Tisk článku

Brambory nasladko

Občas se do běžného jídelníčku zařazují i sladká bezmasá jídla. Jednou z možností základní suroviny jsou i brambory. Dost často se opomíjejí, protože je většina z nás má spojeny s tím, že se upravují a podávají především jako příloha nebo se zapékají s masem či uzeninou, popřípadě ještě se zeleninou a pak slouží jako hlavní chod. Ale i nasladko bývaly brambory součástí běžného venkovského jídelníčku a proto je takto upravené můžeme vyzkoušet i dnes.

Brambory nasladko

Brambory nasladko a suroviny

Tak především potřebujeme brambory. Vhodnější jsou moučné, lépe se rozvářejí nebo rozpékají. Používáme je syrové, vařené ve slupce nebo vařené oloupané. Další úprava pak již záleží na receptu. Protože se jedná o sladká jídla, tak je solíme jen mírně kvůli chuti. Mezi další suroviny pak patří samozřejmě hrubá nebo polohrubá mouka a vejce, případně trochu mléka a pak i ovoce nebo tvaroh. Na dochucení pak cukr, mletý mák, povidla. strouhaný perník, někdy i jen osmažená strouhanka. Mastíme jen rozpuštěným máslem, to je k bramborám skutečně nejchutnější, někdy používáme rozehřáté sádlo.

Brambory nasladko a recepty

Receptů není tolik, jako u slaných brambor, dají se však najít především ve starších kuchařských knihách nebo přímo od starších kuchařek. Mezi ty nejznámější patří:

  • bramborové placky nebo různé lívanečky
  • bramborové šišky
  • bramborové taštičky
  • škubánky
  • strouhanec nebo nákyp

Bramborové sladké placky a lívanečky
Připravujeme je z vařených brambor, mouky a vajíčka podobně jako slané placky, ale snížíme objem soli a nepřidáváme žádné koření. Po osmažení placky nebo malé lívanečky mažeme povidly, ochuceným tvarohem, strouhanými jablky a cukrujeme podle chuti.

Bramborové šišky
Základem na tyto šišky jsou opět vařené brambory. Uvaříme si je buď předem ve slupce a zpracováváme je vychladlé nebo je vaříme již oloupané a pak s nimi pracujeme hned po uvaření. Nastrouhané studené brambory nebo rozmělněné teplé doplníme moukou a vejcem, jen mírně osolíme a vypracujeme tužší těsto, ze kterého vyválíme malé válečky (šišky) a ty pak vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 7 minut. Horké sypeme mletým mákem smíchaným s cukrem, strouhaným perníkem nebo osmaženou strouhankou a mastíme rozpuštěným máslem.

Bramborové taštičky
Na bramborové taštičky vypracujeme těsto z vařených brambor podobně jako na placky, na vále je vyválíme, nakrájíme na čtverečky a plníme hustými povidly, tvarohem nebo nastrouhanými jablky. Čtverečky přeložíme, uzavřeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Sypeme je cukrem se skořicí nebo mákem a mastíme máslem.

Škubánky
Na škubánky si uvaříme oloupané brambory, pak je ještě v hrnci rozšťoucháme na kaši a do vařečkou udělaných děr vsypeme mouku. Zakryjeme, mouku necháme propařit a pak umícháme hladkou kaši. Z ní pak lžící vykrajujeme malé kousky, které opečeme buď na pánvi nebo na plechu v troubě. Sypeme je mákem smíchaným s cukrem a mastíme máslem.

Strouhanec a nákyp
Strouhanec děláme ze syrových brambor, které nastrouháme na nudličky, smícháme s moukou, mlékem a vejcem a nakonec vmícháme plátky jablek nebo hrušek a upečeme v troubě dočervena. Podobný je nákyp (někde se mu říká třesenec) z vařených brambor nastrouhaných na nudličky a jemně smíchaných s moukou a vejcem tak, aby hmota zůstala co nejvíce sypká. Ve vrstvách pak tyto brambory skládáme do pekáčku a prokládáme strouhanými jablky promíchanými s cukrem a skořicí. Každou vrstvu pokapeme máslem, stejně jako poslední vrstvu, kterou jsou brambory. Po zapečení nákyp zalijeme rozšlehanými vejci a upečeme dočervena.
 





Příspěvky ke článku: Brambory nasladko

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...
  • Medový dip
    2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné...
  • Re: Pečené kuře a la kachna
    ad Dana Lejdarová: vidíte, a na Moravě se zase neříká "kachní", ale jen "kačení" :-) neboli to,...