Tisk

Celozrnná mouka

V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce škrobu. Celozrnná mouka je při mletí zpracovávána tak, aby ztráty těchto látek byly co nejmenší a biologická hodnota mouky co nejvyšší, jedině tak přispěje ke zdravé výživě. Prakticky se celozrnná mouka dá využít na cokoliv, ale celozrnná mouka nemá tytéž vlastnosti jako běžné mouky. Hůře se z ní peče a vzhledem k vyššímu obsahu tuků má nižší trvanlivost. Proto tuto mouku při domácím použití mícháme s běžnou moukou nebo si vybíráme takové postupy, kde odlišné vlastnosti mouky nevadí. 


Další pojmy slovníku:

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

  • Bramborové krokety

    Bramborové krokety se připravují z vařených brambor a stejně jako hranolky se prodávají jako polotovar. Při domácí přípravě bramborového těsta se...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Konfit (Confit)

    Je to jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, zejména maso a pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil...

Recepty s "Celozrnná mouka":

  • Zeleninový nákyp

    Květák rozebereme na růžičky a vaříme 10 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli posekáme...

  • Sušenky se slunečnicí

    Napřed smícháme máslo, cukr a vejce dohromady a pak teprve přidáváem pomalu mouky, vločky, čokoládu. Z tohoto těsta se uválí váleček, který se dá...

  • Grahamový chléb

    Do formy nalijeme vodu, přidáme olej, přisypeme hladkou,celozrnnou a grahamovou mouku, do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín, doprostřed...

  • Skvělý celozrnný chlebíček se slunečnicí

    Napřed nasypeme suché ingredience a pak teprve potom lijeme tu vodu. Navolíme program pro velký chléb a pečeme.

  • Celozrnný česnekový chleb v domácí pekárně

    Nalijeme si vodu do pekárny a pak přidáváme mouky, kmín, sůl, česnek, solamyl a na konec dáme droží a hned zapínáme na pečení. Jen si to dobře...



Nové příspěvky