5 různých druhů boršče aneb vyzkoušejte tradiční ukrajinskou polévku i jinak

Všichni jistě znají hustou polévku více či méně červené barvy s mírně navinulou chutí, která obsahuje dostatek masa a především zeleniny.

Ale co její hongkongskou verzi?

Nebo variantu bez červené řepy či s kysaným zelím?

Vyberte si z 5 receptů na boršč a připravte si ho třeba i v trochu netradiční podobě.

Boršč s vepřovými žebry

Boršč lze připravovat v desítkách různých variacích a tato je obzvlášť chutná. Polévka má skvělou jasnou rubínovou barvu a delikátní chuť. Kombinace měkké zeleniny a jemného masa je doprovázena vůní bobkových listů a černého pepře.

Ingredience

  • 3 brambory
  • 3 rajčata
  • 5 bobkových listů
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2-3 stroužky česneku
  • 150 g červené řepy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 kg vepřových žeber
  • 100 g zelí
  • slunečnicový olej (na smažení)
  • čerstvá petrželka (k servírování)
  • zakysaná smetana (k servírování
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Vepřová žebra nakrájejte na střední kousky.
  2. Oloupejte cibuli a překrojte ji na polovinu.
  3. Vložte žebra a cibuli do hrnce.
  4. Přidejte černý pepř a bobkové listy.
  5. Zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud není maso hotové hotové.
  6. Oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji.
  7. V hrnci rozpalte slunečnicový olej a přidejte červenou řepu.
  8. Přilijte ocet a trochu vody.
  9. Vše promíchejte a zakryjte pokličkou.
  10. Duste, dokud řepa není hotová.
  11. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
  12. Přidejte brambory do masového vývaru a vyjměte cibuli.
  13. Opláchněte zelí, nakrájejte ho a přidejte do hrnce k masu a bramborám.
  14. Vše smíchejte  a pokračujte ve vaření.
  15. Když jsou brambory a zelí hotové, přidejte červenou řepu a veškerou tekutinu.
  16. Poté přidejte umytá a nakrájená rajčata.
  17. Oloupejte stroužky česneku, rozdrťte je a přidejte do boršče.
  18. Přidejte sůl dle svého vkusu.
  19. Vše povařte ještě asi 8 minut.
  20. Vypněte sporák a boršč odložte na 10-15 minut.
  21. Nandejte polévku do servírovacích misek.
  22. Před podáváním přidejte zakysanou smetanu a nasekanou čerstvou petrželku.
Polévka s červenou řepou a zelím ozdobená petrželkou a zakysanou smetanou v hlubokém talíři.
www.ukrainian-recipes.com

Boršč bez červené řepy

Na této verzi boršče si pochutnají zejména ti, kteří nejsou příznivci červené řepy. Polévka je plná zelí a je skvěle dochucena. Vyzkoušejte ji i vy.

Ingredience

  • 1 kg hovězích polévkových kostí se spoustou masa
  • 8-10 šálků vody
  • 2-4 mrkve, nakrájené na plátky
  • 4 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 velká (nebo 2 střední) cibule, nasekané
  • 1 středně velká hlávka zelí, nakrájená na jemno
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 2 celé červené chilli papričky (sušené)
  • čerstvý kopr (hrst nebo podle chuti)
  • 2 plechovky rajčatového pyré
  • 2 šálky nakrájených rajčat (volitelně)

Postup

  1. Polévkové kosti podlejte vodou a duste, dokud maso nezměkne (několik hodin).
  2. Odstraňte kost a hovězí maso rozdrobte.
  3. Přilejte více vody a před přidáním zeleniny připravte 8-10 šálků vývaru.
  4. Přidejte zeleninu a koření a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  5. Přidejte rajčatové pyré, nakrájená rajčata, rozdrobené hovězí maso a přiveďte k varu.
  6. Podávejte se zakysanou smetanou.
Zelná polévka se zeleninou, hovězím masem a zakysanou smetanou na hlubokém talíři s koprem.
www.mennonitegirlscancook.ca

Ohodnotili jsme ty nejoblíbenější varné desky na plyn. Podívejte se, jak v testu obstály.


