Dokonalé recepty na římský salát s dresinkem neboli salát Caesar. Křupavé, krémové a chuťově skvělé

Není snad nikdo, kdo by neslyšel o receptu na Caesar salát.

Ale víte, jaké jsou jeho primární ingredience, jak připravit krémový dresink, nebo po kom byl vlastně pojmenován?

To vše a mnohem více se dozvíte v tomto článku!

Klasický Caesar salát s domácími krutony

Nejlepší salát s křupavými domácími krutony a lehkým dresinkem, skvělý způsob, když chcete pohostit návštěvu.

Co budeme potřebovat

Na krutony

  • ½ francouzské bagety (nakrájená kostičky)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Na dresink

  • 2 malé stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1,5 lžičky červeného vinného octa
  • 70 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Na salát

  • 1 velký římský salát
  • 30 g parmazánu (strouhaného)

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Bagetu nakrájejte na kostičky.
  • V malé misce smíchejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku jemně nasekaného česneku.
  • Krutony pokapejte česnekovým olejem a navrch posypte 2 lžícemi strouhaného parmazánu.
  • Míchejte, dokud nebudou rovnoměrně pokryté.
  • Bagetu rozprostřete na plech a pečte, dokud nebudou světle zlaté a křupavé, 10-12 minut, nebo do požadované křupavosti.
  • Mezitím, si v malé misce prošlehejte česnek, hořčici, worcester, citronovou šťávu a červený vinný ocet.
  • Za stálého šlehání pomalu zakápněte olivovým olejem.
  • Přidejte sůl a pepř.
  • Římský salát opláchněte, osušte a nakrájejte nebo natrhejte na kousky.
  • Vložte do velké mísy a bohatě posypte strouhaným parmazánem a vychladlými krutony.
  • Pokapejte dresinkem a jemně promíchejte, dokud nebude salát obalený.
Miska plná lahodného římského salátu se zálivkou a vypečenou bagetou.
Zdroj: cookingclassy.com

Caesar salát s grilovaným kuřetem

Je to taková letní klasika, tento recept na kuřecí salát Caesar. Podávejte ho v horkých letních dnech a vychutnejte si ho s domácí limonádou. Jak na ní najdete v TIPU pod receptem.

Co budeme potřebovat

  • 1 střední ciabatta (nebo 4 silné plátky křupavého bílého chleba)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa bez kůže
  • 1 velký římský salát (natrhaný)

Na dresink

  • 1 stroužek česneku
  • 2 ančovičky z plechovky
  • Parmazán nebo sýr Grano Padano (na strouhání)
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Postup

  • Troubu zahřejte na 200 °C.
  • Nakrájejte 1 střední ciabattu na velké krutony. Rozložte je na velký plech nebo plech a potřete 2 lžícemi olivového oleje a podle chuti dochutíme trochou soli.
  • Pečte 8–10 minut, krutony během pečení několikrát otočte, aby se rovnoměrně opekly.
  • Kuřecí prsa potřeme 1 lžící olivového oleje, okořeníme.
  • Položte kuře na rozehřátou pánev a nechte 4 minuty opékat z každé strany.
  • Plochým nožem rozdrťte 1 stroužek česneku a oloupejte slupku. Rozdrťte lisem na česnek.
  • Ančovičky rozmačkejte vidličkou o stěnu malé misky.
  • Nastrouhejte hrst parmazánu a smíchejte s česnekem, ančovičkami, 5 lžícemi majonézy a 1 lžící bílého vinného octa. Podle chuti okořeníme.
  • Dresink by měl mít konzistenci jogurtu. Pokud je váš hustší, vmíchejte pár lžic vody, aby se zředil.
  • Sýr nastrouhejte škrabkou.
  • Římský salát natrhejte na velké kousky a dejte do velké mísy.
  • Kuře nakrájejte a polovinu promíchejte se salátem a spolu s polovinou krutonů.
  • Přidejte většinu dresinku a promíchejte.
  • Posypte zbytek kuřete a krutony, poté pokapejte zbývajícím dresinkem.
  • Nakonec posypte parmazánem a ihned podávejte.

Jak jsme slibovali v úvodu, k tomuto receptu na Caesar salát se perfektně hodí domácí limonáda bez zbytečných kalorií navíc. Zkuste naše recepty a připravte si osvěžující nekalorickou levandulovou limonádu.

Křupavý salátek s kuřecím masem, zálivkou a krutony.
Zdroj: erinliveswhole.com

Caesar salát s avokádem a slaninou

Krémový dresink, skvěle doplňuje krémové avokádo a vypečená slanina. Vychutnejte si tuto rychlou variantu z římského salátu.

Co budeme potřebovat

  • 1 římský salát
  • 4 plátky slaniny (opečené a nakrájené)
  • 1 avokádo (nakrájené na kostičky)
  • 15 g krutonů
  • 55 g parmazánu (nastrouhaného)
  • 60 g Caesar dresinku (viz poslední recept)

Postup

  • Nakrájejte hlávkový salát na asi 2 ½ cm kousky a poté ho dejte do velké salátové mísy.
  • Přidejte opečenou slaninu, avokádo, krutony, sýr a dresink a míchejte, dokud se ingredience rovnoměrně neobalí.
  • Caesar salát podávejte posypaný extra parmazánem nahoře.
Krémový salát se zálivku a čerstvým avokádem.
Zdroj: everylastbite.com

Salát Caesar s grilovanou zeleninou

Caesar by miloval tento chutný salát z čerstvé zeleniny z ugrilované k dokonalosti!

