Tisk

Bobkový list

Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá se v malém množství čerstvý, u nás pouze sušený. Jeho chuť je mírně nahořklá, vůně silně kořenitá. Přidává se vcelku do pikantních omáček včetně smetanových. Zvláště svíčková omáčka je bez něj nepředstavitelná. Dále se užívá do kyselých polévek, do zvěřinových a rybích jídel a do marinád. Před podáváním se z pokrmů většinou vyjímá. Nepostradatelný je při konzervaci zeleniny a hub. Údajně má také kladný vliv na snižování hladiny cukru v krvi u diabetiků.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová krkovička

    Vepřová krkovička je výsek vepřového masa z hřbetní části vepře za hlavou a před vepřovou pečení a prodává se většinou s kostí. Krkovička je...

  • Hrách

    Hrách je známá bobovitá rostlina pocházející ze Středomoří. V kuchyni se používají semena vyloupaná z lusků, která jsou v době zralosti žlutá nebo...

  • Celer bulvový

    Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný...

  • Parmazán

    Sýr, kterému se běžně říká parmazán se správně nazývá parmigiano reggiano a je nejušlechtilejší ze sýrů se zrnitou strukturou. Parmazán je sýr...

  • Platýs

    Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o...

Recepty s "Bobkový list":

  • Slepičí guláš po maďarsku

    Očištěnou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak ji vyjmeme, z prsou a stehen obereme maso a nakrájíme je na větší kousky. (Zbytek obraného...

  • Dušená slepice s kysaným zelím

    Slepici očistíme, naporcujeme a osolíme. Větší kosti můžeme odstranit. Na rozehřátém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou...

  • Fazole nakyselo se smetanou

    Předem namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a s tymiánem doměkka. Na tuku zpěníme cibuli, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, okořeníme...

  • Hovězí s bramborem

    Maso, nejlépe kližku nakrájíme na kostky jako u guláše. Brambory nákrájíme na stejné kousky. Veškeré ingredience vložíme do terakotové teriny s...

  • Oblíbená polévka Minestrone

    ¨Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něj dáme cibuly na jemno, šesnek, celer, pórek a mrkev. Pak se mohou přidat rajčata, vývar, cuketku na...



Nové příspěvky