Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

  • Liči čínské

    Liči je strom pěstovaný v oblastech s tropickým klimatem v jihovýchodní Asii, jižní Africe a Mexiku a stejný název nese i ovoce z tohoto stromu....

  • Kornspitz

    Tento název nejčastěji objevíme v nabídkách různých marketů. Je to obchodní značka pečiva ve tvaru vřetena a hmotnosti 7 dkg. Recept na toto pečivo...

  • Hamburger

    Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná)...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Běloruský boršč

    Masové kosti uvaříme společně s hovězím masem, maso vyjmeme, kosti odložíme a vývar přecedíme. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme ji...

  • Studená polévka z červené řepy

    Z řepy slijeme nálev a uchováme si ho. Řepu podle potřeby ještě překrájíme, mrkev a okurku nastrouháme na nudličky. pažitku nebo cibulovou nať...

  • Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

    Červená řepa ve sladkokyselém nálevu Červenou řepu omyjeme i s kořenem a dáme vařit asi na 1 hodinu, menší bulvy méně. Uvaříme jí do měkka, ocedíme a po vychladnutí jí oloupeme a...

  • Zavařená řepa

    červenou řepu musíme před tím napřed omýt a uvařit. Ta se potom oloupe a nakrájí na ksotičky nebo nastrouhá na hrubo jak máte rádi i někdio na...

  • Studená bramborová polévka

    Brambory i zeleninu nakrájíme na malé kostičky a ve vývaru vše uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, zeleninu do něj propasírujeme (rozmixujeme),...



Nové příspěvky