Tisk článku

Bezmasé guláše

Maďarský nebo segedínský guláš z vepřového masa i guláše z hovězího, drůbežího nebo rybího masa se vaří někde často, někde méně často. ale někdy určitě. Co si tahle někdy uvařit guláš úplně bez masa, pouze za pomoci vývaru z kostí nebo masových odřezků nebo masového bujónu? Bezmasý guláš se dá uvařit z brambor, zeleniny, vajec, hub nebo luštěnin a můžeme ho kromě guláše nazývat také perkelt nebo paprikáš.

Bezmasé guláše

Bramborový guláš

Příprava bramborového guláše je velmi jednoduchá a rozhodně ne neznámá. Takže jen pro úplnost se zde zopakuje, že na rozpuštěném tuku osmažíme dostatečné množství cibule, přidáme mletou papriku, kterou jen necháme zpěnit, protože se nesmí připálit, jinak by zhořkla, podlijeme, osolíme a přidáme na kostky nakrájené oloupané syrové brambory. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou. Zahušťujeme jíškou nebo jen moukou rozmíchanou ve vodě. Pokud nechceme zahušťovat moukou, tak zahustíme strouhanými brambory. Pro zpestření můžeme do bramborového guláše přidat papriky, rajčata, kapustu, brokolici nebo květák, případně i houby. Do guláše můžeme nakonec také přidat sladkou nebo zakysanou smetanu a tím guláš zjemnit. K bramborovému guláši podáváme většinou jen pečivo.

Zeleninový guláš

Na zeleninový guláš se dají použít různé druhy zeleniny. Patří mezi ně především rajčata a papriky, cuketa nebo patison, květák, kapusta nebo zelí či kořenová zelenina. Pro chuť je výhodné připravovat zeleninový guláš ze směsi. Připravujeme ho opět na základě z osmahnuté cibule zasypané mletou paprikou. Po podlití přidáme zeleninu a dusíme doměkka. Zahušťujeme podle potřeby, ale nejlepší je připravit guláš s takovým množstvím zeleniny, aby zahuštění nepotřeboval. Případně můžeme trochu zeleniny rozmixovat. Přílohu volíme tak, aby ladila s použitou zeleninou. K těmto gulášům můžeme podávat obvyklé přílohy, jako jsou knedlíky, těstoviny, noky, rýže nebo jen pečivo.

Vaječný guláš

Na vaječný guláš si připravíme obvyklým způsobem gulášovou omáčku. Pro změnu do ní můžeme přidat i trochu kari koření nebo kečupu. Vejce vaříme zvlášť a do omáčky je vkládáme pouze prohřát a to buď podélně rozkrojené na půlky nebo nakrájené na plátky či kostičky. Dobrá jsou i vařená ztracená vejce. Jako příloha se hodí noky, rýže nebo těstoviny.

Houbový guláš

Na houbový guláš samozřejmě potřebujeme houby. Nejlepší jsou houby nasbírané přímo v lese, ale pokud nejsme houbaři nebo na sběr nemáme čas, tak se dá docela dobře připravit tento guláš i z koupených žampionů nebo hlívy ústřičné. Z lesních hub používáme spíše tvrdší houby, chutnější je jejich směs a krájíme je na větší kousky, než například do smaženice. Očištěné a pokrájené houby vkládáme na cibulový základ s paprikou, osolíme a nejdříve je dusíme ve vlastní šťávě. Pak podle potřeby podlijeme a dusíme tak dlouho, až jsou houby měkké. Guláš zahustíme podle potřeby jíškou nebo moukou a dokořeníme podle vlastní chuti. Jako příloha se hodí všechny obvyklé přílohy ke guláši včetně knedlíků.

Luštěninový guláš

Z luštěnin se na guláš nejvíce používají předvařené fazole. Mohou být bílé nebo barevné, ale oboje se musí den předem namočit a pak poměrně dlouho vařit, až jsou měkké. Fazole při vaření nesolíme, ale můžeme přidat bobkový list, Spěcháme-li, můžeme si vypomoci sterilovanými fazolemi, které nepotřebují tak dlouhou přípravu. Než se fazole dovaří, tak si osmahneme na tuku cibuli, kterou do jakéhokoliv guláše nešetříme a můžeme přidat i několik stroužků česneku. Osmahnutou cibuli zasypeme paprikou, necháme ji zpěnit a pak ihned podlijeme vývarem. Přidáme uvařené fazole, osolíme, okořeníme a dodusíme. Fazolový guláš se většinou dělá spíše ostřejší, takže jej dokořeníme trochou chilli koření, ostrým kečupem nebo některým z tekutých koření včetně sójové omáčky. Jinou chuť dostaneme, když nakonec přidáme zakysanou smetanu. Podle potřeby guláš zahustíme tak, aby byl opravdu hustý. Podáváme většinou jen s chlebem nebo bílým pečivem.
 





Příspěvky ke článku: Bezmasé guláše

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky