Věděli jste, že brojler není jen kuře? To a mnohem více se dozvíte v našem článku

Pod pojmem brojler se chovává víc než jen kuře!

S naším článkem si opět o něco více rozšíříte své obzory v oblasti kulinářství a zjistíte koho tímto názvem můžeme dále označovat.

Také se dočtete jakým chovným procesem kuře prochází, kdy dochází k jeho porážce, včetně skvělého receptu ve kterém ho ugrilujte s bylinkovou náloží!

Co je to brojler?

Označení brojler se začalo poprvé používat v Americe někdy v průběhu 30. letech a bylo to označení kuřat určených ke grilování.

Název vznikl z anglického slova broil neboli grilovat. Tato kuřata jsou typicky bílá a jsou chována speciálně pro velikost. U nás je nejrozšířenějším brojlerem zmiňovaná drůbež.

V každém kurníku žije dohromady asi 25 000 kuřat. Kuřeti brojlera trvá přibližně sedm týdnů, než vyroste na optimální hmotnost a velikost. Tento druh zvířete byl vyšlechtěn jen za účelem rychlého nabírání svalové hmoty při co nejmenší spotřebě krmiva. Jakmile dosáhne správného věku a velikosti, převeze se ke zpracování.

Dnes se tímto názvem označuje mladé jatečné zvíře, které je vykrmované intenzivním způsobem, aby vyrostlo co nejrychleji. A i když si většina lidí vybaví pod tímto slovem kuře, tak sem můžeme zařadit i jiná zvířata, jako jsou králíci, ovce a prasata.

Pokud si chcete dopřát kvalitní jatečné maso nejen pro chuť, ale i pro vaše zdraví, sáhněte po mase z volného chovu, ideálně přímo od farmáře.

Jak vypadá kuře brojleru a jako pracovaný produkt.
Zdroj: 247foods.ng

Jak chutná brojler?

Kvalitu masa drůbeže ovlivňuje krmení, druh a stáří. Drůbež se dělí na bílomasé (krocan a kur domácí) nebo červenomasé (perlička, kachna, husa, holub).

Barvu masa ovlivňuje podíl krve a barviv (maso ze stehen je tmavší než z prsíček).

O krocanovi nebo krůtě se říká, že má sedm druhů masa (bílé na prsou a u ramenních kostí, tmavé na nohou).

Drůbeží maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je chuťově jemnější, křehčí, hrabavá drůbež má nižší energetickou hodnotu a je lehce stravitelná. Kvalitu masa drůbeže ovlivňuje krmení, druh a stáří.

Druhy brojlerů

  • Červení brojleři – vyrostou až na váhu 2,25 kg za 12 týdnů. Tělo mají celkově protáhlejší s menšími prsy a většími stehny. Tento druh roste pomaleji a je vhodnější pro venkovní chov.
  • Rosambro brojleři – pěstují se do věku 8 až 10 týdnů. Roste rychleji než výše zmíněný a je také vhodný na venkovní chov.  
  • Brojler Red Ranger – je velmi výnosný brojler pro chov, protože je velmi odolný vůči chorobám. Red Ranger se vyznačují vynikajícím bílým i tmavým masem s jemnou texturou.
  • Cornish Cross brojleři – je extrémně rychle rostoucí kuře, které se zpracovává mezi 6 a 8 týdny.
  • Moyer brojler – mohou dorůstat živé hmotnosti přes 2 kg v 6 týdnech věku, pokud je chován déle může dosáhnout hmotnosti až 4 – 4, 5 kg živé hmotnosti. Mají vynikající masité a jemné prsní maso.
Červený brojler, slepice.
Zdroj: ecopeanut.com

Čím krmit brojlery?

Krmení

Kuřata první čtyři týdny života vyžadují brojlerové startovací krmivo. Startovací krmivo pro brojlery by mělo obsahovat alespoň 20 procent bílkovin (nejlépe 23 procent bílkovin). Po čtyřech týdnech byste měli krmit 19 procentním proteinovým krmivem.

Většina startovacích krmiv obsahuje léky k prevenci infekcí kokcidií, proto před porážkou ptáků dodržujte pokyny, abyste se ujistili, že v mase nezůstanou žádné zbytky těchto léků.

Při prvním krmení kuřat budete potřebovat krmítko, které udrží krmení na místě, zatímco kuřata budou zobat. Prvních několik dní můžete použít prázdnou krabici od vajec bez víka, kde se krmivo pro kuřata udrží. Pořídit si můžete i speciální krmítka určená pro odchov kuřat.

