Tisk článku

Bramborák

Bramborák nebo také křápanec, kramflek, cmunda, hulánek, hluchec či ještě jiný krajový název patří jednomu z našich nejznámějších bramborových jídel. Tím jsou smažené, někdy také pečené placky ze syrových strouhaných brambor, podávané jako samostatné jídlo nebo jako příloha. Od nejjednoduššího způsobu přípravy z brambor, soli, mouky a koření k dochucení až k plackám s masem nebo salámem, zeleninou, sýrem či jinou přísadou je to vždy starý dobrý bramborák

Bramborák

Základní suroviny na bramborák

Hlavní surovinou jsou brambory. Neměly by být příliš vodnaté, ale ne vždy si můžeme vybírat, pokud pustí příliš vody, musíme ji slít. Oloupané brambory strouháme buď na speciálním struhadle určeném pro tuto příležitost, kdy se z brambor vytvoří drť nebo můžeme strouhat i na nudličky na slzičkovém struhadle. Strouháme s pomocí robotu, pokud strouháme ručně, vybereme si větší brambory. Aby brambory netmavly, přelijeme je trochou mléka. Zahušťujeme hladkou moukou, ale může to být podle některých receptů i strouhanka, ovesné vločky či strouhaný chléb, trochu solamylu nebo celozrnná mouka. Těsto by mělo být středně husté. Pro lepší spojení přidáváme vejce. Pak už jen osolíme, můžeme trochu opepřit, pro vůni přidat majoránku a pro chuť trochu pepře. Další přísady už přidáváme podle vlastní receptu nebo jen podle vlastní chuti.

Přísady do bramboráků

Do základního těsta na bramboráky můžeme přidávat nejrůznější přísady:

  • masové: přidáváme nadrobno nakrájené uzené, vařené, pečené nebo dušené maso všech druhů
  • uzeninové: na malé kostičky nakrájený nebo na nudličky nastrouhaný salám, klobásy nebo anglickou slaninu či škvarky
  • zeleninové: můžeme přidat překrájené kyselé zelí v syrovém stavu, nastrouhanou syrovou cuketu, strouhaný syrový celer, podušenou kapustu, povařený květák nebo brokolici
  • ovocné: z ovoce se do bramboráků hodí jablka nastrouhaná na nudličky
  • zeleninové koření: nejčastější je samozřejmě česnek v množství podle chuti, ale pokud ho někdo nemá rád nebo pro něj není vhodný, lze použít i cibuli
  • koření: pro ochucení kromě soli, pepře a majoránky lze přidat i další bylinky jako je oregano, saturejka, libeček, drcený kmín, meduňka nebo různé zelené natě

Smažení bramboráku

Připravené těsto nenecháváme stát, ale ihned je smažíme na pánvi s rozpáleným tukem. Na smažení používáme olej nebo sádlo. Do tuku rozetřeme lžící placku buď na celou pánev nebo menší, osmažíme po jedné straně, obrátíme a usmažíme po druhé straně.

Pečení bramboráku

Pečený bramborák je méně nasáklý tukem, ovšem zase je méně křupavý. Pečeme ho tak, že na plechu rozpálíme v troubě tuk, vylijeme na něj těsto, rozetřeme a prudce upečeme dozlatova. Po upečení krájíme na čtverce. Při pečení můžeme využít možnosti přidat před dopečením na těsto sýr nebo proužky zeleniny například paprik nebo rajčat a dopéci.

Podávání bramboráku

Bramboráky můžeme podávat jako samostatné placky s vhodným nápojem jako je pivo, káva, mléko, čaj nebo je podáváme jako přílohu. Bramboráky jsou vhodné k jídlům bez omáčky jen s masovou šťávou, která je nejvýše dochucená kečupem nebo zakysanou smetanou. V tomto případě smažíme spíše menší placičky, stejný tvar docílíme při smažení na lívanečníku. Na nudličky nastrouhané brambory, bez vajíčka, jen osolené, s malým množstvím mouky a rychle v tenké vrstvě usmažené jsou obdobou švýcarské přílohy rösti. Ale z bramboráků jsou také velmi dobré kombinace s rychle opečeným masem, které vkládáme mezi dva bramboráky nebo do přehnutého velkého bramboráku. Maso můžeme nahradit dušenými houbami nebo kombinací masa, hub a zeleniny včetně leča. Jako přílohu podáváme dušené zelí hlávkové nebo kysané, zelné saláty, dušený špenát nebo dušenou zeleninovou směs.
 





Příspěvky ke článku: Bramborák

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky