Tisk článku

Buchta za půl hodiny

Moučníky mohou být různé. Pro slavnostní příležitosti si s nimi jistě dáme více práce, ale při běžné kuchařské praxi občas i u moučníků hledáme, kde bychom ušetřili čas a přitom se to na kvalitě příliš neprojevilo. Jedním z řešení jsou různé rychlé moučníky, které se při dobré organizaci skutečně dají připravit do 30 minut.

Buchta za půl hodiny

Příprava těsta a pečení

Především si nejdříve zapneme troubu, abychom v okamžiku, kdy dokončíme těsto a celkovou úpravu před pečením, je mohli okamžitě vložit do předehřáté trouby. Na tyto rychlé moučníky používáme velmi jednoduchý způsob, kdy nic nešleháme, netřeme, neválíme, netvarujeme, pouze všechny suroviny promícháme v míse, vlijeme na vymazaný a vysypaný nebo pečícím papírem vyložený plech a 20-25 minut pečeme.

Základní suroviny na těsto

Základní surovinou je polohrubá mouka, cukr moučkový nebo krupice, vejce, olej nebo rozehřátý tuk, mléko a prášek do pečiva. Suroviny si buď navážíme, ale mnohem rychlejší je odměřování na běžné hrnky o obsahu 2,5 dl. Na běžný plech tak potřebujeme 2 hrnky mouky, 1 hrnek cukru (i méně), 2-3 vejce půl hrnku oleje a půl hrnku mléka a 1 prášek do pečiva. Prášek do pečiva nesmí přijít přímo do tekutiny, proto ho buď vmícháme do mouky nebo ho do těsta zamícháme až úplně naposledy.

Těsto a jeho obměny

Ze základního těsta získáme docela dobrý a kyprý moučník, zvláště pokud ho před pečením ještě doplníme ovocem. Ale i těsto na tyto jednoduché buchty se dá velmi jednoduše obměňovat a tak měnit jeho chuť. Například do celého nebo do části těsta přidáme :

  • kakao: Jednoduchý způsob na změnu barvy. Buchta tak může být celá kakaová nebo mramorovaná. Na mramorovanou přidáme kakao jen do poloviny těsta, přidáme i trochu mléka, promícháme a na plech dáme bílé těsto, navrch tmavé a protáhneme několikrát špejlí nebo vidličkou. Můžeme také klást lžící vedle sebe různé barvy, ale to už si přidáváme práci.
  • strouhanou čokoládu: Změníme barvu i chuť těsta. Čokoládu můžeme také rozpustit v troše horkého mléka a vmíchat do těsta.
  • skořici: Jedná se o koření, kterým, ovlivníme nejen chuť, ale i vůni těsta.
  • strouhaný kokos: Část mouky nahradíme strouhaným kokosem.
  • pudinkové prášky: Část mouky nahradíme nebo doplníme libovolným pudinkovým práškem. Můžeme použít i solamyl bez příchutě. Těsto je po upečení křehčí.
  • ovesné vločky: Část mouky nahradíme ovesnými vločkami, které můžeme trochu podrtit. Vločky se hodí především k buchtám s jablky.
  • jogurt: Část tuku nahradíme jogurtem, podobně můžeme nahradit i vejce nebo snížit jejich počet.
  • smetanu: Část tuku nahradíme zakysanou smetanou nebo smetanou ke šlehání. 
  • tvaroh: Po přidání tvarohu je upečené těsto vláčnější a také déle vláčnější zůstane.
  • ovoce: Pokud nebudeme klást ovoce na povrch těsta, tak drobné ovoce nebo ovoce nakrájené na kousky můžeme vmíchat rovnou do těsta.
  • mrkev: Na jemném struhadle nastrouhaná mrkev zabarví těsto do příjemné oranžové barvy a těsto navíc je i po upečení šťavnaté.
  • marmeládu: Do těsta můžeme přidat i trochu džemu, marmelády nebo povidel, výrazně tak změníme jeho chuť.
  • kompot: Do těsta můžeme vmíchat ovocný kompot i nálevem. Pokud použijeme nálev, tak musíme zkrátit objem mléka.
  • limonádu, ovocný džus: Místo mléka můžeme použít ovocnou limonádu nebo džus.
  • drobenku: Ovoce, kterým je doplněné těsto na povrchu, sypeme před pečením drobenkou.

Těsto a ovoce

Tyto jednoduché buchty se často doplňují ovocem, kterým poklademe povrch těsta vlitého na plech. K použití jsou téměř všechny druhy čerstvého ovoce. Hodí se jak drobné ovoce jako jsou jahody, maliny, borůvky, rybíz, angrešt a hroznové víno, které používáme vcelku nebo jablka, meruňky, broskve, švestky a další ovoce, které krájíme na různě velké plátky. Kromě čerstvého ovoce můžeme použít i ovoce mražené nebo kompotované.
 





Příspěvky ke článku: Buchta za půl hodiny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky