Tisk

Bílý pepř

Bílé kuličky pepře pocházejí ze stejné rostliny jako kuličky černého pepře, opět se jedná o plody pepřovníku. Rozdíl v barvě spočívá v tom, že bobule pepřovníku se sklízejí dozrálé a přitom se ještě loupou. Bílý pepř se používá stejně jako černý pepř ke kořenění masitých jídel, polévek, omáček a pomazánek. Oproti černému pepři se bílý pepř používá nejčastěji mletý a tam, kde je vhodná mírnější chuť, protože je méně aromatický. 


Další pojmy slovníku:

  • Předvařená rýže

    Předvařená rýže je polotovar běžně prodávaný v obchodech. Jeho výhodou je to, že rýže je, jak z názvu vyplývá, již předvařená, takže potřebuje jen...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Sýr Niva

    Sýr Niva je plísňový sýr naší domácí výroby a je obdobou francouzského Roguefortu (rokfóru). Název Niva je dnes již chráněnou značkou. Vyrábí se z...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

  • Mořská sůl

    Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a je používána nejen při vaření, ale i v kosmetickém průmyslu. Pro svůj obsah minerálních látek má...

Recepty s "Bílý pepř":

  • Asijský pangasius na kari

    Rybu omyjeme a nakrájíme na kostky nebo silné nudle. Rybí maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme kari kořením a necháme 30 minut v...

  • Bramborový salát s hráškem.

    Bramborový salát s hráškem. Brambory a vejce uvaříme, oloupeme. Protlačíme kráječem, přidáme jemně nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev. Salám a okurky...

  • Dušený pórek

    Pórek očistíme, odkrojíme tvrdší zelené části a nakrájíme na 1/2 cm plátky. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájený pórek a osolíme. Dusíme...

  • Jemný nákyp z rybího masa

    Vykostěné rybí maso krátce podusíme podlité trochou vody, pak je umeleme na mlýnku na maso. Přidáme k němu sardelovou pastu, máslo, pepř, sůl a...

  • Masové kuličky se sýrem

    Sýr nakrájíme na kostičky, přidáme k mletému masu a spolu s vejcem, strouhankou, kořením, pokrájenou petrželkou a solí vypracujeme masovou směs....



Nové příspěvky