Tisk

Celozrnná mouka

V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce škrobu. Celozrnná mouka je při mletí zpracovávána tak, aby ztráty těchto látek byly co nejmenší a biologická hodnota mouky co nejvyšší, jedině tak přispěje ke zdravé výživě. Prakticky se celozrnná mouka dá využít na cokoliv, ale celozrnná mouka nemá tytéž vlastnosti jako běžné mouky. Hůře se z ní peče a vzhledem k vyššímu obsahu tuků má nižší trvanlivost. Proto tuto mouku při domácím použití mícháme s běžnou moukou nebo si vybíráme takové postupy, kde odlišné vlastnosti mouky nevadí. 


Další pojmy slovníku:

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Pangasius

    Pangasius, někdy také zvaný jen pangas, se stal v poslední době oblíbenou rybou. Jedná se o rybu sladkovodní, pěstovanou v Asii uměle na rybích...

  • Černý kořen

    Původ černého kořene je v Evropě, konkrétně ve Středozemí. Má i další, poněkud zvláštní název, hadí mord. Patří mezi lahůdkové zeleniny, protože...

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

Recepty s "Celozrnná mouka":

  • Sušenky se slunečnicí

    Napřed smícháme máslo, cukr a vejce dohromady a pak teprve přidáváem pomalu mouky, vločky, čokoládu. Z tohoto těsta se uválí váleček, který se dá...

  • Zeleninový nákyp

    Květák rozebereme na růžičky a vaříme 10 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli posekáme...

  • Grahamový chléb

    Do formy nalijeme vodu, přidáme olej, přisypeme hladkou,celozrnnou a grahamovou mouku, do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín, doprostřed...

  • Skvělý celozrnný chlebíček se slunečnicí

    Napřed nasypeme suché ingredience a pak teprve potom lijeme tu vodu. Navolíme program pro velký chléb a pečeme.

  • Celozrnný česnekový chleb v domácí pekárně

    Nalijeme si vodu do pekárny a pak přidáváme mouky, kmín, sůl, česnek, solamyl a na konec dáme droží a hned zapínáme na pečení. Jen si to dobře...



Nové příspěvky
  • Re: rajska
    JSI SPRÁVNĚ ZAMINDRÁKOVANÉ HOVADO, JEDNODUŠE KLASICKÝ VÝPLOD DNEŠNÍ DEMOKRACIE.
  • Re: ovesné vločky
    Já sušenky taky peču a dělám je z vloček z Lidla,jsou výborné,drobné.
  • Re: Re: amoletky s nuteklou a šlehačkou
    nám nevadí ani marmeládka, ikdyž Nutela je prostě nejlepší
  • ovesné vločky
    Ahoj, chtěla bych vyzkoušet tyhle sušenky a chci se zeptat jaké ovesné vločky tam používáte?...
  • mám problém
    Chleba si nechávám nakynout v pekárně, pak nechám ještě v ošatce, než se trouba nahřeje a pak...