Tisk článku

Božíhodové menu

Štědrý večer a slavnostní večer máme s úspěchem za sebou, ale svátky pokračují. Dalším svátečním dnem je Boží hod a i k němu se váží některé tradice. Je jen na nás, zda je dodržíme nebo si naopak připravíme něco jiného. Přece jenom se v posledních letech ustupuje od tučných a těžkých jídel a kdo si od nich odvykl, tak si na nich nepochutná ani o svátcích.

Božíhodové menu

Božíhodová polévka

Na Boží hod se hodí polévka z kuřecích či jiných drůbků nebo skeletů. Drůbky uvaříme společně se zeleninou doměkka, případně vaříme obě základní suroviny zvlášť. Drůbeží vývar procedíme, maso obereme, játra, srdíčko a žaludek nakrájíme na malé kousky a vše vložíme zpět do polévky. Zeleninu nakrájíme nadrobno a rovněž přidáme do polévky. Pokud je polévka dostatečně hustá, tak ani nemusíme dávat žádnou zavářku. Pokud je zavářka potřeba, tak zavařujeme vlasové nudle nebo jiné drobné těstoviny. Polévku příliš nekořeníme, ale podle možností ji dozdobíme zelenými natěmi. Podobně jako drůbkovou polévku vaříme polévku z hovězího masa nebo z kostí.

Božíhodový oběd

K obědu podle tradice bývala větší drůbež a to nejčastěji husa, kachna nebo krůta. Někde se místo drůbežího masa podávalo maso vepřové nebo hovězí. Úpravy pak vždycky byly trochu slavnostnější než při jiných příležitostech.

Drůbež

Kromě kachny je tato drůbež poměrně dost velká, takže pro menší domácnosti ji buď rozdělíme a na Boží hod připravíme jen část nebo ji nahradíme jiným masem. Husu pečeme dostatečně dlouho a během pečení ji přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme. Pokud je husa příliš tučná, tak část tuku odebereme. Podobně pečeme i kachnu. Na trhu jsou dnes menší kachny a ty můžeme s úspěchem plnit různými nádivkami, péci je s jablky nebo je před pečením marinovat. Totéž platí pro přiměřeně velkou krůtu. Pokud se rozhodneme místo uvedených druhů drůbeže použít osvědčené kuře, tak je pečeme nejčastěji opět s nádivkou. Plněnou drůbež porcujeme trochu zchladlou, kdy to jde podstatně lépe a podáváme tak, aby každý měl maso i část nádivky. Jako příloha se k huse a kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a zelí. U krůty nebo kuřete můžeme zvolit jak knedlíky, tak brambory nebo bramborovou kaši a kompot.

Vepřové maso

Z vepřového masa vynecháme tučný bůček a použijeme raději kýtu nebo kotletu, případně plec. Maso pečeme nebo dusíme. Dají se připravit i minutky, ale ty se hodí jen pro velmi malý počet osob, protože je nutné je ihned podávat. Recepty vybíráme nejen chutné, ale i takové, které po dokončení svátečně vypadají. Proto využíváme nádivek do rolád nebo závitků, kombinací s uzeninou nebo zeleninou, doplňujeme sýrem nebo smetanou. Jako příloha se hodí různě upravené brambory, bohatá zeleninová obloha nebo zeleninový salát.

Hovězí maso

I u hovězího masa vybíráme kvalitnější části pro přípravu. Hovězí maso připravujeme většinou jako dušené s přírodní šťávou. Ale pokud má někdo rád omáčky, tak svíčková nebo úprava nadivoko bude jistě chutnat. Přírodně upravené maso můžeme ještě doplnit ovocem, zeleninou, sýrem nebo uzeninou. Přílohu volíme podle základní úpravy. Většinou to budou brambory, výjimečně dušená rýže. K omáčkám pak podáváme knedlíky nebo noky.

Božíhodový moučník

Jako samostatný moučník místo cukroví je nejvhodnější jemný moučník s nastaveným krémem, dezert nebo bohatě zdobený pohár s ovocem a šlehačkou.

Božíhodová večeře

Večeře na Boží hod je víceméně odvislá od toho, co je kdo ještě schopen sníst. Většinou asi nebudeme připravovat samostatnou teplou večeři, ale využijeme přebytků a připravíme studený nářez z masa, doplněný uzeninou a sýry nebo přímo jednotlivé porce obložených talířů se studenými surovinami, k nimž podáváme jen pečivo.
 





Příspěvky ke článku: Božíhodové menu

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky