Smažené placky z brambor v šesti nejoblíbenějších podobách. Inspirujte se!

Bramborové placky mohou na podzim a v blížící se zimě alespoň částečně obměnit jídelníček.

Jsou vhodné, ať už je podáváme samostatně nebo jako přílohu.

Známe je pod názvy bramboráky, smaženky, placičky, lívanečky a podobně, ale jejich podstatou je vzhled připomínající placku.

A recepty na tyto placky si představíme v tomto článku. Inspirujte se.

Placky z bramborové kaše

Máte zbytky brambor nebo kaše z předešlého oběda? Máme nápad, jak je povýšit. Vyzkoušejte tyto bramboráčky.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky uvařených brambor a rozmačkaných na kaši
  • 1 hrnek nastrouhaného sýru mozzarella
  • 2 velká vejce 
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky vegety
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 hrnek strouhanky
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Vychladlé brambory, jedno vejce, sůl, pepř, vegetu, česnek a mozzarellu si smícháme. 
  • Těsto dáme do lednice na hodinu zchladit. 
  • Pak tvoříme placičky a obalujeme ve vejci, a pak ve strouhance (pokud jsou brambory vodnatější, jako první doporučujme placky obalit  mouce, pak až ve vejci).
  • Smažíme z obou stran do zlatova.
Smažené bramboráky z bramborové kaše jako skvělý způsob, ja využít zbytky.
tasteofhome.com

Hledáte spousta inspirace na obědy a večeře? Vyzkoušejte si i další levné recepty z brambor.

Placičky z vařených brambor

Pokud Vám zbudou brambory od oběda nebo večeře, na druhý den z nich můžete udělat tento chutný recept na bramborové placky.

INGREDIENCE:

  • 2 a ½ hrnku vychladlých brambor uvařených ve slupce
  • 6 lžic nasekané jarní cibulky
  • ⅔ hrnku polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 3 lžíce mléka
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Předem uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme. 
  • Přidáme k nim cibulku, sůl, pepř, vejce a mléko a důkladně promícháme. 
  • Nakonec zasypeme moukou, promícháme a tvoříme placičky.
  • Smažíme je na rozpáleném tuku z obou stran do zezlátnutí.
Bramborové placičky z vařených brambor.
cdkitchen.com

Chutnat by vám mohly i placky z jiných druhů zeleniny. Zkuste třeba placičky z celeru.

Bramborové placky se škvarky

Kdo má rád mastnější jídlo, může zkusit přidat do základního těsta škvarky a vytvořit tak náramné škvarkové placky.

INGREDIENCE:

  • základní suroviny na placky z vařených brambor
  • 170 g škvarků

POSTUP:

  1. Postupuje stejně jako v základním receptu na bramborové placky z vařených brambor
  2. Jen  k mouce přidáme škvarky a  promícháme.
  3. Poté zapracujeme do těsta.
  4. Opékáme stejným způsobem.
Bramborové placky se škvarky.
thedaringgourmet.com

Bramborové placky se zelím

Jsou chutné a křupavé právě díky přidanému kysanému zelí.

INGREDIENCE:

  • 300 g brambor
  • 150 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g polohrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení nebo sádlo
  • majoránka

POSTUP:

  • Brambory si nastrouháme na hrubém struhadle. 
  • Zelí si zcedíme a nakrájíme nadrobno. 
  • Přidáme k bramborám spolu se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, vejcem a majoránkou.
  • Nakonec zahustíme moukou. 
  • Pokud bude těsto moc husté, přidáme mléko, pokud tomu bude naopak, přidáme mouku. 
  • Z těsta tvoříme hrudky, které na rozpáleném oleji roztáhneme na placku. 
  • Smažíme z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Smažené bramborové placky se zelím.
everydayfamilycooking.com

Chtěli byste si pořídit volně stojící sporák? Mrkněte se, zda by vás zaujaly volně stojící kombinované sporáky z naší recenze.

Placky z brambor a cukety

Skvělá možnost, jak zpracovat úrodu cuket a také, jak zjemnit samotné bramborové těsto. Co říkáte na tyto bramborové lokše s cuketou?

INGREDIENCE:

  • 250 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
  • 250 g cukety vydlabané, nastrouhané
  • 150 g tvrdého sýra, nastrouhaného nahrubo
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • sůl a pepř
  • 1–2 hrstky sušené majoránky
  • sádlo nebo olej na smažení

POSTUP:

  1. Brambory a cuketu smícháme s vejcem, moukou, česnekem, sýrem, solí,  pepřem a majoránkou.
  2. Vymícháme těsto.
  3. Na pánvi na středním plameni zahřejeme tuk.
  4. Pak na ni po lžíci až dvou dáváme těsto a tvarujeme z něj placičky.
  5. Opečeme je z obou stran dozlatova.
Bramborové placičky s cuketou.
anitalianinmykitchen.com

Náš tip: Ochutnejte také další recepty na bramboráky v nejlepších podobách.

Smažený bramborák na plech

Máme pro vás jednoduchý způsob, jak si usmažit bramborové placky rychle a ve velkém množství. Ideální třeba pro rodinnou oslavu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor
  • 1 středně velká cibule
  • 2 velká vejce
  • sůl podle chuti
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ¼ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek oleje
  • 3 stroužky česneku
  • kmín, majoránka, pepř

INGREDIENCE:

  • Brambory si nastrouháme nahrubo. 
  • Cibulku si nasekáme najemno. 
  • Na dva plechy s vyšším okrajem si nalijeme olej (na každý půl hrnku). 
  • Vložíme je do trouby nahřáté na 215 °C a necháme 10 minut zahřívat.
  • Brambory si zcedíme, přidáme cibuli, koření, vejce, sůl a smícháme. 
  • Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem. 
  • Vytvarujeme těsto a skládáme na přehřátý olej. 
  • Dáváme pozor, abychom se nespálili. 
  • Bramboráčky dáme péct na 10-15 minut, dokud nebudou zlaté. 
  • Pak je otočíme a stejně tak opakujeme dalších 10 minut.
Bramboráky z trouby jako rychlý způsob smažení.
layersofhappiness.com

Bramborové placky podáváme teplé ihned po opečení nebo usmažení. Můžeme je samozřejmě podávat samostatně, jen s případnou zeleninovou oblohou.

Nejlepší jsou však teplé s dušenou zeleninou, jako je špenát, sladké nebo kysané zelí, kapusta nebo dušená směs zeleniny.

Kysané zelí je vůbec skvělou přílohou, proto doporučujeme náš článek s top recepty na přílohové zelí.

Napište nám do komentářů, jak se vám recepty na bramborové placky líbily, a hlavně, jak se vám to povedlo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X