Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Bageta

    Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a...

  • Pšeničné klíčky

    Klíčky pšeničných obilek, základů nových rostlinek, se obvykle oddělují od zrn zpracovávaných na mouku. Třebaže klíčky představují jen malou část...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Kroupy a krupky

    Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky...

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Běloruský boršč

    Masové kosti uvaříme společně s hovězím masem, maso vyjmeme, kosti odložíme a vývar přecedíme. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme ji...

  • Ukrajinský boršč

    Očištěné a omyté hovězí maso a kosti vložíme do vařící osolené vody, nejlépe do tlakového hrnce. Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme....

  • Boršč polévka

    Hovězí a vepřové nakrájíme na malé kostky a vaříme v osolené vodě téměř do měkka. Pak přidáme zlatavou jišku, na kostky pokrájenou zeleninu, na...

  • Zavařená řepa

    červenou řepu musíme před tím napřed omýt a uvařit. Ta se potom oloupe a nakrájí na ksotičky nebo nastrouhá na hrubo jak máte rádi i někdio na...

  • Boršč

    Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky a vaříme v osolené vodě téměř doměkka. Pak přidáme zlatavou jíšku, na kostky pokrájenou zeleninu,...



Nové příspěvky
  • Re: Všem čobolákům od mc-cain
    Dobrý den.Mám stejný názor který ste napsal.Vadí mě jejich rozpínání na různých pozicích .Jejich...
  • Dušená vinná klobása
    Nejlepší chuť mají podle mne dušené klobásy na víně ;-)
  • Peciválky
    V naší rodině se tradice peciválek na Štědrý den dědí po několik generací.Tento úkol připadne...
  • recept
    Medzi našu obľúbenú prílohu patria výborné hranolky mccain – Sprinter, ktoré sú fakt veľmi dlhé a...
  • recept
    Medzi našu obľúbenú prílohu patria výborné hranolky mccain – Sprinter, ktoré sú fakt veľmi dlhé a...