Tisk

Čerstvé droždí

Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na buchty, koláče, knedlíky a různé druhy pečiva. Oživené teplem a vodou spotřebovávají kvasinky cukr a produkují alkohol a kysličník uhličitý, který těsto nadlehčuje, takže po přiměřené době těsto, do kterého bylo přidáno droždí, až zdvojnásobí svůj objem. Droždí mimo jiné obsahuje i poměrně značné množství prvků, které jsou prospěšné lidskému organismu. Jedná se především o vitamíny skupiny B a minerální látky. Proto se droždí používá i do pomazánek, do polévek nebo na zavářku do polévky. Čerstvé droždí je nutné kupovat jen v malém množství, protože skladováním hořkne a ztrácí účinnost. 


Další pojmy slovníku:

  • Hlíva ústřičná

    Hlíva patří mezi velmi chutné houby. Má výraznou houbovou chuť a je vonnější než žampiony. Mírnou nevýhodou je to, že je poněkud tužší a proto...

  • Solamyl

     Solamyl je obchodní název bramborové škrobové moučky. Je tak vžitý, že se běžně používá pod tímto označením i v receptech. Bramborovou moučku...

  • Sašimi (Sashimi)

    Jedná se o japonské tradiční jídlo jehož název se objevuje už ve 14. století. Základem tohoto pokrmu je syrová ryba nebo jiný mořský živočich....

  • Pšeničná mouka hrubá

     Tato mouka se mele z potravinářské pšenice z vnitřního zrna, kde na rozdíl od povrchu pšeničného zrna je méně bílkovin, které tvoří lepek....

  • Vepřové maso

    Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i...

Recepty s "Čerstvé droždí":

  • Polévka s drožďovými knedlíčky

    Očištěnou zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, osmahneme na tuku a zalijeme horkou vodou. Přidáme masox, osolíme, čtvrt hodiny...

  • Chlebíčková veka

    droždí, cukru, lžíce mouky a mléka připravíme kvásek. Do mísy si připravíme mouku, sůl do ní promcíháním rozptýlíme, přidáme rozpuštěný tuk nebo...

  • Špenátová pizza z pivního těsta

    Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme přes noc v chladničce odležet. Pak vyválíme na dva pláty nebo kruhy do dvou kulatých...

  • Zeleninový koláč

    Ve 100 ml vlažné vody rozmícháme droždí se špetkou cukru. Do mouky přidáme máslo, lžičku soli, kvásek, umícháme v hladké těsto, přikryjeme čistou...

  • Jidáše

    Do vlažného mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zakryté necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, žloutky,...



Nové příspěvky