Tisk

Celer bulvový

Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný zdužnatělý kořen, bulvu. Jedná se o zimní zeleninu, protože dorůstá a sklízí se na podzim. Používá se čerstvý i vařený, před použitím je nutné jej oloupat. Čerstvý a jemně nastrouhaný celer se přidává do pomazánek nebo do salátů. Jinak se z celeru vaří samostatné jemné a bílé polévky, přidává se do různých zeleninových polévek, spolu s mrkví a petrželí tvoří základ speciálních omáček. Na vzduchu celer rychle hnědne, čemuž se zabrání jeho pokapáním citronovou šťávou. Prolisovaná šťáva ze syrového celeru nebo výluhy z listů se někdy užívají v domácím léčitelství jako podpůrné prostředky při léčbě obezity, cukrovky a chorobách ledvin. 


Další pojmy slovníku:

  • Krůta (krocan)

    Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední...

  • Casserole

    Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

Recepty s "Celer bulvový":

  • Boršč polévka

    Hovězí a vepřové nakrájíme na malé kostky a vaříme v osolené vodě téměř do měkka. Pak přidáme zlatavou jišku, na kostky pokrájenou zeleninu, na...

  • Jednoduchá bramboračka

    Zeleninu očistíme, nakrájíme ji nadrobno a dáme do vody vařit. Mezitím oloupeme brambory oloupeme a nakrájíme je na kostičky. Přidáme do vody k...

  • Celerová polévka se smetanou

    Celer nakrájíme na plátky a uvaříme v 1,25 l vody doměkka. Pak ho rozmixujeme a vrátíme do vody, ve které se vařil. Z tuku a mouky připravíme...

  • Masový salát s celerem

    Uvařený a vychladlý celer nakrájíme na plátky, uvařené maso na nudličky. Jablka i mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Papriku nakrájíme na tenké...

  • Čočková pomazánka s mrkví

    Předem namočenou čočku uvaříme a rozmixujeme. Zeleninu nastrouháme najemno a krátce podusíme na oleji s vodou. Připravenou zeleninu přidáme k...



Nové příspěvky