Vychutnejte si recepty z celeru v 10 různých variantách, které vás ohromí! Která bude ta vaše TOP?

Všichni známe celer v kuchyni především jako základ na polévku spolu s další kořenovou zeleninou.

Je to škoda, protože jeho potenciál je mnohem větší!

Proto jsme si pro vás připravili 10 luxusních receptů s celerem v hlavní roli tak, jak ho pravděpodobně neznáte.

Ať už se rozhodnete pro jeho nakládanou, pečenou či smaženou verzi, rozhodně si pochutnáte.

Tak dost řečí a pojďme na to!

Celerová polévka s krutony

Jemná polévka z celeru vás příjemně zahřeje po celém dni a ještě si pochutnáte. Slaninka a krutony jí dodávají ten správný šmrnc.

Ingredience

  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 3 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 stroužky česneku
  • slanina
  • 150 ml 12% smetany
  • petrželka na posypání

Postup

  1. Oloupejte celer a nakrájejte ho na větší kousky.
  2. Oloupejte cibuli a 1 stroužek česneku a nakrájejte na hrubo.
  3. 2 stroužky česneku nakrájejte na půlky a dejte stranou.
  4. Slaninu nakrájejte na hrubo a dejte do kastrolku rozehřát.
  5. Až slanina pustí tuk, přidejte napůlené stroužky česneku.
  6. Část tuku z kastrolku si odlijte bokem.
  7. Rozpuštěnou slaninu s česnekem nalijte na střední pánev, dejte na ni osmažit cibulku a nasekaný stroužek česneku.
  8. Po pár minutách přidejte celer a pak ještě hřebíček a bobkový list.
  9. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  10. Po 10 minutách vyjměte hřebíčky a bobkové listy.
  11. Mezitím si připravte krutony.
  12. Nakrájejte toastový chleba na menší kostky a opražte je na pánvi na odloženém tuku ze slaniny.
  13. Krutony by měly být křupavé a mít zlatavou barvu.
  14. Polévku vařte do změknutí celeru, chcete-li, aby celerová polévka byla hladká, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem.
  15. Přilijte smetanu, opepřete a osolte.
  16. Solte jemně, slanina sama o sobě je dost slaná.
  17. Servírujte s krutony, sekanou petrželkou a můžete trochu polít slaninovým tukem.
Krémová zeleninová polévka se slaninou a krutonky, ozdobená čerstvou petrželkou, servírovaná v hlubokém talíři s vedle položenou lžíci.
www.ohmydish.com

Máme pro vás i další recepty na polévky z celeru bulvového, ale i řapíkatého. Kterou ochutnáte?

Pyré z celeru a pečeného česneku

Lehce nasládlý celer se v tomto receptu skvěle doplňuje s voňavým pečeným česnekem. Je to úžasná vegetariánská příloha, která je dokonalou alternativou ke klasické bramborové kaši. Přesvědčte se sami!

Ingredience

  • 2 hlavičky česneku
  • 1 kg celeru, oloupaného
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce crème fraîche
  • 2 lžíce nasekané listové petrželky

Postup

  1. Troubu plynovou troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
  2. Česnek položte na velký plát alobalu a pokapejte trochou olivového oleje.
  3. Alobal pevně uzavřete a pečte 1 hodinu.
  4. Otevřete alobal a nechte česnek trochu vychladnout, pak ho rozkrojte napůl a vymačkejte dužinu.
  5. Slupky vyhoďte.
  6. Celer oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce se studenou osolenou vodou.
  7. Přikryjte, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut, dokud se neuvaří.
  8. Dobře sceďte a poté vraťte na rozpálený hrnec, abyste vysušili případnou tekutinu.
  9. To je důležité, protože jinak bude směs příliš tekutá.
  10. Ujistěte se, že vařený celer je zcela suchý.
  11. Dejte ho do kuchyňského robota s česnekovou dužinou, olivovým olejem, solí a crème fraîche.
  12. Rozmixujte do hladkého pyré a podávejte horké, ozdobené nasekanou petrželkou.
Zeleninové pyré servírované v misce s čerstvou petrželkou s vedle položenou lžící.
www.realfood.tesco.com

Celerové řízky

Tento vynikající řízek z celeru je skvělou vegetariánskou alternativou ke klasickému vepřovému nebo telecímu řízku. Podávejte ho k obědu či večeři s libovolným salátem dle vašeho výběru.

