Tisk článku

Čekanka

Čekankou, kterou lze běžně používat v domácí kuchyni, je čekanka listová. Dlouho byla opomíjenou nebo spíše nedostatkovou zeleninou, protože rychlené a vybělené čekankové puky jsou velmi náročné na pěstování. Ale dnes již některé dobře zásobené supermarkety mají čekanku v nabídce zeleniny a my si ji můžeme vyzkoušet.

Čekanka

Čekanka a její charakteristika

Čekanka je dvouletá rostlina a v kuchyni se využívají především čekankové puky. Její specifickou vlastností je nahořklá chuť, která nemusí každému lahodit. Hořkost je snižována pěstováním bez přístupu světla a stejně tak důsledným uplatňováním podobných podmínek při přepravě a skladování. Nejkvalitnější jsou proto pevné puky s bíložlutými listy. Čím světlejší, tím lepší. Listy, které začínají zelenat, již začínají hořknout. Proto se puky někdy správně prodávají zabalené v obalech, které nepropouštějí světlo a stejně bychom je měli skladovat i doma až do doby použití.

Čekanka a její zdravotní přínos

Zřejmě kvůli absenci světla a slunce při růstu neobsahuje čekanka vitamíny obvyklé u jiných zelenin. Přesto obsahuje vitamín A i vitamín C. Její předností však je vysoký obsah vlákniny, která podporuje správné zažívání, což je při dnešním způsobu stravování nezanedbatelný přínos. Velmi pomáhá při snižování hladiny škodlivého cholesterolu a tím napomáhá snižování vysokého krevního tlaku a v prevenci kardiovaskulárních chorob. Pro svůj obsah inulinu je vhodná je také pro redukční diety a diabetiky, kteří ve své stravě potřebují látky podporující metabolismus, které na sebe vážou tukové látky a zabraňují tím jejich nežádoucímu ukládání v organismu. Tyto látky v čekance obsažené také podporují činnost žlučníku, jater a slinivky břišní.

Čekanka a její kuchyňská úprava

Z čekankových puků připravujeme především saláty. S listovou čekankou je možné nakládat stejně jako s dalšími podobnými zeleninami a vytvářet z ní spolu s dalšími surovinami i hlavní chody. Čekanku totiž můžeme i tepelně upravovat vařením, dušením nebo zapékáním. Před jakoukoliv tepelnou úpravou není třeba čekanku nijak zvlášť připravovat. Je však třeba ji seříznout asi 1-1,5 cm nad kořenovým krčkem, tím snížíme její hořkou chuť. Puk se pak rozpadne na samostatné listy, které jen opereme v čisté studené vodě.

Čekankový salát

Při přípravě čekankového salátu postupujeme podobně jako u jiné listové zeleniny. Můžeme ji využít samostatně, ale častěji ji kombinujeme s jinou listovou zeleninou, například hlávkovým salátem nebo čínským zelím. K čekankovým listům, natrhaným na malé kousky nebo nakrájeným na nudličky, můžeme přidávat i jemně nakrájenou cibuli, jemně nastrouhanou mrkev, sekanou pažitku nebo jablka. Saláty, podávané jako samostatné jídlo, můžeme doplnit vařenými vejci, sýrem nebo krájenou jemnější uzeninou. Zálivku připravujeme podle chuti buď jednoduchou z vody a oleje nebo s přídavkem zakysané smetany, bílého jogurtu či majonézy. Mírně nakyslé chuti zálivky docílíme použitím octa, ale vhodnější je citronová nebo pomerančová šťáva. Solíme, pepříme, případně jinak kořeníme podle vlastní chuti.

Čekanka vařená

Čekanku krátce povaříme v troše vody. Doba vaření by neměla překročit 10 minut. Pak je necháme odkapat a můžeme je podávat jen přelité čerstvě rozpuštěným máslem nebo smetanovým či jogurtovým přelivem jako dietní jídlo nebo zeleninovou přílohu. Místo vaření ve vodě je však mnohem vhodnější vaření v páře.

Čekanka dušená

Dušená čekanka se opět hodí spíše pro dietní jídla Postupujeme tak, že skrojené a oprané puky narovnáme do pekáčku nebo zapékací misky, podlijeme vodou nebo vývarem, který je vhodnější a zakryté dusíme doměkka. Na dochucení použijeme sůl, citronovou šťávu a podle chuti lze i mírně osladit moučkovým cukrem. Dušenou čekanku buď podáváme podobně jako vařenou nebo ji využijeme při další úpravě.

Čekanka zapékaná

Zapečená čekanka je nejčastější a možná i nejoblíbenější způsob tepelné úpravy čekanky. Pro zapékání je třeba čekankové puky předem podusit nebo povařit a pak je zapékáme spolu s dalšími surovinami. Hodí se bílé maso z drůbeže nebo ryb, šunka nebo podobná jemná uzenina, sýry, žampiony a také další zelenina. Jako zapékací omáčku používáme většinu smetanu nebo si dáme větší práci a připravíme si bešamelovou omáčku. Přidáme-li žloutky a sníh z bílků, můžeme čekanku zapéct jako nákyp. Rychlá a chutná je úprava čekankových listů, kdy seříznuté puky rozebereme na jednotlivé listy a ty plníme nádivkou buď jako lodičky nebo z nich vytváříme závitky a ty pak zapékáme. 
 





Příspěvky ke článku: Čekanka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky