Tisk

Brzlík

Brzlík je žláza, kterou mají pouze mladá zvířata, v dospělosti pak u nich zaniká. Z tohoto důvodu se u nás méně, v zahraničí pak častěji, používá brzlík telecí nebo jehněčí. Jde o protáhlý útvar umístěný v blízkosti slinivky břišní. Brzlík má jemnou chuť a světle růžovou barvu. Před vařením se musí pečlivě omýt a máčet alespoň hodinu ve studené vodě. Pak se upravuje dušením, smažením nebo jenom opékáním. Může se podávat i s jemnými máslovými omáčkami.


Další pojmy slovníku:

  • Muffin

    Jedná se o pečivo, původem z Anglie a Ameriky, pečené jako malý bochánek asi 8 cm v průměru. Na jeho pečení existují speciální formy nebo se může...

  • Pohanková mouka

    Pohanková mouka má poměrně vysoký obsah bílkovin a minerálních látek, proto je doporučována pro zdravou výživu. Z pohankové mouky se vaří především...

  • Whisky

    Whisky je převzatý název ze skotské angličtiny "whisky" nebo z irské angličtiny "whiskey" označující nápoj destilovaný z...

  • Muchomůrka růžovka

    Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich...

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...



Nové příspěvky