Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Vegeta

    Vegeta je rozšířený dochucovací přípravek pro masitá, zeleninová i další jídla a pro polévky a omáčky. Obsahuje směs koření, sušené zeleniny i...

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Boršč s kysaným zelím

    Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme je do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso....

  • Boršč

    Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky a vaříme v osolené vodě téměř doměkka. Pak přidáme zlatavou jíšku, na kostky pokrájenou zeleninu,...

  • Studená bramborová polévka

    Brambory i zeleninu nakrájíme na malé kostičky a ve vývaru vše uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, zeleninu do něj propasírujeme (rozmixujeme),...

  • Běloruský boršč

    Masové kosti uvaříme společně s hovězím masem, maso vyjmeme, kosti odložíme a vývar přecedíme. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme ji...

  • Zeleninový boršč

    Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nebo nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vývarem, přidáme...



Nové příspěvky
  • recept
    Cesto na tortu som ešte pobláznila s cereálnym nápojom Caro, ktorý dodá výbornú chuť.
  • recept
    aj klasické sušienky sa dajú spraviť netradičnými a to tým, keď do cesta použijete cereálny nápoj...
  • recept
    Do tohto koláčika sa výborne hodí aj nápoj Caro, ktorý pridávam do cesta.
  • recept
    často pri pečení používam do cesta zdravý cereálny nápoj Caro.
  • cukroví
    Domácí vánoční cukroví již několik let objednávám přes...