Tradiční ukrajinský boršč

Tento boršč je opravdu vydatný, chutný a plný vitamínů. Jeho sladká chuť vám příjemně polechtá chuťové buňky a vy zatoužíte po přídavku. Obvykle se podává s měkkými česnekovými rohlíky nebo křupavým kváskovým chlebem.

Ingredience

  • 2 střední řepy (nastrouhané)
  • 3 šálky zelí (nastrouhané)
  • 1 střední mrkev (nastrouhaná)
  • 2 střední brambory (nakrájené na kostky)
  • 1/3 šálku petržele (nastrouhané)
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce octa
  • 4 lžíce rostlinného oleje (nebo olivového oleje)
  • 2 drcené stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Na vývar

  •     10 šálků vody
  •     1 kg vepřové plece (tuk odkrájejte)
  •     3 bobkové listy
  •     10 celých pepřových kuliček
  •     1 mrkev (oloupaná a překrojená na polovinu)
  •     1 střední cibule (oloupaná a překrojená na polovinu)

K podávání

  •     zakysaná smetana
  •     čerstvý kopr, petrželka a jarní cibulka (nadrobno)

Postup

  1. Vložte maso, vodu, mrkev, cibuli, pepř a bobkový list do velkého hrnce a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a na mírném plameni vařte asi 1,5 až 2 hodiny.
  3. Maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
  4. Sceďte vývar přes plátno a odložte stranou.
  5. Vývar lze připravit předem a přes noc nechat v chladničce.
  6. Přiveďte vývar zpět k varu na středním plameni.
  7. Mezitím ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce oleje.
  8. Přidejte řepu a za častého míchání restujte na středně vysokém plameni po dobu 5 minut.
  9. Přidejte další dvě polévkové lžíce oleje a poté cibuli, mrkev a petržel.
  10. Pokračujte ve vaření po dobu dalších 10 minut.
  11. Přidejte rajčatový protlak, ocet, cukr a 1 šálek horkého vývaru a za častého míchání vařte dalších 10 minut.
  12. Do vroucího vývaru přidejte maso a brambory nakrájené na kostičky a vařte 15 minut.
  13. Nyní přidejte řepu, mrkev a cibuli a počkejte, až se boršč začne znovu vařit.
  14. Přidejte zelí s drceným česnekem a vařte 5 minut.
  15. Přidejte sůl a pepř dle chuti těsně předtím, než je boršč hotový, a následně přimíchejte jemně nasekanou zeleň (čerstvý kopr, petrželku a jarní cibulku).
  16. Vypněte sporák, přiklopte a nechte 20 minut stranou.
  17. Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.
Ukrajinská polévka s červenou řepou, zelím a zeleninou se zakysanou smetanou a bylinkami na talíři.
www.cravingtasty.com

Pokud jste fanoušci červené řepy, nezapomeňte vyzkoušet alespoň 1 z našich sladkých i slaných receptů z červené řepy.

Boršč po hongkongsku

Miska horkého boršče v hongkongském stylu vás udrží v teple po celou zimu. Tato rajčatová polévka sestává z hovězích kostí a je plná zeleniny. Vydatná, s nádechem kyselosti, kterou dodává čerstvá citronová šťáva…Co víc si přát!

Ingredience

  • 500 g hovězích kostí
  • 250 g hovězího masa vcelku vhodného na guláš
  • 1 malá cibule (nakrájená na drobno)
  • 3 malé mrkve (oloupané a nakrájené na drobno)
  • 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na drobno)
  • 170 g rajčatového protlaku
  • 3 rajčata (s odstraněným jádrem a nakrájené na drobno)
  • 12 a ½ šálku vody
  • 1/2 hlávky zelí (opláchnutá a nakrájená na velikost sousta)
  • 5 bobkových listů
  • 6 kuliček černého pepře (volitelně)
  • 2 červené brambory (oloupané a nakrájené na kostičky – volitelně)
  • 2 a ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 a ½ lžíce worcesterské omáčky
  • mletý černý pepř
  • rostlinný olej

