Tisk

Celozrnná mouka

V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce škrobu. Celozrnná mouka je při mletí zpracovávána tak, aby ztráty těchto látek byly co nejmenší a biologická hodnota mouky co nejvyšší, jedině tak přispěje ke zdravé výživě. Prakticky se celozrnná mouka dá využít na cokoliv, ale celozrnná mouka nemá tytéž vlastnosti jako běžné mouky. Hůře se z ní peče a vzhledem k vyššímu obsahu tuků má nižší trvanlivost. Proto tuto mouku při domácím použití mícháme s běžnou moukou nebo si vybíráme takové postupy, kde odlišné vlastnosti mouky nevadí. 


Další pojmy slovníku:

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Želatina

    Želatina je zpevňovací přísada pro přípravu rosolů. Vyrábí se průmyslově z vařených hovězích kostí a šlach a dalších jatečných zdrojů. Prodává se...

  • Mrkev

    Mrkev je rostlina pocházející z jižní Asie, kde dnes ještě rostou její nešlechtěné druhy, ale ty můžeme objevit i u nás. Předpokládá se, že se ve...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

Recepty s "Celozrnná mouka":

  • Zeleninový nákyp

    Květák rozebereme na růžičky a vaříme 10 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli posekáme...

  • Skvělý celozrnný chlebíček se slunečnicí

    Napřed nasypeme suché ingredience a pak teprve potom lijeme tu vodu. Navolíme program pro velký chléb a pečeme.

  • Grahamový chléb

    Do formy nalijeme vodu, přidáme olej, přisypeme hladkou,celozrnnou a grahamovou mouku, do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín, doprostřed...

  • Celozrnný česnekový chleb v domácí pekárně

    Nalijeme si vodu do pekárny a pak přidáváme mouky, kmín, sůl, česnek, solamyl a na konec dáme droží a hned zapínáme na pečení. Jen si to dobře...

  • Sušenky se slunečnicí

    Napřed smícháme máslo, cukr a vejce dohromady a pak teprve přidáváem pomalu mouky, vločky, čokoládu. Z tohoto těsta se uválí váleček, který se dá...



Nové příspěvky