Tisk článku

Bramborová kaše trochu jinak

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou. Podává se k smaženým nebo pečeným masům, k dušeným masům s přírodní šťávou i k pokrmům z ryb. Nechybí ani u zeleninových smaženek nebo nákypů nebo u sýrových a vaječných pokrmů. Kromě toho se bramborová kaše může také zapékat jako nákyp s masem, zeleninou, vejci a sýrem a vytvořit tak samostatné jídlo.

Bramborová kaše trochu jinak

Klasická bramborová kaše

Bramborovou kaši připravujeme z uvařených brambor, které před vařením oloupeme, větší brambory překrájíme na stejně velké kousky. Vodu před vařením osolíme a brambory vkládáme do přiměřeného množství vroucí vody. Vaření urychlíme využitím tlakového hrnce, kde k varu potřebují nejvýše 10 minut. Okamžitě po uvaření z nich slijeme vodu, brambory rozšťoucháme, přilijeme horké mléko a vymícháme dohladka. Může se přidat i kousek másla, ale není to nutné, pokud budeme kaši polévat šťávou z masa. Ruční šlehač nám práci s kaší ulehčí a urychlí. Ušlehanou bramborovou kaši ihned podáváme.

Obměny bramborové kaše

Kdo má rád ve vaření změnu, může klasickou bramborovou kaši obměňovat tak, že do ní přidává podle chuti a vhodnosti další ingredience, jako například :

  • česnek: Při šlehání přidáme oloupaný a prolisovaný česnek v množství, které odpovídá množství brambor. Kaše je vhodná k pečeným nebo dušeným masům.
  • kořenovou zeleninu: Už s oloupanými brambory vaříme v hrnci mrkev, celer a petržel. Po uvaření slijeme vodu a vše dohladka rozmixujeme. Mléko se do této směsi nepřidává. Výsledkem je krásně barevná kaše, která se hodí k pečeným masům, sekané z mletého masa nebo uzeninám.
  • pikantní sýr: Při šlehání klasické bramborové kaše přidáme s horkým mlékem i sýr ostřejší chuti. Může to být Niva, balkánský sýr nebo sýr podobného typu s ostřejší chutí. Tužší sýr můžeme nechat v mléce rozpustit. Tato kaše se hodí k jemnějším masům drůbežím nebo rybím nebo k zeleninovým jídlům.
  • jablka: Než se uvaří brambory, podusíme zvlášť 2-3 oloupaná a na plátky nakrájená kyselejší jablka v trošce vody. Podle možnosti vybíráme jablka, která se lehce rozváří. Při přípravě kaše do ní zašleháme i podušená jablka.
  • bylinky: Je to jednoduchý a přitom účinný způsob ochucení bramborové kaše. Do ušlehané kaše nakonec zašleháme jemně nasekané zelené natě, jako je pažitka, jarní cibulka, petrželka nebo celerová nať. Bylinek musí být dostatečné množství, aby ovlivnily chuť, vůni i barvu bramborové kaše.
  • hořčici: Do bramborové kaše vmícháme spolu s mlékem asi 2 lžíce hořčice. Tato kaše se nejvíce hodí k pečené sekané nebo uzeninám.
  • pikantní přísady: Do ušlehané bramborové kaše můžeme přidávat trochu sardelové pasty, sekané sterilované okurky, trochu kečupu nebo ostřejší směs koření. Postupujeme tak, aby kaše nabyla výrazné chuti.
  • slaninu: Do bramborové kaše vmícháme na kostičky nakrájenou a rozpuštěnou horkou slaninu. Místo běžné slaniny je vhodnější anglická slanina nebo uzený bůček. Takto připravenou kaši můžeme podávat samostatně jen se zeleninovým salátem.
  • kysané zelí: V tomto případě přidáváme o něco méně mléka, popřípadě vůbec žádné a do kaše zamícháme nadrobno pokrájené syrové kysané zelí. Jde o starý a zlidovělý způsob přípravy, který se vžil pod názvem lepenice. Tato kaše se nejvíce se hodí k uzenému masu nebo uzeninám, ale může být samozřejmě použita i v jiných případech. Jejím přínosem je poměrně vysoký přísun vitamínu C z kysaného zelí.
  • různou zeleninu: Do bramborové kaše můžeme přidávat i jiné druhy zeleniny, jako je celer, samotná petržel nebo pastinák, hrášek a další zeleninu. Kaši lze připravit i nazeleno s použitím dušeného špenátu.

Zapékaná bramborová kaše

Pro zapékání připravujeme kaši obvyklým způsobem, pouze ji ušleháme méně nadýchanou. Při šlehání přidáme ještě kousek másla nebo jiného tuku a aby byla hladší, sytější a barevnější, tak někdy přidáváme i syrový žloutek. Kaši pak navrstvíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a zapečeme bez dalších přísad, pokud ji budeme používat jako přílohu. V tomto případě ale můžeme kaši ozdobně navršit do hromádek a to třeba i za pomoci zdobícího sáčku a připravit tak ozdobnou přílohu. Jestliže budeme kaši podávat jako samostatné jídlo, pak ji prokládáme různými surovinami. Může to být pečené nebo vařené maso, mleté maso předem mírně osmahnuté, zelenina syrová nebo předem povařená podle potřeby, dušené houby nebo sýr. Zcela jednoduchý způsob umožňují vejce, která rozklepneme do vyhloubeného důlku a necháme ztuhnout. Zapečenou bramborovou kaši podáváme obloženou zeleninou nebo se zeleninovými saláty.
 





Příspěvky ke článku: Bramborová kaše trochu jinak

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky