Tisk

Celozrnná mouka

V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce škrobu. Celozrnná mouka je při mletí zpracovávána tak, aby ztráty těchto látek byly co nejmenší a biologická hodnota mouky co nejvyšší, jedině tak přispěje ke zdravé výživě. Prakticky se celozrnná mouka dá využít na cokoliv, ale celozrnná mouka nemá tytéž vlastnosti jako běžné mouky. Hůře se z ní peče a vzhledem k vyššímu obsahu tuků má nižší trvanlivost. Proto tuto mouku při domácím použití mícháme s běžnou moukou nebo si vybíráme takové postupy, kde odlišné vlastnosti mouky nevadí. 


Další pojmy slovníku:

  • Kysané mléko

    Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Sójová mouka

    Sójová mouka se vyrábí z pražených sójových bobů. Samostatně se pro pečení příliš nepoužívá. Výjimku mohou tvořit některé diety. Přidává se v...

  • Muffin

    Jedná se o pečivo, původem z Anglie a Ameriky, pečené jako malý bochánek asi 8 cm v průměru. Na jeho pečení existují speciální formy nebo se může...

Recepty s "Celozrnná mouka":

  • Sušenky se slunečnicí

    Napřed smícháme máslo, cukr a vejce dohromady a pak teprve přidáváem pomalu mouky, vločky, čokoládu. Z tohoto těsta se uválí váleček, který se dá...

  • Skvělý celozrnný chlebíček se slunečnicí

    Napřed nasypeme suché ingredience a pak teprve potom lijeme tu vodu. Navolíme program pro velký chléb a pečeme.

  • Grahamový chléb

    Do formy nalijeme vodu, přidáme olej, přisypeme hladkou,celozrnnou a grahamovou mouku, do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín, doprostřed...

  • Celozrnný česnekový chleb v domácí pekárně

    Nalijeme si vodu do pekárny a pak přidáváme mouky, kmín, sůl, česnek, solamyl a na konec dáme droží a hned zapínáme na pečení. Jen si to dobře...

  • Zeleninový nákyp

    Květák rozebereme na růžičky a vaříme 10 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli posekáme...



Nové příspěvky
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...
  • Medový dip
    2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné...
  • Re: Pečené kuře a la kachna
    ad Dana Lejdarová: vidíte, a na Moravě se zase neříká "kachní", ale jen "kačení" :-) neboli to,...
  • Pečené kuře a la kachna
    Říká se s kachními, nikdy jsem neslyšela s kačeními...........