme.
  • Během prvních 2 až 3 dnů budeme nádobu průběžně převracet, přičemž vždy musíme utáhnout víko, než ji otočíme dnem vzhůru. Jakmile ji však vracíme do polohy s víčkem nahoře, zase jej povolíme, aby unikal vzduch.
  • Po 2 – 3 dnech se začnou tvořit na povrchu malé bublinky a med bude trochu řidší. Když bude nádoba na chladnějším místě, bude to trvat déle.
  • Zhruba za jeden až dva týdny už se začne objevovat velké množství bublin. Občas med promícháme, aby tzv. vybublal.
  • Med je v tu chvíli připraven k použití a během následujících týdnů bude i nadále pokračovat v pomalém kvasu.
  • Než budeme med konzumovat, vyjmeme z něj bezinky.
  • Užíváme 1 lžíci dvakrát až třikrát denně vždy, když máme pocit, že na nás leze nějaká nemoc nebo jej použijeme jen jako prevenci.
Bezinkový med připravený pomocí fermentace.
Zdroj: https://www.growforagecookferment.com/

Marmeláda s vůní citronu

Existuje něco lákavějšího, než aroma čerstvého chleba, které se line celou domácností a k tomu čerstvé máslo s domácím džemem či marmeládou? Když budou navíc její hlavní ingrediencí bezinky, pak máme o skvělou chuť postaráno.

Ingredience:

  • 1,8 – 2 kg zralých bezinek
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy z chemicky neošetřených citronů
  • 1 sáček pektinu
  • 4 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 lžičky másla

Postup

  • Napustíme kuchyňský dřez čistou vodou a ponoříme do ní všechny bezinky. Je důležité je propláchnout opravdu hodně důkladně, proto je nejdříve namočíme a pak ještě opláchneme pod tekoucí vodou.
  • Potom bereme jeden trs bezinek po druhém a otrháváme opatrně jednotlivé bobule. Měly by být zralé, ať už v modré či černé barvě, ovšem na škodu není ani trocha nedozrálých zelených bobulí, protože obsahují více pektinu a jejich použití bude při výrobě marmelády přínosem.
  • Bezinky přendáme do velkého hrnce a pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme, aby se uvolnily šťávy.
  • Zapneme plotnu na střední teplotu, dáme na ní hrnec s bezinkami a přivedeme k varu, přičemž se snažíme vše rozdrtit, jak nejvíc to jde.
  • Jakmile obsah hrnce dosáhne varu, snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut. Teprve poté odstavíme z plotny.
  • Připravíme si jiný velký hrnec, dáme na něj velké síto s jemnými očky a přelijeme do něj horkou směs.
  • Pomalu a velmi opatrně mačkáme bobule, aby všechna šťáva protekla do druhého hrnce. Necháme zhruba 1 – 2 hodiny odkapat, záleží na jemnosti síta.
  • Do velkého hrnce dáme 3 hrnky šťávy, která mezitím odkapala a přidáme pektin, citronovou šťávu a přivedeme k varu při středně vysoké teplotě.
  • Přisypeme krystalový cukr, přidáme máslo a pomocí dřevěné vařečky mícháme, až směs dosáhne bodu varu.
  • Pokud směs začne hodně pěnit, musíme snížit teplotu a stále míchat.
  • Směs bude pěnit do výšky, takže je potřeba to stále hlídat. Máslo zabrání tomu, aby hladina dosahovala příliš vysoko.
  • Hotovou směs sundáme z plotny a ještě horkou rozdělíme do připravených čistých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
  • Kdo chce, může ještě sklenice 5 minut zavařit, aby měl jistotu, že se na povrchu neutvoří žádné plísně.
  • Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo, kde je stálá teplota.
Luxusní bezinkové želé s citronovou šťávou.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Jemné muffiny

Bezinky se dají použít na výrobu mnoha dobrot a sladké moučníky mezi ně rozhodně patří. Příprava je maximálně jednoduchá, rychlá a výsledek vás určitě překvapí svou lahodnou chutí.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/4 hrnku domácího jablečného pyré
  • 1 hrnek čerstvých bezinek (bobulí)

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a připravíme formu na muffiny, kterou vystříkáme kuchyňským sprejem a do každého otvoru dáme papírový košíček odpovídající velikosti.
  • V jedné míse smícháme suché přísady a dáme stranou.
  • Do jiné mísy dáme vejce, jablečnou omáčku a našleháme.
  • Přihodíme bezinky a znovu důkladně promícháme.
  • Nakonec vmícháme do suché směsi a lžící rozdělíme do plechu na muffiny.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 – 20 minut.
  • Po upečení vyjmeme z trouby a necháme chvíli odpočinout.
  • Pak už jen stačí i s košíčkem vyjmout a můžeme konzumovat.

Tip: Kdo chce, může muffiny posypat moučkovým cukrem nebo namočit do čokoládové polevy, případně ozdobit šlehačkou a cukrovým zdobením.