Co budeme potřebovat

  • 60 g dresinku Caesar (viz poslední recept)
  • 15 g nasekané čerstvé petrželky
  • 4 velké čerstvé houby portobello (nakrájené na čtvrtky)
  • 4 žluté dýně (nakrájené na menší plátky)
  • 1 římský salát
  • 2 papriky (nakrájené na proužky)
  • 3 lžíce olivového
  • 130 g cherry rajčat (nakrájených na čtvrtiny)
  • 55 g strouhaného parmazánu

Postup

  • Smíchejte dresink a petržel.
  • Houby, tykve a papriky potřete olejem. Umístěte zeleninu do trouby nastavené do režimu grilování.
  • Přikryjte ji a grilujte při střední teplotě 5 až 7 minut, občas otočte, dokud zelenina nezměkne.
  • Vyndejte a nechte vychladnout.
  • Salát natrhejte a přidejte k němu ugrilovanou zeleninu a promíchejte.
  • Zeleninu pokapejte dresinkem. Posypeme sýrem.
Dokonale ugrilovaná zelenina s caesar zálivkou.
Zdroj: loveandgoodstuff.com

Chlebíčky ve stylu Caesar salátu

Tento recept na Caesar salát jako jednohubka nebo chlebíček je perfektním doplňkem na každou párty.

Co budeme potřebovat

  • 4 plátky slaniny
  • 3 malá kuřecí stehna bez kostí a kůže
  • 2 plátky chleba (zbavené kůrky, nakrájené na 24 čtverců, každý 2,5 cm)
  • 3 lžíce másla
  • 4 listy římského salátu (nakrájené na 48 čtverců, každý 2,5 cm)
  • 1 žloutek
  • 10 ml citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce kapary (nakrájené)
  • ½ lžičky ančovičkové pasty
  • 3 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup

  • Ve velké pánvi na středně vysoké teplotě opečte slaninu.
  • Ve stejné pánvi na středně vysokou teplotu opékejte kuře na rozpáleném slaninovém tuku po dobu, dokud nebude propečené.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Jakmile jsou kuře a slanina vychladlé, nakrájejte je na 24 čtverců.
  • Ve stejné pánvi opečte chléb na másle asi 5 minut.
  • V míse prošlehejte žloutek, citronovou šťávu a česnek.
  • Za stálého šlehání pomalu zakápněte 1/3 oleje.
  • Když emulze začne připomínat majonézu, přidejte za stálého šlehání zbylý olej.
  • Přidejte kapary, pastu a 2 lžíce parmezánu.
  • Na pracovní plochu položte 24 čtverců chleba.
  • Na každý dejte ½ lžičky zálivky.
  • Na každý chléb navrstvíme kuře, slaninu a dva čtverečky hlávkového salátu.
  • Každý chlebíček propíchněte špejlí nebo párátkem.
  • Zakončete malým kopečkem dresinku přes hlávkový salát a posypte zbylým parmazánem.

Kuřecí maso si v tomto receptu můžete osmažit na skvělé grilovací pánvi, která je nepřilnavá a naprosto spolehlivá! Jak t víme? My jsme na ně udělali recenzi!

Lákavé kuřecí kanapky ve stylu caesar salátu.
Zdroj: thestar.com

Domácí dresing na salát Caesar

Není nic lepšího než doma připravená zálivka na Caesar salát. Její obrovskou výhodou je, že je neskutečně jednoduchá a zvládne ji naprosto každý.

Co budeme potřebovat

  • 2 malé stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička ančovičkové pasty
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy z jednoho citronu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 125 ml majonézy
  • 60 g čerstvě nastrouhaného Parmigiano-Reggiano
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře

Postup

  • Ve střední misce prošlehejte česnek, ančovičkovou pastu, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a worcesterskou omáčku.
  • Přidejte majonézu, Parmigiano-Reggiano, sůl a pepř a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Ochutnejte a upravte podle sebe. Zálivka vydrží v lednici asi týden.
Krémová zálivka do salátu z lahodných ingredoencí.
Zdroj: desociointhekitchen.com

Po kom byl Caesar salát pojmenován?

Když slyšíte jméno slavného Caesar salátu, je snadné předpokládat, že salát byl pojmenován po římském císaři, ale ve skutečnosti byl pojmenován po Caesaru Cardinim, italském přistěhovalci, který vlastnil restauraci.

Podle jeho dcery Rosy Caesar Cardini vynalezl salát ve své restauraci Tijuana v roce 1924, která byla středobodem pro celebrity a americké cestovatele, kteří chtěli během prohibice pořádat večírky. Říká se, že o rušném víkendu 4. července začaly Cardinimu v kuchyni docházet suroviny, a tak dal dohromady nějaké zbytky, včetně římského salátu, olivového oleje, syrového vejce, česneku, parmazánu a worcesterské omáčky, aby vytvořil slavný Caesarův salát.

Ve 30. letech 20. století byl Caesar salát zvolen mistry kuchařů Mezinárodní společnosti pro gurmány v Paříži jako „nejlepší recept, který přišel z Ameriky za posledních padesát let“.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X