Oblíbené bramborové placky 5x jinak

Bramborové placky mohou na podzim a v blížící se zimě alespoň částečně obměnit jídelníček, ať už je podáváme samostatně nebo jako přílohu. Sice jim můžeme říkat smaženky, placičky, lívanečky a podobně, ale jejich podstatou je placka.

Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Jsou levným zdrojem energie a nutričně významných látek. Jsou nízkokalorické. Obsahují velké množství draslíku, sodíku, fosforu, hořčíku a železa a také vitamínů. Vitamín C se uvolňuje varem do vody, proto po scezení brambor použijte vodu na přípravu polévky. Brambory mají protizánětlivý a protibakteriální účinek. Zmírňují tvorbu vředů. Jsou výborným antioxidantem.

1. Bramborové placky z vařených brambor

Pokud Vám zbydou brambory od oběda nebo večeře, na druhý den z nich můžete udělat chutné placky.

INGREDIENCE :

  • 460 g vařených brambor
  • 200–300 g polohrubé mouky (podle brambor)
  • 1 celé vejce
  • sůl, mletý černý pepř

POSTUP :

  1. Oloupané, vařené brambory nastrouháme najemno do mísy.
  2. K bramborám přidáme mouku promícháme  s celým vajíčkem, solí a pepřem.
  3. Vypracujeme v těsto.
  4. Vypracované těsto rozválíme na vále  na tloušťku asi 0,5 cm.
  5. Lehce podsypeme hladkou moukou, aby se nám nelepilo na podložku.
  6. Poté vykrajujeme malé placičky.
  7. Opékáme na teflonové nebo jiné pánvi s nepřilnavým povrchem.
  8. Ještě teplé potíráme sádlem, pokud nevymazáváme pánev, jinak ne.

Bramborové placky z vařených brambor

zdroj : blesk.cz

Kdo má rád mastnější jídlo, může zkusit přidat do základního těsta škvarky.

2. Bramborové placky se škvarky

INGREDIENCE :

  • základní suroviny na placky z vařených brambor
  • 170 g škvarků

POSTUP :

  1. Postupuje stejně jako v základním receptu na bramborové placky z vařených brambor
  2. Jen  k mouce přidáme škvarky a  promícháme.
  3. Poté zapracujeme do těsta.
  4. Opékáme stejným způsobem.

Bramborové placky se škvarky

zdroj : jaktak.cz

3. Bramborové placky se zelím

Jsou chutné a křupavé právě díky kysaného zelí.

INGREDIENCE :

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 g slaniny
  • 100 g škvarků
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP :

  1. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na pánvi.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí a škvarky, krátce podusíme a necháme vychladnout.
  3. Oloupané syrové brambory nastrouháme nahrubo, slijeme přebytečnou vodu a promícháme je s připraveným zelím, moukou, vejci, majoránkou.
  4. Dochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a solí.
  5. Smažíme na oleji nebo na sádle dozlatova.

Bramborové placky se zelím

zdroj : fresh.iprima.cz

4. Bramborovo cuketové placky

Skvělá možnost, jak zpracovat úrodu cuket a také, jak zjemnit samotné bramborové těsto.

INGREDIENCE :

  • 250 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
  • 250 g cukety vydlabané, nastrouhané
  • 150 g tvrdého sýra, nastrouhaného nahrubo
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • sůl a pepř
  • 1–2 hrstky sušené majoránky
  • sádlo nebo olej na smažení

POSTUP :

  1. Brambory a cuketu smícháme s vejcem, moukou, česnekem, sýrem, solí,  pepřem a majoránku
  2. Vymícháme těsto.
  3. Na pánvi na středním plameni zahřejeme tu.
  4. Pak na ni po lžíci až dvou dáváme těsto a tvarujeme z něj placičky.
  5. Opečeme je z obou stran dozlatova.

Bramborovo cuketové placky

zdroj : fresh.iprima.cz

5. Placky z bramborové kaše

INGREDIENCE :

  • 500 g zbylé bramborové kaše
  • 1 vejce
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • lžíce majoránky
  • sůl (není potřeba, pokud již byla bramborová kaše solena)
  • špetku pepře
  • 2 stružky utřeného česneku

POSTUP :

  1. Všechny suroviny smícháme dohromady v těsto.
  2. Vytváříme malé placičky, které ještě obalíme znovu v mouce, aby se nelepily.
  3. Smažíme na oleji do zlatova.
Placky z bramborové kaše

zdroj : crunchycreamysweet.com

Bramborové placky podáváme teplé ihned po opečení nebo usmažení. Můžeme je samozřejmě podávat samostatně, jen s případnou zeleninovou oblohou. Nejlepší jsou však teplé s dušenou zeleninou, jako je špenát, sladké nebo kysané zelí, kapusta nebo dušená směs zeleniny. Pokud nemáme čas nebo chuť na teplou zeleninou přílohu, pak se k nim může připravit zeleninový salát.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *