Tisk

Camembert

Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se vytvořila bílá povrchová plísňová krusta, pak se namáčí se do solného roztoku a zraje předepsanou dobu. Camembert má charakteristickou chuť, která se mění, jak sýr stárne, od jemné až po palčivou. Je to výborný dezertní sýr, který se tvaruje do nízkých válců a do tvaru půlměsíce. Používá se jako stolní sýr, do pomazánek, salátů, na zapékání, může se i smažit. Tomuto sýru odpovídá způsobem výroby i chutí náš domácí Hermelín.


Další pojmy slovníku:

  • Čorba

    Polévka čorba se většinou označuje jako srbská, ale podobná polévka pod stejným názvem se vaří i třeba v Bulharsku. Jedná se o masovou polévku z...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

Recepty s "Camembert":

  • Kuřecí stehno smažené.

    Kuřecí stehno smažené. Te stehna odsřihneme kloub a stáhneme kůži. Odsraníme tučné kousky a stehna z obou stran 3 - 4x nařízneme. Do zářezů vtlačíme po troškách sýr...



Nové příspěvky