Ingredience

  • asi 1 kg celeru
  • 3 vejce
  • trochu mléka
  • domácí strouhanka
  • rostlinný olej, margarín nebo sádlo na smažení

Postup

  1. Odstraňte slupku celeru škrabkou nebo ostrým nožem a nakrájejte ho na asi 1 cm plátky, ne silnější, protože čím tenčí celer nakrájíte, tím lépe a rychleji se řízek propeče.
  2. V případě, že použijete silné plátky, je velká šance, že řízek bude nedopečený.
  3. Nasypte strouhanku na velký talíř.
  4. Poté rozklepněte vejce do mísy, přidejte špetku mléka a šlehejte, dokud se nespojí.
  5. Na pánvi na středním plameni zahřejte rostlinný olej nebo margarín.
  6. Nepotřebujete velké množství oleje, stačí vám pouze na pokrytí dna pánve.
  7. Mezitím obalte celer ve vejci a poté ve strouhance.
  8. Plátky celeru jednoduše po jednom namáčejte do směsi vejce a mléka, obalujte všechny strany.
  9. Rukama zvedněte celer obalený mlékem a ponořte ho do strouhanky, opět obalte všechny strany.
  10. Ještě jednou namočte do směsi vajec a mléka a podruhé obalte strouhankou.
  11. Obalené plátky celeru položte na další talíř, abyste setřásli přebytečnou strouhanku, a poté ihned smažte (asi 5 minut z každé strany) dozlatova.
  12. Vyjměte řízek z pánve a podávejte s libovolnými salátovými přílohami, od bramborového salátu až po zelený salát.
  13. Je důležité, abyste z plátku citronu vymačkali citronovou šťávu a před podáváním jí pokapali řízek.
Smažené zeleninové řízky ozdobené plátky citronu.
www.esterkocht.com

Inspirujte se i našimi recepty na bramborové řízky alias netradiční avšak výtečný pokrm!

Pečený a nakládaný celer se sweet chilli dresinkem

Hvězdou tohoto receptu je jak jinak než celer, tentokrát dokonce ve dvou podobách – pečený a nakládaný. V kombinaci se sladko-pálivou zálivkou se jedná o neuvěřitelný chuťový orgasmus, na který jen tak nezapomenete!

Ingredience

Na pečený celer:

  • 900 g celeru (jeden velký, zbavený chlupatých kořenů (není třeba loupat) a vydrhutý
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 jarní cibulky nakrájené našikmo a najemno, k podávání
  • 5 g natrhaných lístků thajské bazalky k podávání
  • vločková mořská sůl

Na nakládaný celer:

  • 500 g celeru (jeden střední) oříznutý, oloupaný a nakrájený na tenké, 6 cm dlouhé tyčinky
  • 3 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na tenké 6 cm dlouhé tyčinky
  • 2 stroužky česneku se slupkou, rozdrcené stranou nože
  • 3 limetky (jemně oholte slupku, abyste získali 6 proužků, poté odšťavněte, abyste získali asi  60 ml šťávy)
  • 150 ml rýžového octa

Na sweet chilli dresink:

  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 5 stroužků česneku nakrájených na velmi jemné plátky
  • 3 červené chilli papričky nakrájené nadrobno na kolečka
  • 2 celé badyány
  • 1,5 lžíce bílých nebo černých sezamových semínek nebo směs obou, dobře opečených
  • 2,5 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 60 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce pažitky nasekané nadrobno

Postup

  1. Troubu předehřejte na horkovzduch na 170°C.
  2. Celer asi 40x propíchejte vidličkou a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Smíchejte olej a jeden a půl lžičky soli a celer bohatě potřete olejovou směsí.
  4. Pečte minimálně dvě a čtvrt hodiny nebo až dvě a tři čtvrtě hodiny, v závislosti na velikosti vašeho celeru, podlévejte každých zhruba 20 minut, dokud celer nezhnědne a nezměkne.
  5. Nechte 15 minut odpočinout, poté nakrájejte na osm klínků, každou řeznou stranu potřete olejem a karamelem, který zbyl na plechu.
  6. Všechny ingredience na nakládaný celer smíchejte ve velké míse s 20 g soli a odstavte alespoň na dvě hodiny a občas zamíchejte, zatímco budete připravovat zbytek pokrmu.   
  7. Olej na dresink rozehřejte v malém hrnci.
  8. Jakmile je horký, přidejte česnek, chilli papričky a badyán a opékejte dvě až dvě a půl minuty za stálého míchání, dokud není česnek křupavý a světle zlatavý.
  9. Přeceďte přes síto umístěné na horní části malé žáruvzdorné misky, do které vyteče olej.
  10. Opečené chilli papričky a česnek dejte stranou.
  11. Odeberte 80 ml aromatického oleje a nechte si ho na jiný recept.
  12. Zbylých 40 ml oleje smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi na dresink.
  13. Troubu předehřejte na horkovzuch na 200°C.
  14. Opečené měsíčky celeru položte řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem.
  15. Ujistěte se, že jsou stále potřené olejem a karamelem, a pokud ne, potřete olivovým olejem a trochou javorového sirupu nebo medu.
  16. Pečte 20 minut nebo do zlatohněda.
  17. Klínky rozložte na velký talíř a posypte trochou vločkové soli.
  18. Do dresingu přidejte osmažené chilli a česnek a po lžících natřete na celer kolem dokola.
  19. Navrch dejte 200 g nakládané celerové směsi bez nálevu, česneku a limetkové slupky.
  20. Ozdobte jarní cibulkou a thajskou bazalkou a podávejte.
Pečeá zelenina ozdobená nakládanou zeleninou se sladkopálivým dresinkem, servírovaná na oválném talíři.
www.wiselivingmagazine.co.uk

