Tisk článku

Bublanina

Bublanina je evergreenem mezi moučníky. Pekly ji naše maminky i babičky, pekla se ještě před nimi, peče se nyní a péci se bude určitě i nadále. Sladká a nadýchaná bublanina s oblíbeným ovocem tak má na našem stole stálé místo.

Bublanina

Těsta na bublaninu

Vzhledem k oblíbenosti bublaniny je k dispozici velmi mnoho receptů. Přesto se dají těsta používaná na bublaninu rozdělit na několik druhů.

Bublanina z piškotového těsta

Na piškotové těsto vyšleháme celá vejce s cukrem a pak přimícháme mouku. Toto těsto můžeme také připravit jako nastavovaný piškot, kdy na 1 vejce přidáme 1 lžíci horké vody. U tohoto těsta postupujeme tak, že šleháme žloutky, přidáváme horkou vodu a šleháme do zbělení. Pak přidáváme postupně cukr, mouku a nakonec zlehka zamícháme tzv. okulováním sníh z bílků. Do tohoto těsta se nedávají žádné kypřící prostředky. Pečeme na vymazaném a vysypaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu.

Bublanina z třeného těsta s tukem nebo olejem

Na toto těsto třeme žloutky s cukrem, pak zatřeme změklý tuk nebo olej a do napěněné hmoty přidáme trochu mléka a mouku, do níž jsme jako kypřící prostředek zamíchali prášek do pečiva. Nakonec opět velmi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Třené těsto můžeme barvit kakaem, kávou nebo přidat mleté ořechy. Dobře vypadá a chutná bublanina z těsta, které jsme rozdělili na dvě poloviny a jednu polovinu obarvili. Těsto pak na vymazaný a vysypaný plech navršíme na sebe nebo je můžeme střídavě klást lžícemi vedle sebe a vytvořit tak jakousi šachovnici.

Bublanina z kynutého těsta

Zpracovává se tak jako ostatní kynutá těsta. Jako kypřící prostředek se používá droždí. Jedná se o poněkud sytější bublaninu a určitou nevýhodou je čas potřebný ke kynutí těsta. Vykynuté těsto vkládáme na vymazaný plech, posypeme ovocem a necháme ještě chvíli kynout. Pokud ovoce vystoupí z těsta, trochu je zatlačíme zpátky.

Bublanina z ostatních těst

Většinou se jedná o těsta třená, kde je část tuku nahrazena jogurtem nebo šlehačkou. Některé recepty obsahují i majonézu nebo pomazánkové máslo či tvaroh, kefír nebo podmáslí. Při přípravě těchto těst na bublaninu postupujeme stejně jako u třených těst. Jako kypřící prostředek používáme prášek do pečiva.

Příprava ovoce do bublaniny

Do bublaniny je vhodné především drobné ovoce jako jahody, maliny, rybíz, borůvky, třešně, višně nebo hroznové víno. Ale velmi dobrá je i bublanina, u které bylo použito jiné ovoce nakrájené na menší kousky nebo rebarbora. Na bublaninu pečenou mimo sezónu můžeme použít i kompotované ovoce, které před použitím necháme řádně okapat. Čerstvé ovoce omyjeme, osušíme nebo necháme okapat a aby v těstě nekleslo ke dnu, trochu je obalíme v hrubé mouce. Pak již jen připravené ovoce poklademe na těsto a bublaninu upečeme.

Oblíbené bublaniny

Mezi nejoblíbenější určitě patří jahodová bublanina, rybízová bublanina, třešňová bublanina a višňová bublanina. Vybrat recept si můžete v naší rubrice Moučníky.

Jahodová bublanina

Na jahodovou bublaninu je nejlepší jemné piškotové těsto. V našich A-Z receptech v rubrice "Moučníky" je uveden recept na piškotové těsto s mandlemi. Tato bublanina vhodně nakrájená na řezy nebo trojúhelníky a dozdobená šlehačkou a jahodami může posloužit jako slavnostní moučník.

Rybízová bublanina

Pro rybízovou bublaninu většinou vybíráme recept z třených těst. Rybíz je dobré ke snížení kyselosti trochu obalit v cukru nebo hodně pocukrovat.

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je dobrá jak z piškotového těsta, tak z těst třených. Pokud máme rádi kynutá těsta, tak pro třešně je rovněž vhodné.

Višňová bublanina

Pro pikantní chuť višní se hodí každé těsto a zvlášť k višním můžeme zvolit těsta buď zcela nebo částečně doplněné kakaem.
 





Příspěvky ke článku: Bublanina

Vložit nový příspěvek
Naše bublanina Autor: Táňa, vloženo 04.08.2009
OdpovědětBublaninu všichni doma zbožňujeme nejen pro svou chuť, ale i pro rychlé udělání a také proto, že se tam dá dat jakékoliv ovoce a to je fajn, ještě teda na ni vždycky nazdobím drobenku.
Re: Naše bublanina Autor: klára, vloženo 13.08.2009
Odpovědětje to hrozně oblíbená buchta si myslím a taky jenoduchá.
Re: Re: Naše bublanina Autor: Kača, vloženo 03.09.2009
OdpovědětJežiši u nás se dělá po generace a ze vším co se najde u nás na zahrádce od malin po lebarboru, třešně, meruňky, jahody atd.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...