Tisk

Čerstvé droždí

Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na buchty, koláče, knedlíky a různé druhy pečiva. Oživené teplem a vodou spotřebovávají kvasinky cukr a produkují alkohol a kysličník uhličitý, který těsto nadlehčuje, takže po přiměřené době těsto, do kterého bylo přidáno droždí, až zdvojnásobí svůj objem. Droždí mimo jiné obsahuje i poměrně značné množství prvků, které jsou prospěšné lidskému organismu. Jedná se především o vitamíny skupiny B a minerální látky. Proto se droždí používá i do pomazánek, do polévek nebo na zavářku do polévky. Čerstvé droždí je nutné kupovat jen v malém množství, protože skladováním hořkne a ztrácí účinnost. 


Další pojmy slovníku:

  • Křen

    Křen patří mezi doplňkové zeleniny, které pouze ochucují různé pokrmy. U křenu se využívá kořene, který má ostrou až štiplavou chuť a pronikavou...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Cibule

    Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni...

  • Sýr feta

    Sýr s názvem feta je tradiční řecký sýr, podobný balkánskému sýru. Vyrábí se již velmi dlouho především z ovčího mléka a jednalo se o sýr domácí...

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...

Recepty s "Čerstvé droždí":

  • Velikonoční věnec

    Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a 2 lžíce mouky, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Na vál prosijeme mouku a cukr,...

  • Dukátové buchtičky

    Kvásek: Do hrnku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 2 lžičky hladké mouky, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít....

  • Makový cop

    Příprava nádivky: Umletý mák podlijeme mlékem a chvíli podusíme, pak přidáme ostatní suroviny a nádivku promícháme. Příliš hustou rozředíme mlékem...

  • Klasické kynuté těsto

    Nachystáme si velký vála tam vysypeme polohrubou mouku do které uděláme ďůlek a pomalu vlijeme méko a nadrobené kavasnice, špetku soli, vejce a...

  • Langoše

    Z droždí, mouky, cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Jakmile vzejde, vlijeme jej do mouky, do které jsme zamíchali sůl. Přidáme zbytek...



Nové příspěvky