Jako od babičky: osvědčené recepty na brambory na sladko

Brambory nemusíte podávat pouze jako přílohu k masu.

Výbornou alternativou jsou také brambory upravené na sladko.

Připravili jsme pro vás několik receptů na sladké pokrmy s brambory, které vařily už naše prababičky.

Brambory mimo jiné obsahují vitamíny B1, B2 a C. Jsou doporučovány jako dietní strava, protože mají mnohem méně sušiny než obiloviny, tudíž i menší množství využitelné energie. Jsou bohaté také na minerální látky – železo, zinek, vápník, draslík, mangan, měď, jód a hořčík. Brambory se díky tomu staly stálicí českých jídelníčků a většina kuchařek z nich umí vykouzlit chutné pokrmy.

Brambory na sladko a suroviny

Tak především potřebujeme brambory. Vhodnější jsou moučné, lépe se rozvářejí nebo rozpékají. Používáme je syrové, vařené ve slupce nebo vařené oloupané. Další úprava pak již záleží na receptu. Protože se jedná o sladká jídla, tak je solíme jen mírně kvůli chuti.

Mezi další suroviny pak patří samozřejmě hrubá nebo hladká mouka a vejce, případně trochu mléka a pak i ovoce nebo tvaroh. Na dochucení pak cukr, mletý mák, povidla, strouhaný perník, někdy i jen osmažená strouhanka. Mastíme je rozpuštěným máslem, to je k bramborám skutečně nejchutnější, někdy používáme rozehřáté sádlo.

Brambory na sladko a recepty

Receptů není tolik jako u slaných úprav brambor, dají se však najít především ve starších kuchařských knihách nebo přímo od starších kuchařek. Mezi ty nejznámější určitě patří:

  • bramborové placky nebo různé lívanečky
  • bramborové šišky či taštičky
  • bramborové taštičky
  • škubánky
  • strouhanec nebo nákyp

1. Bramborové sladké placky a lívanečky

Výbornou úpravou brambor na sladko jsou různé placky nebo lívanečky. Do těsta již nepřidáváme žádné koření a málo ho solíme. Placky můžeme opékat na tuku nebo na sucho.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • hladká mouka
  • vejce
  • dle chuti – povidla, marmeláda, strouhaná jablka
  • cukr moučka
  • sůl

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
  2. Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
  3. Pak přidáme hladkou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
  4. Z těsta tvoříme placky, které smažíme na tuku na pánvi.
  5. Hotové placky mažeme dle zvyklostí buď povidly, sladkým tvarohem nebo strouhanými jablky.

Hotový recept na bramborové placky

2. Bramborové taštičky

Obdobou placek z brambor jsou bramborové taštičky, které vytváříme také z brambor vařených ve slupce.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • hrubá mouka
  • vejce
  • sůl
  • povidla
  • skořice
  • mák
  • máslo
  • cukr

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
  2. Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
  3. Pak přidáme hrubou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
  4. Na vále těsto vyválíme a vykrajujeme čtverečky, které plníme povidly.
  5. Vytvarujeme taštičky, které vaříme v horké osolené vodě.
  6. Hotové taštičky sypeme cukrem se skořicí nebo mákem a mastíme máslem.

Příprava bramborových taštiček

3. Škubánky

Vyzkoušeným receptem jsou i bramborové škubánky, které s oblibou připravovaly už naše prababičky. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • polohrubá mouka
  • mák
  • cukr moučka
  • máslo

POSTUP:

  1. Na škubánky si uvaříme oloupané brambory.
  2. Vodu částečně slijeme.
  3. Brambory rozšťoucháme na kaši.
  4. Vařečkou do nich uděláme několik děr a zasypeme moukou.
  5. Zakryjeme a necháme propařit.
  6. Pak umícháme hladkou kaši.
  7. Z kaše vykrajujeme lžící malé kousky, které pečeme buď na pánvi nebo na plechu v troubě.
  8. Škubánky sypeme mákem smíchaným s cukrem a mastíme máslem.

Příprava bramborových škubánků

4. Bramborový strouhanec

Poněkud netradiční je příprava strouhance z brambor, přesto i na tomto pokrmu si můžete pochutnat.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • mouka
  • mléko
  • vejce
  • jablka nebo hrušky
  • tuk na vymaštění plechu

POSTUP:

  1. Syrové brambory nastrouháme na nudličky.
  2. Smícháme s moukou, mlékem a vejcem.
  3. Vmícháme plátky jablek nebo hrušek.
  4. Hmotu dáme do tukem vymazaného pekáčku.
  5. V troubě upečeme do červena.

Hotový recept na bramborový strouhanec

5. Sladký nákyp z brambor

Tomuto sladkému pokrmu z brambor se krajově říká také třesenec. Jak sám název napovídá, bude se jednat je o nadýchané a kypré jídlo, které se vám na jazyku jen rozplyne.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • mouka
  • vejce
  • jablka
  • cukr
  • skořice
  • máslo

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce.
  2. Oloupeme a nastrouháme na nudličky, které jemně smícháme s moukou a vejcem tak, aby hmota zůstala co nejvíce sypká.
  3. Pak bramborovou hmotu skládáme do vymazaného pekáčku a prokládáme strouhanými jablky smíchanými s cukrem a skořicí.
  4. Každou vrstvu pokapeme máslem.
  5. Po zapečení nákyp zalijeme rozšlehanými vejci a upečeme do červena.

Hotový recept na bramborový nákyp

V našem článku jsme vás seznámili s tím, že brambory jsou výbornou výchozí surovinou pro řadu sladkých pokrmů, kterými obzvláštníme náš jídelníček. Přesně tak, jak do dělávaly už v minulosti naše prababičky. Brambory můžeme vařit ve slupce nebo oloupané a připravovat z nich škubánky, taštičky, placky nebo nákypy. Anebo vyzkoušejte něco nového – škubánky na slano.

Náš tip

Jestliže si nejste jisti, jakou mouku pro bramborové těsto použít, tak máme pro vás tip. Pokud budete bramborové těsto vařit, použijte mouku hrubou. Jestliže budete smažit placky, připravte těsto z hladké mouky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *