Tisk

Brzlík

Brzlík je žláza, kterou mají pouze mladá zvířata, v dospělosti pak u nich zaniká. Z tohoto důvodu se u nás méně, v zahraničí pak častěji, používá brzlík telecí nebo jehněčí. Jde o protáhlý útvar umístěný v blízkosti slinivky břišní. Brzlík má jemnou chuť a světle růžovou barvu. Před vařením se musí pečlivě omýt a máčet alespoň hodinu ve studené vodě. Pak se upravuje dušením, smažením nebo jenom opékáním. Může se podávat i s jemnými máslovými omáčkami.


Další pojmy slovníku:

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Brambory

    Brambory jsou hlíznatou rostlinou dovezenou do Evropy z Jižní Ameriky v druhé polovině 16. století a příbuznou například s rajčaty. U brambor se...

  • Feta

    Řecký sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka, občas se připravuje i ze směsi obou. Sýr zraje ve slaném roztoku vody a syrovátky několik měsíců, pak...

  • Toustovač (Toaster)

    Toustovač je malý domácí elektrospotřebič. Jedná se o kuchyňské zařízení, které slouží k přípravě toustů metodou zvanou rozpékání neboli opakované...

  • Pohanková mouka

    Pohanková mouka má poměrně vysoký obsah bílkovin a minerálních látek, proto je doporučována pro zdravou výživu. Z pohankové mouky se vaří především...



Nové příspěvky