Tisk článku

Celer v zimě

Bulvy celeru jsou charakteristické pro zimní období, protože celer má velmi dlouhou vegetační dobu a prakticky se sklízí až na podzim. Dobře uložený však vydrží a během zimy slouží k přípravě jak samostatných jídel, tak k přidávání do dalších pokrmů teplé i studené kuchyně.

Celer v zimě

Celer a jeho přednosti

Použitím celeru si zajistíme přísun vitamínů skupiny B a důležitých minerálních látek. Celer má v kuchyni velmi široké použití, protože jej můžeme používat syrový, vařený i smažený a přebytky celeru se dají konzervovat mražením nebo sterilováním. Z celeru vaříme polévky, omáčky, samostatně z něj děláme zapékaná jídla nebo různé smaženky a využijeme ho do salátů i pomazánek.

Celer v kuchyni

Celer a polévka

Z polévek, ve kterých celer převládá jako hlavní surovina a které tak mají jeho nezaměnitelnou chuť, jsou nejlepší jemné krémové polévky. Celer po uvaření prolisujeme nebo jednoduše rozmixujeme a polévky pak doplňujeme mlékem nebo smetanou. Často přidáváme ještě vejce nebo některou jemnější zavářku, hodí se i sýr. Celer se kromě toho dobře snáší i s dalšími druhy zeleniny a s brambory a celerovou polévku můžeme proto různě obměňovat. Jako součást zeleninové směsi se celer hodí do nejrůznějších zeleninových polévek včetně masových a jiných, kam přidáváme zeleninu. Nesmí samozřejmě chybět v klasické bramboračce.

Celer a omáčka

Celer je součástí trojice tzv. kořenové zeleniny, kam patří ještě mrkev a petržel. Tato zelenina je nedílnou součástí základu pro svíčkovou omáčku, pro některé omáčky ke zvěřině a pro všechny druhy omáček, které mají v názvu nadivoko. U rajské omáčky už je jen na naší volbě, jestli tuto zeleninu využijeme, ale je pravdou, že s ní má rajská omáčka i rajskou chuť. Připravit se dá i samostatná celerová omáčka, kterou použijeme na přelití především vařeného masa. Celer i další zeleninu musíme podusit doměkka, pak vše podle receptu a vlastních zvyklostí buď ponecháme v omáčce jen nadrobno nakrájené nebo zeleninu prolisujeme či rozmixujeme.

Celer jako samostatné jídlo

Z celeru se často připravují různé řízky, karbanátky a smaženky. Recepty jsou dvojí, z celeru vařeného nebo alespoň předvařeného nebo ze syrového. Vařený celer můžeme dále zpracovávat i v plátcích, syrový celer vždy strouháme najemno. Plátky vařeného celeru můžeme ještě plnit plátky uzeniny nebo sýra, případně hustší směsí různých surovin a pak obalit v mouce, vejci, strouhance nebo ve vhodném těstíčku. Smažíme krátce ve vyšší vrstvě horkého oleje. Strouhaný syrový celer doplňujeme většinou vejci, případně i dalšími surovinami a pak zpracujeme na obalované karbanátky nebo různé placičky či noky bez obalení. Kromě toho se celer hodí poměrně dobře i na zapékání spolu s vejci, uzeninou a zeleninou.

Celer a pomazánka

Celer je chuťově výborný i do pomazánek. Používá se jak předem uvařený, tak najemno nastrouhaný syrový. Vynikající je v kombinaci s další zeleninou, především cibulí, naťovou cibulkou, česnekem a z kořenové zeleniny pak s mrkví. Celerovou pomazánku často doplňujeme vejci, jemnou uzeninou, strouhanými brambory, krémovými, tavenými nebo strouhanými tvrdými sýry. Z ovoce se hodí především kyselejší strouhaná jablka. Základ pomazánky může tvořit tvaroh míchaný s majonézou, tatarskou omáčkou, jogurtem nebo kysanou smetanou.

Celer a salát

Předvařený nebo sterilovaný celer může být součástí velmi chutných salátů. Především se přidává v menším množství do klasických bramborových salátů podávaných jako hlavní příloha. Ale i samotné saláty předkládané jako doplněk hlavního chodu nebo podávané samostatně využívají často celer jako svoji základní surovinu nebo alespoň důležitou součást salátu. Celer do salátu mícháme především s jemnou uzeninou, libovým drůbežím nebo rybím masem, sýry a vejci nebo s dalšími ingrediencemi, například s jemně nakrájenými podušenými žampiony. K celeru se hodí i kostičky jablek. Dochucujeme kromě cibule a česneku také křenem, naťovými bylinkami a jemnějším kořením. Zálivka připravujeme většinou z majonézy, kterou můžeme odlehčit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
 





Příspěvky ke článku: Celer v zimě

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky