Tisk článku

Bleskovky z těstovin

Občas nastane chvíle, kdy není příliš mnoho času na vaření, zásoby ve spíži a v ledničce jsou omezené a není čas na nákup. Také se občas může vyskytnout i jiný důvod. Nutnost uvařit něco dobrého a pokud možno teplého, se na rozdíl od výše uvedených důvodů nevyskytuje jen občas, ale naopak trvale. Pokud máme doma alespoň základní zásoby, je vždycky možné sáhnout po těstovinách. Jsou rychle uvařené a něco na ně se už taky najde.

Bleskovky z těstovin

Vařené těstoviny

Na vaření používáme několik druhů těstovin. Patří mezi ně oblíbené špagety, makarony, kolínka, vřeténka, ale bez obav můžeme sáhnout i po flíčkách nebo širokých nudlích, pokud už jiné doma nejsou. Všechny těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství osolené vody. Délka vaření se řídí druhem těstovin, takže je nejlepší postupovat podle návodu, přitom je však zbytečně nepřeváříme. Většinou však tato doba nepřesahuje 10-15 minut od začátku doby varu. Těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou nebo promastíme, aby se neslepily a můžeme podávat s tím, co jsme k nim za dobu, co se vařily, připravili.

Co připravujeme k vařeným těstovinám

Většinou to budou nejrůznější druhy omáček. Protože mají být připraveny velmi rychle, tak musíme zvolit přísady, které nevyžadují dlouhou dobu vaření nebo polotovary a upustíme i od omáček zahušťovaných jíškou. Rychlé a chutné jsou omáčky například z těchto surovin :

  • sýrové omáčky: Můžeme použít tvrdý sýr, tavený sýr i pikantní nivu nebo směs sýrů. Sýr vložíme do kastrolku, podlijeme vývarem nebo mlékem a necháme jej rozpustit. Omáčku pak dochutíme prolisovaným česnekem, sekanou pažitkou, kečupem nebo kořením.
  • smetanové omáčky: Použít lze sladkou i kysanou smetanu. Obě zahřejeme, zředíme trochu mlékem, zahustíme Solamylem rozmíchaným ve studené vodě nebo stejně rozmíchanou hladkou moukou a několik minut povaříme. Do omáčky přidáme například vařené vejce pokrájené na plátky nebo kostičky, nasekanou pažitku a sekanou petrželku. Omáčku můžeme trochu přikyselit a před vařením do ní přidat bobkový list, který pak vyjmeme.
  • houbové omáčky: Čerstvé houby nakrájíme na tenké lístky nebo jemně posekáme, aby byly rychle upravené doměkka. Po osmahnutí na troše tuku je podlijeme a podusíme. Pak podlijeme mlékem nebo vývarem, zahustíme trochou Solamylu rozmíchaného ve vodě nebo mléce a 2 minuty povaříme. Omáčku dochutíme kořením nebo kořenícími bylinkami.
  • uzeninové omáčky: Kousek anglické slaniny, uzeného masa, šunky nebo měkkého salámu, případně párků, klobás nebo točeného salámu osmahneme, doplníme a podlijeme vývarem. Můžeme použít i rajský protlak nebo kečup, zaexperimentovat si ale můžeme i s pivem nebo vínem. Zahušťujeme Solamylem nebo trochou strouhaného chleba.
  • zeleninové omáčky: Aby byla omáčka rychle připravená, použijeme buď mraženou nebo konzervovanou zeleninu nebo velmi jemně nakrájenou nebo strouhanou zeleninu čerstvou. Připravit tak můžeme špenátovou omáčku z mraženého špenátového protlaku, mrkvovou omáčku z jemně nastrouhané mrkve, pórkovou omáčku z velmi jemně nakrájeného pórku nebo omáčku se sterilovaným hráškem a smetanou, omáčku ze zelených fazolek a další podobné omáčky.
  • masové omáčky: Dají se udělat v případě, že máme zbylý kousek masa. Toto maso jen nakrájíme na kostičky, osmahneme spolu s nakrájenou cibulí, podlijeme vývarem a prohřejeme. Dochutíme podle potřeby kořením, kečupem a česnekem.
  • omáčky z kuřecích jater: Kuřecí játra jsou na rozdíl od ostatních velmi brzy měkká a z tohoto důvodu jsou vhodná i pro tuto rychlou úpravu. Očištěná od blanek je nakrájíme na malé kousky, vložíme na předem rozehřátý tuk, kde jsme již osmahli cibuli. Po opečení ze všech stran je podlijeme a podusíme. Kořeníme podle chuti, přidat můžeme i hořčici nebo kečup.

Podávání vařených těstovin

Těstoviny připravené takhle narychlo podáváme ihned po uvaření. Rozdělíme je na talíře a přelijeme omáčkou. Toto jídlo z uvařených těstovin můžeme ještě sypat strouhaným sýrem, sekanou šunkou nebo uzeninou, kterou můžeme předem i rychle opéct na tuku, sekanými vařenými vejci nebo jenom zelenými natěmi.
 





Příspěvky ke článku: Bleskovky z těstovin

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky