Tisk článku

Bylinné čajové směsi

K výrobě pravých čajů slouží jen lístky rostliny Camellia sinensis nebo lístky jejich poddruhů. Pokud jsou nálevy, výluhy a odvary připraveny z jiných rostlin, jedná se o ovocné nebo bylinné čaje. Až na chybějící obsah kofeinu jsou považovány za rovnocennou náhradou pravých čajů. Mnoho bylin je hojně používáno v lidovém léčitelství k léčbě a prevenci lehkých potíží, jako je nachlazení a podobné zdravotní potíže.

Bylinné čajové směsi

Směs bylin či jednodruhové čaje

Čaje z léčivých bylin mohou být připraveny ze směsi bylin nebo z jedné byliny. K přípravě bylinných čajů jsou užívány různé části rostlin a to kořen, nať, listy a květy. Nálev se připravuje ze sušených nebo čerstvých bylin. Pokud jsou použity čerstvé byliny, je třeba použít až dvojnásobné množství. Velice důležité je období, kdy se rostliny sbírají. Vhodná je doba, kdy rostliny obsahují nejvíce účinných látek. Rostliny nesbírejte v místech, která mohou být znečištěna hnojivy a jinými škodlivými látkami.

Bylinné čajové směsi

Bylinné čajové směsi jsou oblíbené a nejčastěji používané. Čajová směs většinou obsahuje jednu hlavní složku, určující charakter a zdravotní účinek čaje. Mimo hlavní složku jsou ve směsi pomocné složky, které účinek hlavní složky zesilují a zlepšují chuť čajové směsi.
Čajová směs na zažívání – nejčastěji složená z fenyklu, anýzu, květů heřmánku, máty perné, kmínu, zeměžluče a květů sléze. Používá se pří trávicích potížích jako je bolest žaludku, nadýmání.
Čajová směs při nachlazení – složená z květů lípy, černého bezu a jitrocele. Doporučuje se při nemocech z nachlazení, při zánětech dutiny ústní a horních cest dýchacích, podporuje pocení.
Čajová směs pro diabetiky – obsahuje listy borůvky, ostružiny a šalvěje, fazolové lusky bez semen, kořen lopuchu, lékořice a pampelišky, fenykl. Směs je podpůrným prostředkem při léčbě diabetu.
Čajová směs pro choroby močových cest – složená z březového a mědvědicového listu, z natě rdesna ptačího, kopřivy a řebříčku, jehlicového a petrželového kořene a z květu bezu černého. Používá se jako pomocný lék zánětlivých onemocnění močových cest, působí diureticky, antisepticky a uvolňuje křeče hladkého svalstva.
Čajová směs pro ženy – obsahuje nať kontryhele, kopřivy a třezalky, květ hluchavky a měsíčku lékařského. Doporučuje se pít při menstruačních potížích.

Na trhu se vyskytují také další čajové směsi např. pro udržení štíhlé linie, proti poruchám spánku, proti kloubním bolestem, proti žlučovým kaménkům, čajová směs na pročištění krve, směsí podporující tvorbu žluče a jaterní funkci a mnoho dalších.

Jednodruhové bylinné čaje

Také jsou velmi oblíbené. Mají pouze jednu složku, která čaji dává charakteristické vlastnosti a zdravotní účinek.
Heřmánkový čaj – jeden z nejoblíbenějších. Nálev příjemné chutě a vůně se připravuje z čerstvých nebo sušených květů. Vhodné je podávat ho na noc. Heřmánek má protizánětlivé a protibakteriální účinky. Vhodné je použití při žaludečních nebo střevních poruchách, při nadýmání. Výluh lze používat k otírání nebo ke koupelím při kožních onemocněních.
Kopřivový čaj – k přípravě používáme hlavně sušené listy, sbírané do června. Nálev je zelené barvy, má mírnou chuť. Nálev obsahuje železo, je tedy vhodný k léčbě anémie. Zmírňuje revmatické bolesti, má diuretické účinky.
Lipový čaj – k přípravě nálevu se používají květy a listeny lípy srdčité nebo lípy velkolisté. Květeny a listeny mají i po usušení příjemnou medovou vůni. Lipový čaj mírní bolesti hlavy, podporuje pocení. Používá se především při onemocnění dýchacích cest.
Mátový čaj – čaj se připravuje z listů nebo z celých sušených rostlin. Čaj má příjemnou, osvěžující chuť. Nálev zklidňuje žaludeční a střevní potíže, nadýmání, nevolnost, působí také proti bolesti hlavy a zmírňuje žaludeční potíže nervového původu.
Fenyklový čaj – nálev sladké chuti připravíme povařením semen fenyklu. Čaj je vhodný k pročištění krve, uvolňuje hleny. Dále jej lze použít při špatném trávení, nadýmání nebo kolikách.
Rooibos – připravuje se z listů africké rostliny Aspalathus linearis rostoucí v horách Jižní Afriky. Nálev má výraznou rudou nebo zelenou barvu a příjemnou chuť. Neobsahuje kofein, je tedy velice vhodný pro děti. Má nižší obsah tříslovin. Významný je obsah minerálních látek, zejména železa, hořčíku, manganu, vápníku, draslíku, fosforu a vitaminu C. Čaj má mírně uklidňující účinky, zlepšuje spánek, posiluje imunitu a ulevuje od žaludečních a střevních potíží.
 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Bylinné čajové směsi

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky