Tisk

Brie

Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí 45-60%. Jeho barva je velmi světle žlutá a chuť příjemně pikantní. Ne neprávem je někdy nazýván králem sýrů. Pravý Brie sýr se vyrábí přímo ve Francii a to ve dvou druzích. Kromě toho se vyrábí i řada dalších necertifikovaných variant. Sýr Brie se zpravidla podává bez tepelné úpravy.


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Bulgur

    Bulgur je obilninový výrobek pocházející z arabských zemí. U nás se prodává jako polotovar, protože se jedná o druh pšeničného šrotu vyráběného z...

  • Miňonky

    Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když...

  • Zelí červené

    Červené zelí je odrůda zelí, která vytváří středně velkou kulovitou hlávku červenofialové barvy. Připravuje se obdobným způsobem jako zelí bílé....

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...



Nové příspěvky