Co je/jsou Celer bulvový

Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný zdužnatělý kořen, bulvu. Jedná se o zimní zeleninu, protože dorůstá a sklízí se na podzim. Používá se čerstvý i vařený, před použitím je nutné jej oloupat. Čerstvý a jemně nastrouhaný celer se přidává do pomazánek nebo do salátů. Jinak se z celeru vaří samostatné jemné a bílé polévky, přidává se do různých zeleninových polévek, spolu s mrkví a petrželí tvoří základ speciálních omáček. Na vzduchu celer rychle hnědne, čemuž se zabrání jeho pokapáním citronovou šťávou. Prolisovaná šťáva ze syrového celeru nebo výluhy z listů se někdy užívají v domácím léčitelství jako podpůrné prostředky při léčbě obezity, cukrovky a chorobách ledvin.