Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

Recepty s "Červená řepa ":

  • Výborný salát z červené řepy

    Řepa se musí řádně očistit a oloupat a pak ji nastrohámena malé hranolečky. Ale pozor hned se musí pokapat citrónem nebo stratí krásnou barvičku...

  • Běloruský boršč

    Masové kosti uvaříme společně s hovězím masem, maso vyjmeme, kosti odložíme a vývar přecedíme. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme ji...

  • Zeleninový boršč

    Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nebo nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vývarem, přidáme...

  • Ukrajinský boršč

    Očištěné a omyté hovězí maso a kosti vložíme do vařící osolené vody, nejlépe do tlakového hrnce. Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme....

  • Studená polévka z červené řepy

    Z řepy slijeme nálev a uchováme si ho. Řepu podle potřeby ještě překrájíme, mrkev a okurku nastrouháme na nudličky. pažitku nebo cibulovou nať...



Nové příspěvky
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...