Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Kurkuma

    Koření kanárkově až šafránově žluté barvy, pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z oddenků zázvorovité rostliny kurkumy. Kurkuma nepatří mezi...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Kefír

    Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Běloruský boršč

    Masové kosti uvaříme společně s hovězím masem, maso vyjmeme, kosti odložíme a vývar přecedíme. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme ji...

  • Bezmasý boršč

    Zelí nakrájíme nadrobno, brambory na kostky, cibule na kolečka a kořenovou zeleninu na nudličky. Vše společně povaříme asi 15 minut v hovězím...

  • Losos s křenem a zeleninou

    Řepu omyjeme a vaříme ve vodě asi 50 minut. Celer oloupeme, nakrájíme na kostky, vaříme v osolené vodě 5min. Řepu oloupeme, pokrájíme na kostky. Na...

  • Boršč

    Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky a vaříme v osolené vodě téměř doměkka. Pak přidáme zlatavou jíšku, na kostky pokrájenou zeleninu,...

  • Sterilovaný salát z červené řepy

    Řepu důkladně omyjeme a neloupanou ji uvaříme doměkka. Vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na plátky či...



Nové příspěvky
  • pochoutka
    No ted jdu na to...tak jsem zvědavá jestli se povede a bude chutnat....později napíšu jak to...
  • cupcakes
    I do cupcakes (podobné muffinům) lze přidávat Caro :) Můžu doporučit! Pokud chcete, celý recept...
  • banánový sen
    Hmmm, pěkné recepty s banánem. Určitě nějaké vyzkouším. Přidala bych ráda ještě tento tip:...
  • Náhrada cukru
    Zdravím všechny, díky za tipy v článku! Snažím se stravovat zdravěji, takže se snažím omezovat i...
  • tvarohovy dort
    Dort muze byt dobry, ale rychly? Znam daleko rychlejsi recepty.