Tisk

Boršč

Boršč je velmi známý druh polévky z červené řepy, který se připisuje především ruské kuchyni. Tato polévka je ale oblíbená i na Ukrajině a v dalších okolních zemích a vaří se v různých variantách. Základem boršče je vývar z masa a kostí. Další nezbytné suroviny jsou maso a směs zeleniny. Maso může být hovězí, vepřové, popřípadě jiné, včetně uzeniny. Ze zeleniny se kromě červené řepy používá zelí, mrkev, cibule a někdy i brambory. Zeleniny musí být hodně, aby byla polévka hustá. Polévka se dochucuje octem a cukrem do navinulé chuti. Při podávání se do talíře boršče přidává zakysaná smetana.


Další pojmy slovníku:

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

  • Estragon

    Estragon má i domácí název a to pelyněk kozalec. Je to tradiční potravinářské koření téměř na celém světě a současně i naše domácí koření z...

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

  • Dekantace

    Dekantace je výraz používaný při obezřetném slévání tekutiny z láhve nebo jiné nádoby do čisté bez toho, aby byla porušena sedlina usazená na dně...



Nové příspěvky