Tisk článku

Bezinky

"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni", praví jedno staré lidové přísloví. Už z něho vyplývá, že bezinka neboli bez černý patří mezi dřeviny, které mají léčivé účinky. Teď na podzim se dají využít plody bezu, lidově zvané bezinky. Obsahují vitaminy A a C, organické kyseliny, cukr a další látky, které působí velmi dobře při léčení migrén a nervových chorob. Kromě skrytých léčivých účinků mají všechny produkty vyrobené z plodů bezinek krásnou barvu podobnou borůvkám a vlastní specifickou vůni.

Bezinky

Bezinky a jejich zpracování

Při kuchyňském využití bezinek zpracováváme jen velmi dobře vyzrálé plody, které mají modročernou barvu. Nedozrále, ještě červené plody by mohly způsobit zdravotní obtíže. Bezinky před zpracováním opereme ve studené vodě a otrháme je ze střapin. Otrhat je můžeme ručně, ti šikovnější používají vidličku, kterou je strhnou. Střapiny (větvičky) obsahují tříslovinu a proto se v žádném případě nesmí vařit s plody, protože by chuťově vše znehodnotily.

Bezinky a jejich využití

Z bezinek můžeme připravit šťávu, marmeládu, džem, povidla nebo rosol. Bezinky můžeme také sušit a ti náročnější si mohou udělat i domácí víno nebo likér.

Bezinková šťáva

Bezinková šťáva, někdy také nazývaná bezová šťáva, se může připravit náročnějším i méně náročnějším způsobem. Mezi ty náročnější patří dříve používané získávání šťávy parou nebo kvašením, kdy vylisovanou šťávu necháme několik dní kvasit. Oba tyto způsoby jsou pracné a zdlouhavé, proto si raději vybereme jednodušší způsoby, kdy oprané a otrhané bezinky podlijeme, rozvaříme, prolisujeme a doplníme cukrem a citronovou šťávou. Bezinkovou šťávu používáme jako sirup, to znamená, že ji ředíme vodou.

Bezinková marmeláda

Na marmeládu připravené bezinky rozvaříme, protřeme přes síto, doplníme cukrem a můžeme pro chuť a vůni přidat kousek vanilky nebo skořice, případně i hřebíček. Bezinky se velmi dobře kombinují s jablky nebo hruškami. Tuto míchanou marmeládu připravíme tak, že oloupaná jablka nebo hrušky bez jádřinců rozkrájíme na malé kousky a podusíme doměkka. Pak prolisujeme nebo rozmixujeme, což je podstatně rychlejší a smícháme s protlakem z bezinek. Doplníme cukrem, necháme povařit do rozpuštění cukru a můžeme plnit do skleniček.

Bezinkový džem

Bezinkový džem připravíme z bezinek, které podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Část bezinek si přitom ponecháme vcelku a přidáme je až ke konci přípravy do téměř hotového džemu. Podušené bezinky prolisujeme a přidáme cukr a povaříme do zhoustnutí. Přípravu urychlí použití želírovacího cukru nebo alespoň želírovacího přípravku. Do horkého džemu přidáme celé bezinky a necháme přejít varem. Džem plníme do skleniček a sterilujeme nebo alespoň obrátíme skleničky dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Bezinková povidla

Oprané a otrhané bezinky zalijeme vodou svařenou s cukrem a za častého míchání svaříme do zhoustnutí. Zahuštěná povidla plníme do skleniček a sterilujeme.

Bezinkový rosol

Bezinkový rosol připravujeme z vylisované bezinkového šťávy. Jestliže netrváme na jemnosti rosolu, připravujeme podobně jako marmeládu z bezinkového protlaku. Ke konci vaření přidáme trochu želírovacího přípravku. Bezinkový rosol nám může sloužit jako polotovar pro barvení domácích džusů, moučníků, želatiny do moučníků, nápojů včetně čaje a podobně. Zředěný vodou ho také můžeme využít jako nápoj.

Sušení bezinek

Sušení bezinek je velice jednoduché. Oprané a otrhané bezinky sušíme v sušičce ovoce, nemáme-li ji, pak na slunci nebo v teplé troubě při teplotě 50°C. Sušené bezinky uchováváme v uzavřené nádobě a v zimě je můžeme přidávat do čajů.

Bezinkové víno

Bezinkové víno připravujeme podobně jako ostatní ovocná vína, tu znamená s cukrem, kvasinkami nebo alespoň droždím a necháme kvasit. Po vykvašení stáčíme do lahví.

Bezinkový likér

Bezinkový likér připravíme z podušených bezinek podlitých vodou. Změklé je prolisujeme, přidáme cukr, který necháme rozpustit a příchuť, kterou chceme likéru dát. Do vychladlé směsi přilijeme destilát, většinou se přidává rum pro svou vůni nebo naopak vodka, která vůni nemá.
 





Příspěvky ke článku: Bezinky

Vložit nový příspěvek
Bezinky jsou strašně zdravé pro náš organismus Autor: Miluše, vloženo 15.09.2009
OdpovědětMáme jich hafo na zahradě A ODJAKŽIVA Z NICH DĚLÁME ŠŤÁVU A ZAVAŘUJEME JE.Je to moooc zdravé a také chutné.
Re: Bezinky jsou strašně zdravé pro náš organismus Autor: Dáša, vloženo 01.10.2009
OdpovědětBezinkovou š´távu dělámem u nás v rodině odjakživa je velice balhodárná na organismus a také velice lahodná a děti ji zbožňují.
Re: Re: Bezinky jsou strašně zdravé pro náš organismus Autor: , vloženo 04.10.2009
OdpovědětSirup je z nich uplně boží a jak moooc dobrý:)


Nové příspěvky