Tisk

Bílý pepř

Bílé kuličky pepře pocházejí ze stejné rostliny jako kuličky černého pepře, opět se jedná o plody pepřovníku. Rozdíl v barvě spočívá v tom, že bobule pepřovníku se sklízejí dozrálé a přitom se ještě loupou. Bílý pepř se používá stejně jako černý pepř ke kořenění masitých jídel, polévek, omáček a pomazánek. Oproti černému pepři se bílý pepř používá nejčastěji mletý a tam, kde je vhodná mírnější chuť, protože je méně aromatický. 


Další pojmy slovníku:

  • Roquefort

    Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku...

  • Kurkuma

    Koření kanárkově až šafránově žluté barvy, pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z oddenků zázvorovité rostliny kurkumy. Kurkuma nepatří mezi...

  • Ananas

    Ananas je dužnaté plodenství mnoha drobných plodů (bobulí), které srůstají a vytvářejí tzv. nepravý plod. Rostlina pochází z Jižní Ameriky a v...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

Recepty s "Bílý pepř":

  • Jemný nákyp z rybího masa

    Vykostěné rybí maso krátce podusíme podlité trochou vody, pak je umeleme na mlýnku na maso. Přidáme k němu sardelovou pastu, máslo, pepř, sůl a...

  • Rýže se zeleninovou směsí

    Zeleninu omyjeme a očistíme. Lilek překrojíme na polovinu, nakrájíme na tenké plátky , osolíme a necháme táhnout vodu. Mrkve nakrájíme na tenké...

  • Asijský pangasius na kari

    Rybu omyjeme a nakrájíme na kostky nebo silné nudle. Rybí maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme kari kořením a necháme 30 minut v...

  • Baklažány plněné masem

    Oloupané baklažány osolíme rozpůlíme podélně nebo jen seřízneme špičku a dužinu opatrně vybereme. Vydlabanou dužinu jemně posekáme, smícháme s...

  • Chřestový salát s majonézou

    Chřest očistíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařený jej necháme okapat a vychladnout. Pak jej posekáme na malé kousky a zalijeme majonézou nastavenou...



Nové příspěvky