Tisk článku

Bramborový guláš

Potřebujete připravit rychlé, teplé a poměrně levné jídlo s pikantní chutí? Pak je řešením bramborový guláš, který tyto požadavky hravě splní. Jednoduché a levné základní suroviny, možnost obměn, kdy se dají zpracovat i různé přebytky z ledničky nebo mrazničky a krátká doba přípravy teplého jídla. Podávat můžeme bez přílohy nebo jen s kouskem pečiva.

Bramborový guláš

Bramborový guláš a základní suroviny

Základní suroviny jsou velmi jednoduché. Brambory, dostatečné množství cibule, trochu tuku, mletá paprika, sůl a vývar nebo voda s masoxem. Z tohoto přehledu vyplývá, že se jedná o suroviny, které jsou většinou v domácnosti k dispozici a pokud nejsou, tak není žádný problém je obstarat v nejbližší prodejně.

Bramborový guláš a další ingredience

Ale bramborový guláš můžeme také nejrůznějším způsobem obměňovat přidáním masa, uzeniny, zeleniny, dušených hub a dalších ingrediencí.

Bramborový guláš s masem

Do bramborového guláše můžeme přidat menší množství masa a to třeba i masa již předem tepelně upraveného. Maso musíme dusit o něco déle než brambory, proto je dusíme před přidáním brambor. Použít se dá jakékoliv maso, ale abychom si zbytečně neprodlužovali přípravu, tak volíme spíše maso drůbeží nebo rybí. Do bramborového guláše můžeme přidat i kousek drůbežích jater, pak ale solíme až nakonec.

Bramborový guláš s uzeninou

Místo masa se z časových důvodů využívá častěji uzenina. Hodí se špekáčky, párky i klobásy nebo měkké či polosuché salámy. Uzeninu jen nakrájíme na kostičky, kolečka nebo nudličky a v průběhu dušení brambor ji přidáme do guláše.

Bramborový guláš se zeleninou

Zelenina se hodí do bramborového guláše vždy. Především nešetříme cibulí, pro chuť přidáváme i několik stroužků česneku. Pak vycházíme z momentálních možností, protože přidávat můžeme například rajčata, papriky, na proužky nakrájenou kapustu nebo bílé i červené zelí, květák nebo brokolici, samozřejmě cuketu nebo některou z dýní, kořenovou zeleninu i například ředkvičky, pórek nebo lilek. Využít se dá i mražená nebo sterilovaná zeleninová směs.

Bramborový guláš s houbami

Houbami se bramborový guláš vhodně doplní. Mohou to být jakékoliv měkčí houby, které nakrájené na kousky podusíme společně s brambory. Využít tak můžeme nejen žampionů nebo hřibů, ale i jiných hub, jako jsou václavky nebo čirůvky. Pouze v případě, že houby potřebují delší dobu dušení než brambory, dusíme je předem nebo k nim přidáváme brambory až později.

Bramborový guláš s dalšími ingrediencemi

Kromě uvedených ingrediencí můžeme do bramborového guláše přidat i trochu vařených nebo sterilovaných fazolí, ke konci pak přidat půlky nebo na kostičky nakrájená vařená vejce.

Bramborový guláš a příprava

Na bramborový guláš rozehřejeme olej, sádlo nebo rozškvaříme trochu slaniny a orestujeme nakrájenou cibuli. Tu pak zaprášíme mletou sladkou paprikou, ke které můžeme přidat trochu pálivé papriky, gulášového koření nebo chilli koření a můžeme krátce orestovat i nakrájené oloupané brambory. Pak vše podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou masoxu, osolíme, opepříme, uvedeme do mírného varu a postupně přidáváme i další ingredience. Podlévat můžeme i pivem nebo červeným vínem. Brambory a další přísady dusíme doměkka a pak zahustíme například strouhaným chlebem, strouhankou, hotovou nebo doma připravenou jíškou nebo trochou mouky rozmíchané ve vodě. Podle druhu zahuštění provaříme a dochutíme kromě soli například ještě polévkovým kořením, kečupem a zelenými natěmi nebo majoránkou. Chceme-li mít guláš jemnější, zjemníme ho trochou smetany.

Bramborový guláš a podávání

I tak jednoduché jídlo jako je bramborový guláš můžeme oživit při podávání. Guláš můžeme posypat strouhaným sýrem nebo strouhaným křenem, posypat ho kostičkami vařených vajec, vložit lžíci kysané smetany, osmažit na něj kostičky uzeniny nebo připravit sázené vejce.
 





Příspěvky ke článku: Bramborový guláš

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky