Tisk

Černý pepř mletý

Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě je běžně k dostání. Často se však mele v domácnosti pomocí speciálních mlýnků a to těsně před použitím nebo přímo do jídla. Takto mletý pepř si zachovává více ze svých vlastností, je palčivější a má ostřejší vůni. Nadměrné užívání pepře může dráždit žaludek a způsobovat tak bolesti žaludku, takže pro nemocné nebo citlivější osoby není vhodný a je lepší jej nahradit jiným kořením. 


Další pojmy slovníku:

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Casserole

    Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

  • Bílý pepř

    Bílé kuličky pepře pocházejí ze stejné rostliny jako kuličky černého pepře, opět se jedná o plody pepřovníku. Rozdíl v barvě spočívá v tom, že...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

Recepty s "Černý pepř mletý":

  • Mleté řízky s vejci

    Rohlík nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po prosáknutí vymačkáme a rozmělníme. Přidáme ho k mletému masu spolu s drobně nakrájenou cibulí,...

  • Bramborový guláš s fazolemi

    Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme jíšku. V hrnci v troše oleje rozpustíme mletou papriku, zalijeme studenou vodou a...

  • Teplá játrová pomazánka

    Očištěná a nakrájená játra podusíme na lžíci másla, podlijeme vývarem, opepříme a podusíme doměkka. Měkká játra umeleme nebo rozmixujeme, přidáme...

  • Slepičí guláš

    Slaninu nakrájíme na kostičky a v hrnci ji rozškvaříme. Přidáme sádlo, vložíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zpěníme a přidáme drobně nakrájený...

  • Králík v zelné omáčce se smetanou

    Králíka naporcujeme na menší díly, osolíme, lehce opepříme a uložíme do chladničky odležet. Sádlo rozpálíme a osmažíme na něm na kostičky...



Nové příspěvky