Bezmasé guláše nejen pro vegateriány

Nemusíte být ani příznivci vegetariánské stravy, abyste občas dali přednost bezmasým pokrmům.

Ideální pro oběd nebo i teplou večeři jsou bezmasé guláše, které můžete připravit z brambor, hub, fazolí, zeleniny nebo vajec. Pokud se však bez masa tak úplně neobejdete, doplňte guláš třeba špekáčkem nebo klobásou.

Brambory ve výživě plní funkci sytící, protože poskytují dostatek energie ve formě sacharidů. Zároveň zatěžují trávicí soustavu, takže plní i funkci objemovou. Oproti obilovinám mají méně sušiny, proto jsou brambory doporučovány jako dietní strava. Jsou bohaté na draslík, železo, hořčík i vitamíny C, B1 a B2.

1. Bramborový guláš

Bramborový guláš výborně chutná doplněný nějakou uzeninou. Vhodné jsou špekáčky, kabanos, párky nebo i klobása.

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor
  • 400 g špekáčků
  • cibule
  • sádlo
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • mletá sladká paprika
  • česnek
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Brambory oloupeme a omyjeme a nakrájíme na kostky.
  2. Rajčata a papriky opláchneme a nakrájíme na proužky.
  3. V kastrole na tuku zpěníme nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme brambory, rajčata a papriku a zamícháme.
  5. Dochutíme solí, kmínem, pepřem, mletou paprikou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  6. Před koncem dušení guláš zahustíme moukou, přidáme nakrájené špekáčky a majoránku a ještě povaříme.

Hotový recept na bramborový guláš

zdroj: lilvienna.com

Na houbový guláš samozřejmě potřebujeme houby. Nejlepší jsou houby nasbírané přímo v lese, ale pokud nejsme houbaři nebo na sběr nemáme čas, tak se dá docela dobře připravit tento guláš i z koupených žampionů nebo hlívy ústřičné. Z lesních hub používáme spíše tvrdší houby, chutnější je jejich směs a krájíme je na větší kousky než například do smaženice.

2. Houbový guláš

Houbový guláš získá výbornou chuť díky gulášovému koření.

INGREDIENCE:

  • 500 g čerstvých hub
  • cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • 1 brambora
  • masox
  • mletá sladká paprika
  • gulášové koření
  • sádlo

POSTUP:

  1. V kastrolu osmažíme na sádle cibuli a přidáme omyté a nakrájené houby.
  2. Osolíme, opepříme a přidáme kmín a mletou papriku a gulášové koření.
  3. Dusíme doměkka, přičemž vzniklou šťávu ochutíme masoxem.
  4. Na zahuštění přidáme syrovou, najemno nastrouhanou bramboru.

Hotový recept na houbový guláš

zdroj: mariaushakova.com

Z luštěnin se na guláš nejvíce používají fazole. Mohou být bílé nebo barevné, ale oboje se musí den předem namočit a pak poměrně dlouho vařit, až jsou měkké. Fazole při vaření nesolíme, ale můžeme přidat bobkový list, Spěcháme-li, můžeme si vypomoci sterilovanými fazolemi, které nepotřebují tak dlouhou přípravu.

3. Fazolový guláš

Abychom nestrávili při přípravě jídla zbytečně moc času, tak si při vaření fazolového guláše můžeme pomoci fazolemi ve slaném nálevu, jejiž chuť zjemníme sladkým kečupem.

INGREDIENCE:

  • 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu
  • jemný sladký kečup
  • 1 pár klobásky, může být i pikantní
  • 1 cibule
  • česnek
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka

POSTUP:

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a na ni dáme nakrájenou klobásku. Necháme opéci.
  2. Přidáme fazole.
  3. Vše osolíme, opepříme, ochutíme utřeným česnekem, kečupem, sladkou paprikou a majoránkou.
  4. Povaříme důkladně, aby se jednotlivé chutě spojily.
  5. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou.

Hotový recept na fazolový guláš

zdroj: goodthingsmagazine.com

Na zeleninový guláš se dají použít různé druhy zeleniny. Patří mezi ně především rajčata a papriky, cuketa nebo patison, květák, kapusta nebo zelí či kořenová zelenina. Pro chuť je výhodné připravovat zeleninový guláš ze směsi.

4. Zeleninový guláš

Cuketa je výborným základem pro guláš, protože ho jednak poměrně dobře zahustí a jednak díky ní bude guláš objemnější.

INGREDIENCE:

  • 3 velké brambory
  • 1 mladá cuketa
  • 1 červená paprika
  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. V kastrole na tuku osmažíme nakrájenou cibuli.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  3. Zeleninu opláchneme, nakrájíme na nudličky nebo na kostky.
  4. Vše přidáme k cibuli v kastrole.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Dochutíme kmínem a sladkou paprikou a majoránkou.
  7. Dusíme doměkka.
  8. Pokud se nám zdá guláš málo hustý, zahustíme ho lžičkou mouky, kterou dobře povaříme.

Hotový recept na zeleninový guláš

zdroj: chefdehome.com

Vejce jsou důležitou součástí výživy lidí. Mají totiž vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, tuky, vitamíny i minerální látky.

5. Vaječný guláš

Kdo má rád vajíčka, nebo jich má doma nadbytek, může si uvařit vaječný guláš, kde se vejce velice dobře upotřebí.

INGREDIENCE:

  • 8 vajec
  • sádlo
  • 3 cibule
  • mletá sladká paprika
  • sůl

POSTUP:

  1. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. V kastrole na sádle osmažíme cibuli a přidáme nakrájená vejce.
  3. Osolíme a poprášíme mletou sladkou paprikou.
  4. Podlijeme vodou a chvíli podusíme.

Hotový recept na vaječný guláš

zdroj: lookingatcooking.com

K bezmasým gulášům můžeme podávat jako přílohu prakticky cokoliv. Hodí se samozřejmě houskový i bramborový knedlík, nočky, rýže nebo i brambory. Chybu neuděláte, ani když podáte k zakousnutí křupavé pečivo – chleba, rohlíky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *