Tisk článku

Broskve a nektarinky

Broskve a jejich příbuzné nektarinky patří mezi ovoce, které mezi ostatními druhy vyniká svou chutí, vůní i vzhledem. Oboje využíváme především čerstvé jako stolní ovoce, ale z broskví i nektarinek se dají připravit také výborné dezerty i moučníky, sladká jídla a své uplatnění najdou i u masových jídel. Velmi dobře se konzervují jako kompoty, džemy nebo marmelády.

Broskve a nektarinky

Broskve a nektarinky a jejich zdravotní přínos

Broskve a nektarinky nejsou jen hezkým a chutným ovocem, ale konzumace jejich plodů rozhodně přispěje k našemu zdraví. Obsahují totiž celou řadu vitamínů, především vitamín C a provitamín A a lidskému organismu jsou schopny dodat potřebné minerály, například draslík, vápník, sodík, železo a další. Broskve i nektarinky mají také příznivý vliv na trávení.

Broskve a nektarinky a přímá konzumace

Broskve jsou typické svým lehce ochmýřeným povrchem, nektarinky jsou naopak zcela hladké, takže si je mezi sebou nelze splést. Oba druhy při přímé konzumaci podáváme dobře vyzrálé. Pokud jim ke zralosti něco málo chybí, mohou se při pokojové teplotě nechat dozrát.

Broskve a nektarinky a jejich úprava

Pokud chceme podávat broskve a nektarinky půlené nebo krájené na menší kousky, tak je třeba odstranit pecku. U některých plodů to jde lépe, u některých hůře, záleží na odrůdě. Ale poměrně spolehlivě se dá pecka vyjmout tehdy, kdy broskve nakrojíme po obvodu a oběma polovinami v rukou protichůdně otočíme. Broskve do dezertů a jiných jídel jsou lepší sloupnuté, i když to není vždy nutné. Broskve spařujeme tak, že je na 3-4 minuty ponoříme do vroucí vody, pak ihned zchladíme a okamžitě stáhneme slupku. Slupka musí jít lehce stáhnout, proto si to vyzkoušíme na jedné broskvi a dobu spařování případně prodloužíme.

Broskve a nektarinky a dezerty

Oba druhy jsou vynikající v pohárech a jiných nepečených dezertech. Používáme je půlené nebo krájené na osminky. Kombinujeme je s lehkými tvarohovými nebo pudinkovými krémy, své využití najde i jogurt nebo zakysaná smetana. S piškoty skládanými do dortové nebo jiné formy spolu s krémem a broskvemi nebo nektarinkami získáme rychlý a osvěžující moučník. Při zdobení nebo při podávání moučníků většinou nešetříme šlehačkou a dozdobíme kousky ovoce, lístky máty či meduňky, strouhanou čokoládou nebo mandlovými lupínky. Z broskví a nektarinek můžeme připravovat i teplé dezerty, kdy spařené broskve přeléváme teplou čokoládovou, karamelovou nebo pudinkovou omáčkou.

Broskve a nektarinky a moučníky

Půlky nebo menší kousky broskví či nektarinek se hodí především do piškotových a třených moučníků, ale uplatní se i při plnění pečených dortů, v závinech nebo bábovkách. Moučníky můžeme dělat jednoduché jen z těsta, ovoce a drobenky nebo slavnostnější, kdy je doplníme některým z méně tučných krémů nebo šlehačkou.

Broskve a nektarinky a sladká jídla

Tak jako do moučníků, můžeme nektarinky použít i do sladkých jídel, především do sladkých rýžových, nudlových či jiných nákypů, jako náplň do ovocných knedlíků, při plnění palačinek nebo zdobení lívanců.

Broskve a nektarinky a masová jídla

Čerstvé broskve nebo nektarinky nakrájené podle potřeby upravujeme společně s masem a to většinou při zapékání. Můžeme je také připravit jako přílohu, kdy je krátce povaříme ve vodě nebo lehce osmahneme na másle. Při této příležitosti nemusí být upraveny nasladko, ale můžeme je přiměřeně přikořenit.

Broskve a nektarinky a konzervace

Oba druhy jsou výborným ovocem pro konzervaci. Zavařujeme je jak ve vlastní šťávě, tak ve sladkých nálevech jako kompot. Pro studenou kuchyni nebo jako doplněk masových jídel si můžeme připravit i kořeněné broskve. Stejně jako kompot jsou výborné i džemy nebo marmelády.
 





Příspěvky ke článku: Broskve a nektarinky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky