Tisk

Bobkový list

Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá se v malém množství čerstvý, u nás pouze sušený. Jeho chuť je mírně nahořklá, vůně silně kořenitá. Přidává se vcelku do pikantních omáček včetně smetanových. Zvláště svíčková omáčka je bez něj nepředstavitelná. Dále se užívá do kyselých polévek, do zvěřinových a rybích jídel a do marinád. Před podáváním se z pokrmů většinou vyjímá. Nepostradatelný je při konzervaci zeleniny a hub. Údajně má také kladný vliv na snižování hladiny cukru v krvi u diabetiků.


Další pojmy slovníku:

  • Ovesné vločky

    Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a...

  • Koktejl bez alkoholu

    Základem nealkoholického koktejlu je nejčastěji mléko nebo některý z mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí, smetana, jogurty. Ale koktejl lze...

  • Blanšírování

    Jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě. Někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto,...

  • Ječná mouka

    Ječná mouka se mele z ječných zrn. Má poněkud tmavší žlutou barvu a slabě nahořklou chuť. Používá se především na pečení různých placek a mohou se...

  • Kysaná smetana

    Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek...

Recepty s "Bobkový list":

  • Svíčková omáčka falešná

    Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno. Všechnu zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,...

  • Výborný sladkokyselý nálev

    Vše svaříme a prochladlé používáme jako nálev na okurky nebo zeleninu, které potom sterilujeme.

  • Valonské roštěnky

    Roštěnky nakrájíme na proužky, cibuli na kroužky. Cibuli osmažíme na rozehřátém tuku dozlatova, přidáme maso a po všech stranách je opečeme. Pak...

  • Králík na hořčici s křenem

    Králíka dočistíme, omyjeme, osušíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a hodně potřeme směsí hořčice s křenem. Do druhého dne necháme odležet v...

  • Králík s nádivkou

    Plátky uzeného špeku nebo anglické slaniny lehce opečeme. Na opečené plátky položíme osolené porce králíka a pokryjeme je plátky másla. Posypeme...



Nové příspěvky