Tisk

Bujónová kostka

Bujón je francouzský výraz pro čistý vývar z masa nebo zeleniny podávaný jako polévka. Průmyslově vyráběná bujónová kostka tento vývar nahrazuje a v kuchyni se používá pro rychlou přípravu polévek a omáček nebo pro jejich dochucení. Bujónové kostky jsou vyráběny z různých základů a podle nich jsou i označovány. Mohou to být bujóny z hovězího masa, drůbežího masa, zeleniny a dalších surovin. 


Další pojmy slovníku:

  • Hřebíček

    Hřebíček je koření původem z Jihovýchodní Asie. Jedná se o sušená nerozvitá květní poupata stálezeleného stromu z čeledi myrtovitých. Hřebíček je...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

Recepty s "Bujónová kostka":

  • BROKOLICE s kuřecími prsíčky se sýrovou omáčkou

    Omáčka: V malém hrnci si připravíme světlou máslovou jíšku, zeleninový bujón a vše necháme asi 15 minut pomalu provařit. Přidáme smetanu,...

  • Cibulová polévka s opečeným rohlíkem

    Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme ji v hrnci na másle do měkka, přidáme mouku a uděláme cibulovou jíšku, zalijeme vodou, přidáme bujón a...

  • Houbová česnečka

    Na plátky nakrájené houby osolíme a podusíme asi 15 minut na sádle, dokud nejsou měkké. Vodu uvedeme do varu, přidáme bujónovou kostku, podušené...

  • Koprová omáčka

    Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou a povaříme. Přidáme nasekaný kopr a část bujónové kostky....

  • Koprová polévka se smetanou

    Máslo rozpustíme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a uvedeme do varu. Osolíme a vložíme oškrábané, na...



Nové příspěvky