Postup

  1. Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu.
  2. Přidejte hovězí kosti a maso a přiveďte zpět k varu.
  3. Kosti a maso sceďte a opláchněte pod vodou z kohoutku.
  4. Odložte stranou, nechte okapat a vychladnout.
  5. V jiném velkém hrnci rozpalte na středním plameni 1 lžíci rostlinného oleje.
  6. Přidejte cibuli a restujte 5 minut.
  7. Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte další 3 minuty.
  8. Přidejte rajčata a vařte další 4 minuty.
  9. Přimíchejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.
  10. Přidejte kosti, maso, 12 a ½ šálku vody, nasekané zelí, bobkové listy a černý pepř (pokud je používán).
  11. Přiveďte k varu na vysokém plameni.
  12. Poté plamen snižte na střední teplotu a za občasného míchání vařte 1 a ½ hodiny.
  13. Vyjměte kus hovězího z polévky a nakrájejte ho na kousky.
  14. Vraťte zpět do polévky.
  15. Pokud chcete, přidejte brambory a pokračujte ve vaření další hodinu a půl.
  16. Dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou a černým pepřem.
  17. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  18. Odstraňte z polévky bobkový list a kuličky pepře.
  19. Přendejte do servírovacích misek.
  20. Ihned podávejte s pečivem.
Zeleninová polévka s hovězím masem po hongkongsku v hlubokém talíři se lžící.
www.themissinglokness.com

Boršč z kysaného zelí

Tato verze boršče je jednoduchá, ale tak plná chuti! Můžete přidat brambory nebo mrkev, pokud chcete, ale v tomto receptu se budeme držet hlavně tradiční řepy a zelí. A samozřejmě nesmí chybět zakysaná smetana a čerstvý kopr.

Ingredience

  • 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • polovina střední hlávky zelí, nakrájená
  • 5 nebo 6 středně velkých řep, oloupaných a nakrájených na malé kostičky, kromě jedné, která by měla být nastrouhaná
  • 1/2 až 1 šálek nakrájeného kysaného zelí, podle toho, jak výrazný chcete mít svůj boršč
  • 2 litry dobrého (nejlépe domácího) hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky (volitelně)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • zakysaná smetana
  • čerstvý kopr

Postup

  1. Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozpalte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Přidejte nakrájené zelí a nasekaný česnek, dobře promíchejte a vařte ještě minutu nebo dvě.
  3. Přidejte všechny zbývající přísady: řepu, zelí, brambory, pokud je používáte a vývar.
  4. Možná budete muset přidat trochu vody nebo vývaru podle toho, jak hustou máte polévku.
  5. Vařte na středním plameni asi 30 minut nebo dokud řepa a zelí nezměknou.
  6. Dochuťte solí a pepřem, ale pamatujte, že polévka už bude díky přidanému kysanému zelí trochu slaná, proto ji před dosolováním ochutnejte.
  7. Podávejte s pořádným kopečkem zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.
  8. Stejně jako u většiny polévek i tato chutná ještě lépe další den, kdy se chutě krásně spojí a uleží.
Polévka z řepy a kysaného zelí s kopečkem zakysané smetany a čerstvým koprem v servírovací misce s vedle položenou lžící.
www.kitchenvignettes.blogspot.com

Celková úprava boršče se liší podle jednotlivých zemí a místních zvyklostí a variant je tolik, že je ani nelze jednoznačně popsat.

Někde se boršč nezahušťuje vůbec, jinde se naopak zahušťuje jíškou nebo strouhanými brambory. Liší se i druhy používaného masa a výjimkou není ani bezmasý boršč. Naopak někde se boršč ještě doplňuje rozškvařenou slaninou.

Poměrně veliká různorodost panuje i v používané zelenině. Červená řepa bývá základem, ale někde se k ní připojují i rajčata a to v takovém množství, že především v jižnějších zemích převažují nad řepou. Někde se přidává i kysané zelí.

Kromě zeleniny se do polévky dávala i jablka nebo jiné dostupné druhy ovoce.

Chcete vyzkoušet i jiné polévky známé pro svou tradici z jiných zemí? Podívejte se na naše recepty na polévky odjinud.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X