Tisk

Celozrnná mouka

V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce škrobu. Celozrnná mouka je při mletí zpracovávána tak, aby ztráty těchto látek byly co nejmenší a biologická hodnota mouky co nejvyšší, jedině tak přispěje ke zdravé výživě. Prakticky se celozrnná mouka dá využít na cokoliv, ale celozrnná mouka nemá tytéž vlastnosti jako běžné mouky. Hůře se z ní peče a vzhledem k vyššímu obsahu tuků má nižší trvanlivost. Proto tuto mouku při domácím použití mícháme s běžnou moukou nebo si vybíráme takové postupy, kde odlišné vlastnosti mouky nevadí. 


Další pojmy slovníku:

  • Šlehačka

    Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat...

  • Yzop lékařský

    Yzop je vytrvalá teplomilná rostlina, která se někdy využívá jako léčivka, ale své použití má i v kuchyni. Používají se čerstvé nebo sušené lístky,...

  • Masox

    Masox je u nás jeden z nejrozšířenějších průmyslově vyráběných extraktů používaných k dochucování polévek a omáček. Obsahuje masové a zeleninové...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

  • Pyré (Purée)

    Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a...

Recepty s "Celozrnná mouka":

  • Grahamový chléb

    Do formy nalijeme vodu, přidáme olej, přisypeme hladkou,celozrnnou a grahamovou mouku, do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín, doprostřed...

  • Sušenky se slunečnicí

    Napřed smícháme máslo, cukr a vejce dohromady a pak teprve přidáváem pomalu mouky, vločky, čokoládu. Z tohoto těsta se uválí váleček, který se dá...

  • Zeleninový nákyp

    Květák rozebereme na růžičky a vaříme 10 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli posekáme...

  • Celozrnný česnekový chleb v domácí pekárně

    Nalijeme si vodu do pekárny a pak přidáváme mouky, kmín, sůl, česnek, solamyl a na konec dáme droží a hned zapínáme na pečení. Jen si to dobře...

  • Skvělý celozrnný chlebíček se slunečnicí

    Napřed nasypeme suché ingredience a pak teprve potom lijeme tu vodu. Navolíme program pro velký chléb a pečeme.



Nové příspěvky
  • Vynikajíci vdolečky
    Tšsto šlo krásně dělat, vdolečky jsem vykrajovala malou skleničkou, hned smažila. Vše OK, všem...
  • Re: nápoj
    Souhlasim, taky pouzivam Caro :) A pridavam nekdy i do peceni :)
  • Re: A co ta cestina ???
    Okurek i cibula nebo cibul je bežné nářeční stejně jako kobzol, kobzole erteple, zemák - přiznám...
  • Re: kava
    Caro je dobre :) S mlekem vyborna kombinace, doporucuju!
  • bila kava
    Ja teda znam ceskou bilou kavu, ktera je delana z kavoviny (bez kofeinu), ne kavy :) Napr. dobre...