Jemné a nadýchané muffiny z bezinek.
Zdroj: https://recipes.sparkpeople.com/

Rychlé smoothie

Jednoduchý a připravený s rychlostí blesku. Tenhle recept vás nadchne nenáročností a lahodnou chutí. Nápoj dokonale osvěží a pohladí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 1 mražený banán
  • 1 hrnek mražených borůvek
  • 1 a 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka (můžeme použít i sojové)
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 2 lžičky domácího bezinkového sirupu

Postup

  • Všechny suroviny vhodíme do smoothie mixéru a důkladně rozmixujeme.
  • Pokud nemáme přímo mixér určený na smoothie, použijeme ten klasický stolní.
  • Hotový nápoj je určen k přímé konzumaci.
Mléčný nápoj s chutí bezinek a borůvek.
Zdroj: https://createmindfully.com/

Smažené bezové květy

Klasický řízek milujeme všichni, ale určitě mi dáte za pravdu, že občas není na škodu zkusit i něco jiného, netradičního, co jsme ještě nikdy neochutnali. Bezinky jsou vděčnou ingrediencí a připravené v luxusním těstíčku chutnají skvěle.

Ingredience:

  • 12 čerstvých bezových květů
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1/2 – 3/4 hrnku světlého piva
  • Slunečnicový olej na smažení

Postup

  • Začneme tím, že důkladně opláchneme bezové květy a necháme je okapat.
  • Mouku, kypřící prášek do pečiva a cukr smícháme dohromady.
  • Přidáme pivo a mícháme, aby vzniklo mírně husté těsto. Když bude moc hutné, přilijeme víc piva.
  • Do hluboké pánve nalijeme 3 cm slunečnicového oleje a zahřejeme na 180 stupňů.
  • Okapané hlavy květů namočíme do těsta, aby byly zcela ponořené, a poté je necháme nad mísou trochu okapat.
  • Opatrně vložíme do pánve s horkým olejem. Smažíme asi 1 – 2 minuty do světlé zlatohnědé barvy.
  • Po vyjmutí je dáme na talíř s kuchyňskými papírovými utěrkami, aby se hlavy zbavily přebytečného oleje.
  • Postupně takto usmažíme všechny. Servírovat je můžeme ve sladké i slané podobě.
  • Slaná varianta je ideální s hranolky a tatarkou. U té sladké stačí osmažené hlavy polít javorovým sirupem nebo tekutým medem či poprášit moučkovým cukrem. Hodí se k tomu i kopeček vanilkové zmrzliny.
Bezinkové květy obalované v chutném pivním těstíčku a smažené jako klasický řízek.
Zdroj: https://veganonboard.com/

Vánoční domácí likér

Když už zkoušíte recepty s touto populární rostlinkou, rozhodně nesmí chybět i tekutá varianta, kterou můžeme nabídnout návštěvám během vánočních svátků. Malá “štamprdlička“ vždy potěší a zahřeje během zimních měsíců.

Ingredience:

  • 300 g zralých bezinek (bobulí)
  • 300 g sladkých tvrdých bonbonů (např. drops)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 menší skořicová tyčinka (celá skořice)
  • 700 ml bílého rumu

Postup

  • Otrháme všechny zralé bobule. Ty, které jsou zelené zlikvidujeme. Dáme do síta a důkladně propláchneme.
  • Omyté bezinky dáme do hrnce, přidáme polovinu sladkých bonbonů.
  • Vanilkový lusk rozřízneme na dvě půlky, ale necháme spojený jeden konec a spolu se skořicí vhodíme do hrnce k bezinkám.
  • Přivedeme k varu a velmi často mícháme.
  • Necháme vychladnout a poté dáme do lahve zbývající bonbony, zalijeme vychladlou směsí a přilijeme rum.
  • Dobře utěsníme a několikrát lahev otočíme, aby se směs promíchala.
  • Odložíme na chladné tmavé místo, kde bude stálá teplota (nedáváme do chladničky).
  • Likér potřebuje zrát 6 týdnů, přičemž jej pravidelně budeme protřepávat. Stačí dvakrát do týdne.
  • Po uplynutí doby zrání bude mít likér tu správnou rozvinutou chuť.
  • Připravíme si čistou nádobu, na kterou dáme jemné síto a likér do něj přelijeme, aby jej bylo možné přecedit a zbavit se zbytků bobulí a koření.
  • Hotový likér přelijeme do čisté lahve nebo dvou menších a můžeme konzumovat.
Špičkový bezinkový likér pro slavnostní příležitosti.
Zdroj: https://eatsmarter.com/

S čím mohou bezinky pomáhat?

  • Při horečnatých onemocněních dýchacích cest.
  • Během nachlazení.
  • Tiší křeče zažívacího traktu.
  • Migrény
  • Ischiatické záněty

Co obsahují?

  • Cukry
  • Kyselinu jablečnou
  • Třísloviny
  • Pektin
  • Vitamin A, C a vitaminy skupiny B
  • Kyselinu pantotenovou

Mrkněte také, jak se bezinky sklízejí.

How to Harvest Elderberry Sambucus canadensis

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X