Biskupský chlebíček na 4 způsoby

Máte rádi zakousnout ke kávě něco sladkého?

Pak vyzkoušejte osvědčený recept na biskupský chlebíček.

Nesmějí v něm chybět rozinky, ořechy nebo mandle ani kandované ovoce, které jsou nezbytnou součástí klasického biskupského chlebíčku.

Biskupský chlebíček je výborným pohoštěním pro návštěvy nebo jen tak pro nedělní odpoledne. Jeho příprava není příliš složitá a zvládne ji každý, kdo umí péci z třeného nebo piškového těsta. Pro biskupský chlebíček používáme speciální chlebíčkovou formu.

Biskupský chlebíček klasický

Klasický biskupský chlebíček pečeme z piškotového těsta nebo třeného těsta, kde základem jsou vejce, cukr, polohrubá mouka a podle druhu receptu pak i olej nebo některý z tuků a prášek do pečiva. Charakteristikou tohoto chlebíčku jsou však přidávané ingredience – rozinky, sekané ořechy nebo mandle a podle možností i sušené nebo kandované ovoce nakrájené na kousky. Po upečení a vychladnutí chlebíček vyklopený z formy přeléváme čokoládovou polevou.

Biskupský chlebíček v obměnách

Pro obměny biskupského chlebíčku použijeme do klasického těsta jiné ingredience, případně obměníme i těsto. Rozinky a ořechy nebo strouhaný kokos můžeme přidávat téměř do všech druhů chlebíčků, proto už nejsou uváděny zvlášť. Tak si můžeme připravit například:

  • čokoládový nebo kakaový chlebíček
  • kávový chlebíček
  • ovocný chlebíček
  • plněný chlebíček

Pečení a konečná úprava biskupského chlebíčku

Chlebíček pečeme v tukem vymazané a hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo strouhaným kokosem vysypané formě. Těsto vkládáme do mírně vyhřáté trouby a pečeme zhruba při 180 °C 30-40 minut. Po upečení necháme zchládnout, vyklopíme a buď jenom pocukrujeme, nebo přelijeme některou z polev. Nejčastější a nejoblíbenější je čokoládová poleva, ale může být i karamelová, rumová nebo citronová. Povrch polevy uhladíme, můžeme jej i střídmě ozdobit ořechy nebo mandlemi. Po ztuhnutí polevy krájíme moučník na plátky.

1. Čokoládový nebo kakaový chlebíček

Chutnou volbou je také ochucení biskupského chlebíčku čokoládou. Vyzkoušejte a uvidíte sami, že takto získá oblíbený zákusek nový rozměr.

INGREDIENCE:

  • polohrubá mouka
  • vejce
  • cukr pískový
  • prášek do pečiva
  • olej
  • kandované ovoce, rozinky, ořechy nebo mandle
  • čokoláda nebo kakao

POSTUP:

  1. Utřeme žloutky s pískovým cukrem a olejem.
  2. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
  3. Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
  4. Přidáme nakrájené kandované ovoce.
  5. Do těsta vmícháme rozpuštěnou nebo jemné nastrouhanou čokoládu nebo kakao.
  6. Pokud připravujeme mramorovaný chlebíček, přidáváme do chlebíčkové formy střídavě světlé a tmavé těsto s kakaem nebo čokoládou.
  7. Biskupský chlebíček upečeme.

Hotový recept na čokoládový nebo kakaový chlebíček

2. Kávový chlebíček

Máte-li rádi příchuť kávy, pak se jí nemusíte vzdávat ani u biskupského chlebíčku. Stačí nahradit množství předepsané tekutiny instantní kávou a máte úplně nový recept.

INGREDIENCE:

  • polohrubá mouka
  • vejce
  • cukr pískový
  • olej
  • prášek do pečiva
  • kandované ovoce, mandle nebo ořechy
  • instantní káva

POSTUP:

  1. Utřeme žloutky s pískovým cukrem a olejem.
  2. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
  3. Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
  4. Předepsanou tekutina nahradíme silnou vychladlou uvařenou instantní kávou.
  5. Přidáme nakrájené kandované ovoce.
  6. Biskupský chlebíček upečeme v chlebíčkové formě.

Hotový recept na kávový chlebíček

3. Ovocný chlebíček

Zajímavou alternativou biskupského chlebíčku je ta, když do těsta přidáme čerstvé ovoce. Mohou to být banány, jablka nebo hrušky.

INGREDIENCE:

  • polohrubá mouka
  • vejce
  • cukr pískový
  • olej
  • prášek do pečiva
  • ořechy, mandle nebo kandované ovoce
  • čerstvé ovoce – banány, jablka, hrušky

POSTUP:

  1. Žloutky utřeme s pískovým cukrem a olejem.
  2. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
  3. Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
  4. Do těsta na biskupský chlebíček vmícháme připravené ovoce. Mohou to být vidličkou rozmačkané banány, nastrouhaná jablka nebo hrušky, případně některé drobné ovoce.
  5. Biskupský chlebíček upečeme.

Hotový recept na ovocný chlebíček

4. Plněný chlebíček

Vyzkoušejte biskupský chlebíček naplnit marmeládou ochucenými piškoty. Můžete použít některý z výrazných likérů – třeba kávový nebo mandlový.

INGREDIENCE:

  • polohrubá mouka
  • vejce
  • cukr pískový
  • olej
  • prášek do pečiva
  • kandované ovoce, mandle nebo ořechy
  • piškoty
  • marmeláda
  • kávový nebo mandlový likér

POSTUP:

  1. Žloutky utřeme s pískovým cukrem a olejem.
  2. Do hmoty zamícháme polohrubou mouku, do níž jsme dali prášek do pečiva.
  3. Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
  4. Část třeného těsta nalijeme do chlebíčkové formy a proložíme piškoty namáčenými v chuťově výrazném likéru – např. kávovém nebo mandlovém. Piškoty můžeme namazat také marmeládou.
  5. Piškoty přikryjeme zbylým těstem.
  6. Biskupský chlebíček upečeme.

Příprava plněného chlebíčku

Víte o tom, že biskupský chlebíček můžete upéci i z kynutého těsta? Při takové úpravě však musíte věnovat pozornost správnému vykynutí. Máte-li rádi mák, upečte si chlebíček z kynutého těsta doplněným spařeným mákem. Dbáte na zdravou výživu? Použijte při přípravě biskupského chlebíčku ovesné vločky nebo cukr nahraďte medem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *