Tisk článku

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček, který si můžeme upéct k nedělní kávě nebo k jiné příležitosti nepatří mezi příliš složité moučníky. Připravuje se z piškotového nebo třeného těsta, případně i z jiného a to buď klasicky nebo v různých obměnách, ale vždy z dostupných surovin. Takže jediná mimořádná věc, kterou potřebujeme, je chlebíčková forma. Lze ji nahradit formou na srnčí hřbet, ale to už pak máme zase trochu jiný moučník.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček klasický

Klasický biskupský chlebíček pečeme z piškotového těsta nebo třeného těsta, kde základem jsou vejce, cukr, polohrubá mouka a podle druhu receptu pak i olej nebo některý z tuků a prášek do pečiva. Charakteristikou tohoto chlebíčku jsou však přidávané ingredience, kde nesmí chybět rozinky, sekané ořechy nebo mandle a podle možností i sušené nebo kandované ovoce nakrájené na kousky. Po upečení a vychladnutí chlebíček vyklopený z formy přeléváme čokoládovou polevou.

Biskupský chlebíček v obměnách

Pro obměny biskupského chlebíčku použijeme do klasického těsta jiné ingredience, případně obměníme i těsto. Rozinky a ořechy nebo strouhaný kokos můžeme přidávat téměř do všech druhů chlebíčků, proto už nejsou uváděny zvlášť. Tak si můžeme připravit například:

  • čokoládový nebo kakaový chlebíček
  • kávový chlebíček
  • ovocný chlebíček
  • plněný chlebíček
  • další druhy chlebíčků

Čokoládový nebo kakaový chlebíček

Do těsta vmícháme rozpuštěnou nebo jemně nastrouhanou čokoládu nebo kakao. Chlebíček můžeme udělat i mramorovaný, kdy změníme jen část těsta a do formy je vkládáme střídavě po lžících. ve vrstvách nebo tmavé těsto navršíme nahoru a zlehka promícháme vidličkou.

Kávový chlebíček

Lze připravit u piškotu nastavovaného horkou vodou nebo u třeného piškotu, kde tekutinu předepsanou v receptu nahradíme silnou uvařenou instantní nebo scezenou kávou.

Ovocný chlebíček

Do těsta na biskupský chlebíček vmícháme připravené ovoce. Mohou to být vidličkou rozmačkané banány, nastrouhaná jablka nebo hrušky, případně některé drobné ovoce.

Plněný chlebíček

Chlebíček můžeme plnit například na délku položenými banány, dáme jen pozor, aby se ovoce nedotýkalo stěn formy. Kromě toho se dá chlebíček plnit třeba piškoty spojenými marmeládou nebo máčenými v některém z chuťově výrazných likérů (kávový, mandlový, ..). Do formy dámě část těsta, narovnáme připravené piškoty a zalijeme zbytkem těsta.

Další druhy chlebíčků

Chlebíček se dá upéct i z kynutého těsta, pozornost musíme věnovat jen správnému vykynutí. Kdo má rád mák, může si upéct chlebíček i z těsta doplněného mletým spařeným mákem. Pro ty, kdo dbají na zdravou výživu, lze mouku nahradit jinými druhy mouky nebo ovesnými vločkami a cukr medem.

Pečení a konečná úprava biskupského chlebíčku

Chlebíček pečeme v tukem vymazané a hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo strouhaným kokosem vysypané formě. Těsto vkládáme do mírně vyhřáté trouby a pečeme zhruba při 180°C 30-40 minut. Po upečení necháme zchladnout, vyklopíme a buď jenom pocukrujeme nebo přelijeme některou z polev. Nejčastější a tím i nejoblíbenější je čokoládová poleva, ale může být i karamelová, rumová nebo citronová. Povrch polevy uhladíme, můžeme jej i střídmě ozdobit ořechy nebo mandlemi. Po ztuhnutí polevy krájíme na plátky.
 





Příspěvky ke článku: Biskupský chlebíček

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...
  • Medový dip
    2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné...
  • Re: Pečené kuře a la kachna
    ad Dana Lejdarová: vidíte, a na Moravě se zase neříká "kachní", ale jen "kačení" :-) neboli to,...