Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Short drink

    Je to alkoholický míchaný nápoj, který by se měl konzumovat krátkou dobu, proto se podává v malém množství, obvykle v rozmezí 5-15 cl. Patří sem...

  • Fizz

    Fizz je druh míchaného nápoje, První recepty na nápoje fizz se objevily v 2. polovině 19. století. Připravuje se v různých variantách, které mají...

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Studená polévka z červené řepy

    Z řepy slijeme nálev a uchováme si ho. Řepu podle potřeby ještě překrájíme, mrkev a okurku nastrouháme na nudličky. pažitku nebo cibulovou nať...

  • Bezmasý boršč

    Zelí nakrájíme nadrobno, brambory na kostky, cibule na kolečka a kořenovou zeleninu na nudličky. Vše společně povaříme asi 15 minut v hovězím...

  • Zavařená řepa

    červenou řepu musíme před tím napřed omýt a uvařit. Ta se potom oloupe a nakrájí na ksotičky nebo nastrouhá na hrubo jak máte rádi i někdio na...

  • Sterilovaný salát z červené řepy

    Řepu důkladně omyjeme a neloupanou ji uvaříme doměkka. Vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na plátky či...

  • Ukrajinský boršč

    Očištěné a omyté hovězí maso a kosti vložíme do vařící osolené vody, nejlépe do tlakového hrnce. Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme....



Nové příspěvky
  • nic moc
    Hovadina je treba pridat stuzovadla
  • Bezkofeinova varianta
    Hmm, co takhle misto kavy zkusit kavovinu? Napr. Caro - neobsahuje kofein, takze by si pochutnaly...
  • Caro
    Recept vypada dobre! Co takhle misto instantni kavy zkusit kavovinu, treba Caro? Neobsahuje...
  • Caro v kuchyni
    Souhlasím, Caro má spousty využití v kuchyni, kromě toho, že je to chutný nápoj bez kofeinu :)
  • nápoj
    Skvelé koktejly, smoothie a iné dobroty sa dajú pripraviť z výživného nápoja Caro, ktorý by nemal...