Celerový dip se špenátem a artyčoky

Luxusní dip z celeru, špenátu, sýrů a artyčoků vás nadchne nejen svou chutí, ale i texturou. Nemusíte se bát ho naservírovat i těm nejnáročnějším hostům!

Ingredience

  • 1 malý celer, oloupaný a nakrájený
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 400 g srdíček artyčoků (ve vodě), scezených a nasekaných
  • 280 g špenátu (čerstvého nebo mraženého), nakrájeného
  • 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1,5 hrnku řeckého jogurtu
  • 230 g  smetanového sýra
  • 1/2 šálku strouhané mozzarelly
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 1/4 lžičky sušené cibule
  • černý pepř podle chuti
  • nakrájená pažitka na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na plech pokrytý pečicím papírem nebo alobalem přidejte celer.
  3. Přidejte 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a dochuťte 1 lžičkou soli a trochu mletého černého pepře.
  4. Promíchejte, aby byl celer pokrytý olejem a rovnoměrně rozprostřete.
  5. Pečte 20 minut, dokud celer na místech nezhnědne.
  6. Přidejte pečený celer do pomalého hrnce.
  7. Do pomalého hrnce s ním přidejte zbytek ingrediencí kromě pažitky.
  8. Promíchejte.
  9. Vařte v pomalém hrnci jednu hodinu nebo při nízké teplotě 2–3 hodiny, dokud se sýr úplně nerozpustí.
  10. Hotový dip přidejte do misky a podávejte ozdobené pažitkou a spolu s řapíkatým celerem, mrkví, paprikou, hráškem nebo jinou zeleninou, kterou máte rádi.
  11. Můžete ho dokonce podávat s plátky citronu.
  12. Užijte si to!
Zeleninovo-sýrový dip servírovaný v misce a obložený čerstvou zeleninou.
www.emeraldpalate.com

Vyzkoušejte naše recepty na vynikající přílohové omáčky k masu, zelenině či krekrům 10x jinak. Vybere si úplně každý!


Celerové hranolky

Hranolky jsou vděčná příloha, kterou miluje snad každý. A co si je takhle připravit ve zdravější verzi z celeru? Je to lahůdka!

Ingredience

  • 1 celer
  • sůl
  • 2 líce olivového oleje

Postup

  1. Celer oloupejte, nakrájejte na plátky a plátky pak na hranolky.
  2. Do mísy dáme olivový olej a sůl a celerové hranolky a vše promíchejte.
  3. Pečte na pečícím papíru při 180°C asi 30 min.
  4. Každých deset minut promíchejte, aby se nepřipalovaly.
  5. Doba pečení může být i kratší nebo delší.
  6. Jednoduše jakmile chytne celer zlatavou barvu, máte celerové hranolky hotové.
Křupavé zeleninové hranolky posypané solí a čerstvými bylinkami.
www.christopherjamesclark.com

Salát z jablek a celeru

Tento jablečno-celerový salát je lahodnou směsicí chutí a textur. Snadno se připravuje, je příjemně křupavý, slaný i sladký a skvěle funguje jako příloha, ale i jako zdravý lehký oběd.

Ingredience

  • 100 g oloupaného celeru
  • ½ velkého jablka
  • 2 plátky slaniny
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • ¼ šálku nasekané petrželky

Na dresink:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce ořechového oleje
  • ¼ lžičky dijonské hořčice

Postup

  1. Na dresink nejprve prošlehejte citronovou šťávu, oleje a hořčici.
  2. Oloupejte celer, odstraňte veškerou vnější vrstvu a všechny tmavé, chlupaté části.
  3. Jablko oloupejte a zbavte jádřince.
  4. Obojí nahrubo nastrouhejte a promíchejte s dresinkem, aby nezhnědly.
  5. Slaninu opečte, jak chcete (v troubě/na pánvi) a nakrájejte na plátky.
  6. Petrželku nasekejte nahrubo.
  7. K jablku a celeru přidejte slaninu, dýňová semínka a petrželku a promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
  8. Servírujte!
Zeleninovo-ovocný salát s dýňovými semínky a slaninou servírovaný v misce.
www.carolinescooking.com

Vyzkoušejte také další osvěžující recepty na salát z celeru. Máme pro vás klasické i naprosto nečekané varianty!

