Není koření jako koření! Prozkoumejte ty nejlepší vlastnosti, které vám konzumace bílého pepře nabízí

Bílý pepř se často používá v pokrmech, které vyžadují lehce pikantní nádech.

Přečtěte si tento článek a zjistíte, jak nejlépe využít jeho vlastnosti, které skvěle podtrhnou jakékoliv jídlo!

Oživte již 100 x vařené a okoukané recepty špetkou tohoto koření!

Co je to bílý pepř?

Bílý pepř je koření vyráběné ze sušených plodů pepřovníku, stejně jako pepř černý.

Získává se ze zralých, sušených a vyloupaných bobulí stále zeleného pepřovníku. Bobule se sbírají, když jsou zcela vyzrále, červené barvy, poté se namáčejí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněno oplodí.

Semena se musí usušit na slunci, potom získají svoji typickou žlutobílou barvu.

Chuť bílého pepře je podstatně jemnější, méně aromatická a ostrá než pepř černý, ale vyniká nasládlou vůní. K dostání je bílý pepř celý i mletý.

Koření bílého pepře namleté v mističce s pár kuličkami celého koření.
Zdroj: lazada.com

Druhy pepře

Bílý pepř vs. černý pepř

Zatímco pocházejí z bobulí stejné rostliny, rozdíl mezi bílým a černým pepřem začíná již při sběru bobulí. K výrobě černého pepře se sbírají nezralé bobule pepře a poté se suší, čímž se zčerná slupka a získá svou chuť.

Bílý pepř se vyrábí z plně zralých bobulí pepře. Jsou namočené ve vodě asi 10 dní, což vede k fermentaci. Poté se z nich odstraní slupky. Díky tomu má bílý pepř jinou chuťovou a než pepř černý.

Zelený pepř

Zrnka zeleného pepře jsou nezralá zrnka pepře, sklizená ze stejné révy jako bílý a černý. Jsou dehydratovaná nebo konzervovaná, což přinese s výslednou jemnou chuť.

Jsou aromatické, mají čerstvější, ovocnější chuť než bílý nebo černý pepř a obvykle se nakládají, aby se uchovaly déle. Vyzkoušejte ho v receptech na plněná rajčata se zeleným pepřem nebo jahodové želé se zeleným pepřem.

Růžový pepř

Tato jemná zrnka pepře ve skutečnosti vůbec nejsou zrnka pepře, ale bobule z jihoamerického keře. Nenajdete je v mlýnku s pepřovou směsí, protože díky jejich křehkosti a jemnosti se nejlépe hodí do salátů nebo hotových pokrmů, kde jejich sladce ostrá a jemná chuť doplňuje mořské plody a lehčí omáčky.

Sečuánský pepř

Stejně tak sečuánský pepř nepochází z rodiny pepřů, ale sušené bobule z provincie Szechuan v Číně. Aromatičtější sečuánský pepř je bobule jasanu horského s pronikavou chutí.

Druhy jednotlivých odrůd pepře, které se používají.
Zdroj: blog.mountainroseherbs.com

Zdravotní účinky bílého pepře

Nabitý antioxidanty

Bílý pepř má více antioxidantů než černý pepř. Znamená to, že má vyšší schopnost bojovat s volnými radikály, které můžou způsobovat některé srdeční choroby, cukrovku a dokonce i obezitu.

Protizánětlivé vlastnosti

Bílý pepř obsahuje piperin, který má protizánětlivé účinky. Umožňuje tedy zmírnit zánět a léčit svalové křeče.

Zabraňuje plynatosti a zlepšuje trávení

Bílý pepř pomáhá snižovat plynatost, kromě toho stimuluje produkci žaludečních kyselin v žaludku. To napomáhá trávení, a díky obsahu vlákniny usnadňuje hladké fungování střev.

Prospěšný pro pacienty s anorexií

O bílém pepři je známo, že zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Bílý pepř tedy může pomoci s anorexií a zvýšením hladu.

Snižuje krevní tlak

Bílý pepř je dobrým zdrojem flavonoidů, vitamínu A a vitamínu C. Ty pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Udržováním stálého krevního tlaku pod kontrolou snižuje pravděpodobnost mrtvice.

Pomáhá zvládat artritidu

Bílý pepř je známá super potravina pro zmírnění bolestí kloubů a páteře. Přínos spočívá v přítomnosti piperinu. Podle studií má piperin antinociceptivní a antiartritické účinky. Může tedy zmírnit agónii artritidy a dny.

Zlepšuje funkci mozku

Bílý pepř může být přínosem pro zlepšení kognitivních mozkových funkcí. Kromě toho může také pomoci při prevenci degenerace mozkových buněk.

Zdravotní účinky, které s sebou kontumace pepře nese.
Zdroj: amazon.in

Průměrné výživové hodnoty bílého pepře (na 100 g)

KalorieSacharidyTukyBílkovinySodíkDraslíkVápníkŽelezoHořčík
62 kcal64 g3,3 g10 g20 mg1329 mg443 mg9,7 mg171 mg

Do jakých receptů bílý pepř přidat?

Vejce můžete posypat práškem z bílého pepře
Bílý pepř se hodí k různým sýrům nebo lahodné pochoutce jako je toto fondue
Skvěle se hodí ke každému salátu. Mletý bílý pepř můžete přidat do oblíbeného salátu s mandlemi a vlašskými ořechy.
Podtrhněte chuť každé krémové polévky jako jsou ty naše, bílým pepřem v prášku
Marinujte v něm svá masa. Můžete například marinovat hovězí nebo vepřové maso, ryby, kuře v celém/mletém bílém pepři. Inspirujete se tímto článkem, na to jak správně marinovat.
Přidejte ji do sendvičů a rajčat s balsamikem
Přidejte ho do těstovin, těchto pepřových omáček k masu a polévek na italský způsob.
Můžete je přidat do slaného pečiva
Do detoxikačního čaje můžete přidat celý/mletý bílý pepř
Nejrůznější nápady na recepty kam toto koření přidat.
Zdroj: befunky.com

Jak bílý pepř skladovat?

Bílý pepř skladujte v těsně uzavřené nádobě mimo dosah světla.

Zrnka pepře lze skladovat déle než mletý bílý pepř, který asi po třech měsících ztratí svou chuť a sílu.

Nezkazí se a jeho použití bude bezpečné, ale možná budete potřebovat větší množství, aby pokrm získal stejnou chuť.

Z tohoto důvodu je rozumné nakupovat mletý bílý pepř v menším množství, které využijete v kratším časovém horizontu.

Použité zdroje

What Is White Pepper?, Rhonda Parkinson, The Spruce Eats, 19. 07. 2021, [citováno: 04. 05. 2022]
White Pepper vs. Black Pepper: What's the Difference?, Melanie Fincher, All Recipes, 01. 07. 2020, [citováno: 04. 05. 2022]
X