Voda

Kuřata potřebují neustále přístup k čerstvé vodě. Čerstvou vodu můžete poskytnout pomocí napáječky pro drůbež, která má nádrž na vodu, ze které mohou ptáci pít.

Typy a druhy granulí, které se brojlerům podávají, aby vyrostli.
zdroj: metzerfarms.blogspot.com

Kdy a jak zabít brojlera?

Brojlera je ideální zabít minimálně po 6 týdnech a maximálně po 8 týdnech od začátku chovu. V průběhu je nutné sledovat jeho váhový (viz tabulka), ale i fyzický vývoj. Po vylíhnutí je ideální váha kuřete 40 gramů a postupně by správným krmením a chovem měla dosáhnout až 2, 5 kg.

Ideální vývoj váhy brojlera od začátku chovu

Týdny (dny)Váha
00.042 kg
1 (7)0.15 kg
2 (14)0.40 kg
3 (21)0.80 kg
4 (28)1.30 kg
 5 (35)1.75 kg
6 (42)2.33 kg
Proces při kterém roste brojler do ideální velikosti a váhy.
Zdroj: giovanacelli.wordpress.com

Recept na pečeného brojlera

Ingredience

  • 2 brojleři (rozpůlená)
  • 2 lžíce másla (rozpuštěného)
  • Lžíce najemno nasekaného čerstvého estragonu
  • Lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu v režimu grilu
  • Vnitřní i vnější strany kuřecích půlek potřeme rozpuštěným máslem
  • Potřete vnitřní a vnější část kuřecích půlek čerstvými bylinkami a poté dochuťte solí a černým pepřem
  • Umístěte půlky kuřete pod gril kůží dolů
  • Grilujte 30 minut, nebo dokud kuřata pěkně nezhnědnou
  • V tuto chvíli by měly být napůl upečená
  • Otočte a opékejte dalších 20 minut, nebo dokud kůže pěkně nezhnědne, ale nespálí a kuřata nejsou úplně propečená
  • Vyndejte z trouby, přikryjte fólií a před podáváním nechte kuře 5 až 10 minut odpočinout

Kuřecí maso je zvlášť jemné a vyžaduje šetrné zpracování, při vysokých teplotách rychle ztrácí na objemu. Proto si připravte tento delikátní recept na šťavnatá supreme kuřecí prsíčka!

Jak dlouho pečeme drůbeží brojlery?

Druh drůbežeTeplotaČas
Kuře200 °C20 základních minut + dalších 20 minut na každých 500 g masa
Kachna200 °C30 minut na každých 500 g masa
Husa180 C30 základních minut + dalších 30 minut na každých 500 g masa
Krůta180°Cpodle velikosti – 3 hodiny na 3 kg až 5 hodin na 7 kg
Upečené kuře na grilu v troubě s bylinkami.
Zdroj: thespruceeats.com

Rozdíl mezi nosnou slepicí a brojlerem

Vzhledem k tomu, že brojleři jsou chováni na maso, rostou poměrně rychleji a vyžadují více krmení ve srovnání s nosnicemi.

Nosnice obecně vyžadují stravu s vysokým obsahem specifických vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Barva vaječných žloutků závisí především na výživě nosnic, zatímco krmivo brojlerů do určité míry ovlivňuje chuť jejich masa.

Cílem diety pro nosnice je optimalizovat produkci vajec (pokud jde o počet, velikost nebo hmotnost vajec), poskytnout výživu potřebnou k udržení zdraví a udržení požadované tělesné hmotnosti.

Kuřatům je pro počáteční období podáváno relativně vysoké množství energie, bílkovin, vitamínů a minerálů a postupně se snižují.

Brojleři by měli být krmeni krmnými směsmi bohatými na bílkoviny. Krmivo pro brojlery by mělo obsahovat konkrétní aminokyseliny, které podporují rychlý růst a pomáhají brojlerům dosáhnout porážkové hmotnosti.

Použité zdroje

What are broiler chickens?, Chicken Check, [citováno: 13. 05. 2022]
Everything You Need to Know About Raising Broiler Chickens, Michael J. Darre, Ph.D., P.A.S, UMV EDU, [citováno: 13. 05. 2022]
TIPS ON FEEDING BROILERS, M.B. Lachlei, Animals Mom, [citováno: 13. 05. 2022]
X