Tisk

Celer řapíkatý

Řapíkatý celer je trochu novinkou v obchodech, i když byl údajně vyšlechtěn již v 16. století v Itálii. Jedná se o chutnou zeleninu s dietetickými účinky. Na rozdíl od běžného celeru, který vytváří bulvy, má tento celer větší nadzemní část s řapíky a listy a jen malou bulvu, která se nehodí ke zpracování. Řapíky jsou silné a dužnaté a vybělené se používají podobně jako chřest nebo fazolové lusky. Také se mohou přidávat do mletých mas nebo zeleninových karbanátků a v některých pokrmech nahrazovat pór.


Další pojmy slovníku:

  • Kornspitz

    Tento název nejčastěji objevíme v nabídkách různých marketů. Je to obchodní značka pečiva ve tvaru vřetena a hmotnosti 7 dkg. Recept na toto pečivo...

  • Bramborové krokety

    Bramborové krokety se připravují z vařených brambor a stejně jako hranolky se prodávají jako polotovar. Při domácí přípravě bramborového těsta se...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

  • Bezé

    Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví....

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

Recepty s "Celer řapíkatý":

  • Bramborový salát s hráškem 1

    Bramborový salát s hráškem 1 Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové syrové zeleniny...

  • Fazolová polévka bulharská

    Namočené fazole uvaříme společně s celerem a mrkví. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku. Jíšku zředíme a povaříme....

  • Hovězí polévka s noky

    Hovězí kosti, zeleninu a petrželovou nať uvaříme ve 2 l osolené vody, přidáme koření a hovězí bujón. Zeleninu z polévky vyndáme asi po 20 minutách....

  • Svíčková ( vypadá težka ale není)

    1.Maso očistíme, nakrájíme na asi 10 cm kousky, vložíme do hrnce s vodou, osolime opepříme a přidáme zeleninový bujón. 2.1Po půl hodině varu...

  • Kapustová polévka s rýží

    Na másle podusíme očištěné a nakrájené žampiony, očištěnou a nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme spařenou rýži, osolíme, opepříme a...



Nové příspěvky