Tisk

Celer řapíkatý

Řapíkatý celer je trochu novinkou v obchodech, i když byl údajně vyšlechtěn již v 16. století v Itálii. Jedná se o chutnou zeleninu s dietetickými účinky. Na rozdíl od běžného celeru, který vytváří bulvy, má tento celer větší nadzemní část s řapíky a listy a jen malou bulvu, která se nehodí ke zpracování. Řapíky jsou silné a dužnaté a vybělené se používají podobně jako chřest nebo fazolové lusky. Také se mohou přidávat do mletých mas nebo zeleninových karbanátků a v některých pokrmech nahrazovat pór.


Další pojmy slovníku:

  • Cuketa

    Cukety, zuccchini neboli zucchetti jsou typem tykve obecné. V některých receptech se také objevují pod zjednodušeným názvem cukýny nebo cukíny....

  • Rajče

    Rajče neboli rajské jablko pochází z Jižní Ameriky a kdysi se mu říkalo jablko lásky. Rajče je příbuzné bramboru, plod je bobule. Přestože bylo v...

  • Vanilka

    Jsou to sušené plody (lusky) z vyšlechtěné popínavé orchideje původem z Mexika. Dnes se vanilka produkuje také na Madagaskaru a v dalších...

  • Brambory

    Brambory jsou hlíznatou rostlinou dovezenou do Evropy z Jižní Ameriky v druhé polovině 16. století a příbuznou například s rajčaty. U brambor se...

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

Recepty s "Celer řapíkatý":

  • Slepičí kari polévka

    Očištěnou slepici uvaříme slané vodě doměkka. Máslo rozpustíme, do horkého vsypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Vmícháme do ní koření kari,...

  • Rybí polévka

    Zeleninu oloupeme,rozpůlíme a vložíme do studené vody společně s rybou,kořením a solí.Vaříme asi 35 minut.Vývar scedíme,rybu vykostíme a i se...

  • Svíčková omáčky od babičky

    Mrkev a celer nastrouháme, cibuli nahrubo nakrájíme a zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl, nové koření, tymián, bobkový list a ocet. Povaříme 5...

  • Celerová polévka se smetanou

    Celer nakrájíme na plátky a uvaříme v 1,25 l vody doměkka. Pak ho rozmixujeme a vrátíme do vody, ve které se vařil. Z tuku a mouky připravíme...

  • Klobásy zapečené se zelím

    Zelí nakrájíme na nudličky a promícháme s pokrájenou cibulí, celerem, mrkví a jablky. Rozložíme do tukem vymazaného pekáče, osolíme, posypeme...



Nové příspěvky