Gratinovaný celer s bramborami

Zapékaný celer s bramborami a sýrem je pochoutka jednoduchá na přípravu a skvěle se hodí jako příloha například k rybám. To prostě musíte ochutnat!

Ingredience

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na 1 cm plátky
  • 1 velký celer, oloupaný a nakrájený na 1 cm plátky
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 75 g sýra čedar, strouhaného
  • 600 ml smetany ke šlehání deluxe
  • 1 malý svazek čerstvé petrželky (listy otrhané, stonky nahrubo nasekané)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Brambory, celer a cibuli dejte do zapékací mísy kameninového typu.
  3. Hojně okořeňte.
  4. Přidejte česnek, ¾ sýra, smetanu a petrželovou nať.
  5. Lžící vše promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
  6. Posypte extra sýrem a pečte v předehřáté troubě po dobu 50 minut.
  7. Posypte listy petrželky.
  8. Dobrou chuť!
Gratinovaná zelenina se sýrem servírovaná v misce se lžící.
www.jamieoliver.com

Celerové placičky

Připravte si jednoduché a chutné placky z celeru, které jsou vděčnou přílohou, ale i skvělým samostatným jídlem.

Ingredience

  • 1/2 šálku oleje na smažení
  • 1 celer
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 rozšlehané vejce

Postup

  1. Celer a cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy.
  2. Přidejte rozšlehané vejce, sůl a mouku.
  3. Umíchejte kompaktní těsto.
  4. Je-li moc řídké, přidejte mouku.
  5. Z těsta tvarujte menší placky.
  6. Na větší pánvi s olejem je osmažte do křupava z obou stran.
  7. Celerové placičky můžete podávat s majonézou, rajčatovou omáčkou, jogurtovým dipem atd.
  8. Vhodné jsou i jako příloha k masovým pokrmů, všude tam, kde byste jinak použily klasické bramboráčky.
Zeleninové karbanátky servírované na talíři.
www.freshtart.com

Ochutnejte také naše další recepty na celerové placičky, karbanátky, řízky a burgery!

Pomalu pečený kořeněný celer s raitou

Vychutnejte si celer také jako samostatné jídlo. Překvapí vás, jak může být chutný, obzvlášť když ho dobře připravíte. Inspirujte se naším lahodným receptem, který si rozhodně neupečete pouze jednou!

Ingredience

  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička černého kmínu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 celý celer, asi 900 g – 1 kg

K servírování:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • ½ okurky, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
  • kůra a šťáva z ½ citronu
  • 1 polévková lžíce nasekané máty plus další lístky na ozdobu
  • špetka drceného římského kmínu
  • 4-6 lžic mangového chutney

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190°C.
  2. V misce smíchejte prolisovaný česnek s olejem a kořením.
  3. Celer dobře vydrhněte pod tekoucí vodou a poté osušte – není třeba ho loupat.
  4. Na pult položte 2 dlouhé proužky alobalu do kříže a doprostřed posaďte celer.
  5. Nalijte na celer lžící kořeněný olej, pak ho zabalte do alobalu, dobře utěsněte, ale ponechte trochu místa místo toho, abyste alobal příliš pevně přitiskli k celeru.
  6. Vložte do zapékací formy a dejte do trouby na 2a 1⁄2 hodiny, nebo dokud po propíchnutí vidličkou nebude měkký.
  7. Až budete téměř připraveni k podávání, smíchejte v misce jogurt, okurku, citronovou kůru a šťávu, mátu a koření.
  8. Otevřete celer a nakrájejte na klínky.
  9. Podávejte na nahřátých talířích s kořeněným olejem z alobalu, spolu s raitou a mangovým chutney a s několika lístky máty navíc.
Pečený celer servírovaný na talíři s vedle položenou miskou raity.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Ačkoli se celer obvykle pěstuje pro svůj kořen, zbytky rozhodně nevyzahujte – stonky a listy jsou sice výraznější než kořen, ale přesto jsou chutné. Použijte je například do polévek a vývarů!

A jak vám naše celerové recepty chutnaly? Napište nám do komenářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X