Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Červená řepa

    Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře....

Recepty s "Červená řepa ":

  • Studená bramborová polévka

    Brambory i zeleninu nakrájíme na malé kostičky a ve vývaru vše uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, zeleninu do něj propasírujeme (rozmixujeme),...

  • Boršč s kysaným zelím

    Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme je do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso....

  • Zeleninový boršč

    Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nebo nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vývarem, přidáme...

  • Sterilovaný salát z červené řepy

    Řepu důkladně omyjeme a neloupanou ji uvaříme doměkka. Vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na plátky či...

  • Bezmasý boršč

    Zelí nakrájíme nadrobno, brambory na kostky, cibule na kolečka a kořenovou zeleninu na nudličky. Vše společně povaříme asi 15 minut v hovězím...



Nové příspěvky
  • recept
    recept vyzerá naozaj skvele, ja veľmi rada experimentujem aj s Caro nápojmi či už v pečení alebo...
  • Kuskus s Caro
    Kuskus na sladko je celkem netradicni, ale urcite supr napad, jak jej jeste vyuzit :) Vyzkouseim...
  • koktejl
    skvelé a hlavne zdravé nápoje si rada pripravujem z Caro nápoja, ktorý je skvelý do rôznych...
  • nápoj
    skvelé zdravé nápoje si rád pripravujem s pomocou nápoja Caro, z ktorého sa dajú pripraviť skvelé...
  • recept
    skvelý recept, ktorý ja som doplnila o skvelý zdravý nápoj Caro