Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Mléko

    Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin,...

  • Fritování

    Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování...

  • Výluh z bylin

    Výluhem většinou připravujeme některé léčivé nápoje a to z naťových bylin. Mělo by při něm dojít k šetrnému vyluhování látek rozpustných ve vodě a...

  • Hamburger

    Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná)...

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Zavařená řepa

    červenou řepu musíme před tím napřed omýt a uvařit. Ta se potom oloupe a nakrájí na ksotičky nebo nastrouhá na hrubo jak máte rádi i někdio na...

  • Boršč

    Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky a vaříme v osolené vodě téměř doměkka. Pak přidáme zlatavou jíšku, na kostky pokrájenou zeleninu,...

  • Studená polévka z červené řepy

    Z řepy slijeme nálev a uchováme si ho. Řepu podle potřeby ještě překrájíme, mrkev a okurku nastrouháme na nudličky. pažitku nebo cibulovou nať...

  • Sterilovaný salát z červené řepy

    Řepu důkladně omyjeme a neloupanou ji uvaříme doměkka. Vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na plátky či...

  • Výborný salát z červené řepy

    Řepa se musí řádně očistit a oloupat a pak ji nastrohámena malé hranolečky. Ale pozor hned se musí pokapat citrónem nebo stratí krásnou barvičku...



Nové příspěvky
  • hodnocení
    super, určitě doporučuju. Výborný.
  • Caro
    Mnam, a jeste k tomu hrnicek tepleho Caro! :)
  • LF
    na vše používám pudink uvařený ve vodě
  • Vynikajíci vdolečky
    Tšsto šlo krásně dělat, vdolečky jsem vykrajovala malou skleničkou, hned smažila. Vše OK, všem...
  • Re: nápoj
    Souhlasim, taky pouzivam Caro :) A pridavam nekdy i do peceni :)