Tisk článku

Bramborové placky

Bramborové placky mohou na podzim a v blížící se zimě alespoň částečně obměnit jídelníček, ať už je podáváme samostatně nebo jako přílohu. Sice jim můžeme říkat smaženky, placičky, lívanečky a podobně, ale jejich podstatou je placka. Nezaměňujeme je s bramborákem, což je tvarem sice také placka, ale rozdíl mezi nimi je ten, že bramborák se připravuje ze syrových brambor a placky z brambor vařených.

Bramborové placky

Těsto na bramborové placky

Toto těsto se zpracovává jak z brambor studených a uvařených předem, tak z brambor teplých, uvařených těsně před zpracováním těsta. Obě těsta jsou při správném konečném zpracování stejně kvalitní a ve výsledku placky stejně chutné. Takže v tomto případě záleží spíše na tom, na co je kdo zvyklý a co se mu víc daří. Těsto ze studených brambor vyžaduje naplánování předem, u těsta z teplých brambor je možné se rozhodnout i na poslední chvíli. U obou těst dodržujeme zásadu, že se zpracovaným těstem ihned pracujeme dál a také ihned smažíme, protože bramborové těsto, ač jinak velmi dobré, má tu vlastnost, že stáním řídne.

Bramborové těsto ze studených brambor

Na bramborové těsto ze studených brambor vaříme brambory vždy ve slupce, z časových důvodů většinou den předem. Necháme je zchladnout, oloupeme a pokud jsou ještě vlažné, tak je necháme zcela vychladnout. Studené brambory nastrouháme na hrubém struhadle nebo je prolisujeme lisem na brambory. Strouhat můžeme už přímo na pomoučený vál. Pak přidáme sůl, polohrubou nebo hrubou mouku a vejce v množství podle objemu brambor a případné další přísady. Těsto propracujeme tak, aby se vše důkladně smísilo. Pak těsto buď rozdělíme na kousky, z kterých roztlačíme nebo rozválíme placky nebo je vyválíme a pak můžeme placky vykrajovat formičkou. Placky opékáme na pánvi nebo smažíme na rozpáleném tuku.

Bramborové těsto z teplých brambor

Na toto těsto brambory předem oloupeme, překrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Hned, jak je scedíme, tak je prolisujeme lisem na brambory na pomoučený vál, zasypeme moukou a necháme ji chvilku propařit. Bez lisu můžeme postupovat tak, že brambory rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo je ručním šlehačem v nádobě rozmělníme. I do těchto brambor přidáme mouku a necháme ji chvíli propařit, než brambory trochu zchladnou, aby se daly zpracovávat. Pak přidáme sůl, vejce, další přísady a vypracujeme těsto. Z těsta tvarujeme placky a opékáme nebo je smažíme na horkém tuku.

Bramborové placky s různými ingrediencemi

Bramborové placky se většinou upravují ze slaného bramborového těsta a se slanými přílohami, ale je možné je připravit i jako sladké jídlo.

Slané bramborové placky

Do těsta na placky můžeme přidávat nadrobno nakrájenou uzeninu, škvarky, dušené houby, strouhaný sýr nebo něco dietnějšího jako je cibule, strouhaná mrkev, nadrobno nakrájený pór, papriky nebo květák a pro ozvláštnění chuti můžeme přidat prolisovaný česnek. Dochucujeme i kořením, stačí špetka pepře, chilli koření nebo použijeme koření typu vegeta. Bramborové placky můžeme i plnit, pak nádivky většinou připravujeme z podobných přísad, které přidáváme do těsta, navíc můžeme připravit i nádivku z mletého masa. Výhodou plněných placek je to, že nádivky můžeme dát více. Nádivku dáváme buď mezi dvě placky, pak je musíme po okrajích dobře uzavřít nebo vytvarujeme větší placku, nádivku dáme doprostřed a přeložíme. Další možností je to, že nádivku si připravíme teplou a vršíme ji až na opečené nebo usmažené placky nebo jí větší placky naplníme a přeložíme nebo stočíme.

Sladké bramborové placky

Sladké bramborové placky se připravují asi méně často, ale mohou být zajímavou obměnou mezi sladkými knedlíky a nákypy. Při přípravě těsta trochu šetříme solí, místo pikantního koření můžeme přidat trochu skořice. Sladit není třeba, i když trochu cukru neuškodí. Sladké bramborové placky mažeme zavařeninou, povidly, sladkým tvarohem, dušenými jablky či jiným ovocem nebo syrovým strouhaným nebo rozmačkaným ovocem. Variantou je i to, že je přeléváme hustou ovocnou omáčkou. Můžeme je přizdobit oslazeným bílkovým sněhem, šlehačkou, pokapat jogurtem nebo kysanou smetanou.

Podávání bramborových placek

Bramborové placky podáváme teplé ihned po opečení nebo usmažení. Můžeme je samozřejmě podávat samostatně, jen s případnou zeleninovou oblohou. Nejlepší jsou však teplé s dušenou zeleninou, jako je špenát, sladké nebo kysané zelí, kapusta nebo dušená směs zeleniny. Pokud nemáme čas nebo chuť na teplou zeleninou přílohu, pak se k nim může připravit zeleninový salát. Sladké bramborové placky se podávají většinou jen s vhodným sladkým nápojem, jako je čaj, kakao nebo bílá káva.
 





Příspěvky ke článku: Bramborové placky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Pani mc-cain
    Paní si asi myslí,že Češi rádi žerou jen zmražené polotovary a ještě k tomu Americké,jestli si...
  • Návrh tiché vraždy
    Proboha zabijte už někdo tu kokotku co tu všade furt jen píše o svým přežírání hranolkama a...
  • Re: Re: Lasange jsou prostě skvělé
    neplet se do života jinem
  • príloha
    jednoznačne ako prílohu odporúčam hranolky a zemiačiky od mccain a skvelým produktom je aj ich...
  • príloha
    jednoznačne ako prílohu odporúčam hranolky a zemiačiky od mccain a skvelým produktom je aj ich...