Tisk článku

Bezmasá jídla nejen pro velikonoční půst

Ať už se chceme přizpůsobit velikonočními půstu nebo k tomu máme jiné důvody, neuškodí občas zařadit do jídelníčku bezmasé jídlo. To nemusí být vůbec fádní, zvláště když využijeme momentální nabídky čerstvé nebo mražené zeleniny a přidáme k tomu sýry různých chutí, vejce, bylinky a koření. Základní surovinou mohou být kromě jiného brambory, těstoviny nebo rýže.

Bezmasá jídla nejen pro velikonoční půst

Bezmasá jídla z brambor

Dušené brambory

Tato jídla připravujeme ze syrových brambor, které vaříme nebo podlité menším množství vody dusíme. Nejznámější je bramborový guláš, který místo masa nebo uzeniny doplníme paprikami a rajčaty, ale můžeme použít i květák nebo brokolici, kapustu a zelí. Podobným způsobem, ale bez papriky připravíme i brambory nakyselo. Charakteristickou chuť jim dodáme přidáním bobkového listu a nového koření a pokrm doplníme vařeným vejcem. Vařené brambory bez omáčky doplníme ochuceným tvarohem nebo sýrovým přelivem a bohatě sypeme zelenými natěmi.

Zapékané brambory

Zapékáme vařené nebo syrové brambory nakrájené na plátky nebo nahrubo nastrouhané. Přidáváme k nim zeleninu, houby, vejce, kysanou smetanu nebo jogurt a přímo při přípravě nebo při dopékání sypeme sýrem.

Smažené brambory

Klasické bramboráky můžeme při podávání sypat strouhaným sýrem, podávat s kysaným zelím nebo dušenou zeleninou. Stejně můžeme postupovat u různých placek smažených z předem vařených brambor. Do těsta přidáváme zeleninu, houby nebo sýry.

Bezmasá jídla z těstovin

Vařené těstoviny

Ne nadarmo má řada receptů na přípravu jídla z vařených těstovin název "bleskové". Těstoviny různého typu uvaříme v osolené vodě a doplníme jen strouhaným sýrem nebo jednoduchou omáčkou a bezmasý oběd je hotov. Nebo podusíme zeleninu, připravíme sýrovou, špenátovou, rajčatovou, paprikovou nebo jinou omáčku. I tak je čas potřebný na zhotovení celého jídla velmi krátký.

Zapékané těstoviny

Uvařené těstoviny smícháme s podušenou zeleninou, houbami a sýrem, můžeme ještě doplnit vařeným vejcem a zapečeme. Na zapékání používáme klasicky připravený bešamel, ale není to nutné, rychlejší a chuťově výraznější je kysaná smetana nebo bílý jogurt, které dochutíme hořčicí nebo kečupem a okořeníme podle vlastní chuti.

Smažené těstoviny

Z drobných nebo pokrájených těstovin spojených rozkvedlanými vejci se dobře smaží placičky nebo omelety. Dají se tak zpracovat i zbylé těstoviny. Do těstovin se opět může přidat podušená zelenina nebo houby, strouhaný sýr a různé zelené natě. Promícháme s vejci a smažíme po obou stranách na pánvi jako omelety placky různé velikosti. Hotové můžeme pokapat kečupem a podávat se zeleninovými saláty, plnit dušenou zeleninou nebo podávat jako přílohu.

Bezmasá jídla z rýže

Dušená rýže

Podušenou rýži doplníme některou z jednoduchých omáček nebo promícháme se zeleninou a dalšími tepelně upravenými přísadami nebo s nimi již přímo dusíme. Hotové jídlo sypeme strouhaným sýrem nebo přelijeme některým z pikantních přelivů.

Zapékaná rýže

Předem podušenou rýži smícháme s také předem připravenou zeleninou, houbami, vejci nebo sýry a zapečeme.

Smažená rýže

I z rýže můžeme podobně jako z těstovin připravit různé smažené placičky. Podušenou rýži doplníme rozšlehanými vejci, přidáme koření, zeleninu a ostatní, co máme k dispozici a osmažíme po obou stranách na pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou. Dušenou zeleninou je můžeme také plnit.
 





Příspěvky ke článku: Bezmasá jídla nejen pro velikonoční půst

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky