Tisk článku

Bezmasé rizoto

V letním období není vždy chuť na masitá jídla. Dostatek čerstvé zeleniny nám může pomoci připravit jídla buď jen s malým kouskem masa nebo zcela bez masa. Jedním z takových jídel může být bezmasé rizoto, které se bez masa docela dobře obejde a při využití vhodné zeleniny nebo zeleninových směsí máme na stole velmi chutné jídlo.

Bezmasé rizoto

Příprava rýže na rizoto

Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat. Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar. Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.

Rizoto a postup při vaření

Pro přípravu rizota, masového i bezmasého, můžeme při domácí přípravě zvolit v podstatě některý ze dvou způsobů. Základem je vždy dušená rýže. V prvním případě dusíme rýži zvlášť a další ingredience do rizota rovněž připravujeme zvlášť a do dušené rýže je vmícháme před podáváním. Mícháme jen zlehka, nejlépe dvěma vidličkami nebo speciální vidlicí.V druhém případě přidáváme další ingredience do rýže již před dušením a dusíme vše společně. Rozhodnutí o postupu se odvíjí většinou od toho, jaké suroviny zrovna používáme, protože vše musí být přiměřeně měkké a tepelně upravené.

Bezmasé rizoto a přísady

Do bezmasého rizota přidáváme především zeleninu nebo dušené houby. Lze přidávat i sýr, ale ten je lepší nechat až nakonec a doplnit jím buď zcela hotové rizoto nebo podávané porce. V době, kdy je dostatek čerstvé zeleniny, tak jí dáváme samozřejmě přednost, ale dobré je i rizoto se zeleninou mraženou nebo sterilovanou. Mraženou nebo sterilovanou zeleninou lze vhodně doplňovat čerstvou zeleninu. Pro rizoto používáme především tyto druhy zeleniny :

  • cibule: Drobně nakrájená a lehce osmažená cibule bývá základem bezmasého rizota.
  • česnek: Nasekaný nebo prolisovaný česnek se používá pro ochucení.
  • pórek: Z pórku můžeme využít bílou i zelenou část.
  • papriky: Používají se drobně nakrájené papriky, zvláště pak různobarevné.
  • rajčata: Rajčata do rizota se používají nakrájená na kousky a je lepší je předem spařit a sloupnout.
  • brokolice: V páře uvařená brokolice je velmi chutnou přísadou do bezmasého rizota.
  • květák: Podobně jako brokolici můžeme použít i květák.
  • hrášek: Čerstvý nebo mražený hrášek předem trochu podusíme, sterilovaný hrášek jen scedíme.
  • kukuřice: Spíše než čerstvou dáváme do rizota kukuřici mraženou nebo sterilovanou.
  • kořenová zelenina: Představuje ji mrkev, celer a petržel. Všechny druhy můžeme použít samostatně nebo jako směs.
  • cuketa: Cuketa je tak univerzální zelenina, že ji nakrájenou na kostičky, na drobné plátky nebo hrubě nastrouhanou můžeme použít i do bezmasého rizota.
  • kapusta: I do rizota se hodí kapusta. Ještě lepší než hlávková je však růžičková kapusta.
  • listový špenát: Po krátkém spaření je špenát vhodnou ingrediencí.
  • zelené natě: Hodí se především pažitka, následuje petrželka, celerové natě nebo některé z kořenících bylinek, například bazalka.
  • zeleninové směsi: Vytváříme je z čerstvé, mražené nebo sterilované zeleniny.

Rizoto a jeho dochucení

Při dochucování rizota se uplatní nejrůznější koření. Může to být mletý pepř černý i bílý, sladká i pálivá paprika, chilli koření, kari koření, hřebíček a zázvor čerstvý i mletý. Dochucujeme i dalšími přísadami, jako je kečup, hořčice a různé kořenící omáčky včetně sójové omáčky. Pro zpestření můžeme do rizota přidat i rozinky nebo arašídy. Pokud se nám zdá bezmasé rizoto jen se zeleninou málo syté, tak je můžeme doplnit vařenými vejci nebo zapomenout na to, že je bezmasé a přidat kousek masa nebo uzeniny.

Rizoto a jeho podávání

Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř. Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami, případně i přelévat některou z rychlých teplých nebo studených omáček.
 





Příspěvky ke článku: Bezmasé rizoto

Vložit nový příspěvek
tohle prece neni rizoto Autor: kuchar, vloženo 24.11.2011
OdpovědětTak toto je opravdu blabol. Zakladem rizota nikdy neni varena ryze. Taky se nikdy pred varenim neproplachuje. Voda taky nema v receptu co delat, protoze rizoto se pripravuje na panvi z vyvaru. Opravdu ma smysl varit ho podle italskeho receptu z rizotove ryze, treba Arborio. Timto postupem dostanete blaf. Rozdil v cene ryze je nevyznamny a v chuti obrovsky. Vsichni, co ochutnali normalni rizoto a ne tuhle smesku, to vedi. Vyzkousejte to :-)


Nové příspěvky