Tisk

Celer bulvový

Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný zdužnatělý kořen, bulvu. Jedná se o zimní zeleninu, protože dorůstá a sklízí se na podzim. Používá se čerstvý i vařený, před použitím je nutné jej oloupat. Čerstvý a jemně nastrouhaný celer se přidává do pomazánek nebo do salátů. Jinak se z celeru vaří samostatné jemné a bílé polévky, přidává se do různých zeleninových polévek, spolu s mrkví a petrželí tvoří základ speciálních omáček. Na vzduchu celer rychle hnědne, čemuž se zabrání jeho pokapáním citronovou šťávou. Prolisovaná šťáva ze syrového celeru nebo výluhy z listů se někdy užívají v domácím léčitelství jako podpůrné prostředky při léčbě obezity, cukrovky a chorobách ledvin. 


Další pojmy slovníku:

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

  • Pstruh

    Pstruh je lososovitá ryba, žijící v chladnějších a proudících vodách. Je známo několik druhů, například obecný, duhový a další. Pro použití v...

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

Recepty s "Celer bulvový":

  • Drůbeží polévka pikantní

    V litru vody uvaříme v tlakovém hrnci drůbky, zeleninu a koření. Uvařené maso a zeleninu vyjmeme a nakrájíme na kostičky. V mléce rozmícháme...

  • Bramborový salát s hráškem 1

    Bramborový salát s hráškem 1 Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové syrové zeleniny...

  • Masová polévka

    Veškeré maso a kosti dáem vařit, spolu s pepřem a novým kořením asi na 2 hodiny. Dále až je maso měkké odstraníme pěnu z kostí a vše vyndáme a...

  • Lehký bramborový nákyp

    Uvařené brambory oloupeme a umeleme nebo nastrouháme a doplníme všemi uvedenými druhy vařené i ostatní zeleniny a přidáme i na kostičky nakrájenou...

  • Drůbeží salát se smetanou

    Maso omyjeme, osušíme, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Rozpálíme olej a maso na něm z obou stran důkladně propečeme. Zeleninu nakrájíme na...



Nové příspěvky