Tisk

Červená řepa

Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře. Řepa se pěstovala už ve středověkém Německu. Dnes se pěstuje na celém světě, protože je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Je k dostání čerstvá nebo konzervovaná ve sladkokyselém nálevu. V kuchyni se používá především vařená nebo pečená a pak se podává teplá. Za studena se používá do salátů a pomazánek, konzervovaná se podává jako příloha. Její nejznámější využití je v klasické ruské polévce boršč. Doporučuje se pro dietní pokrmy s antisklerotickou dietou, poněvadž obsahuje lipotropní látky, není však vhodná pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem a ledvinami.


Další pojmy slovníku:

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Nálev z bylin

    Nálev z bylin se v domácnosti používá k přípravě léčivých čajů z naťových bylin, listů nebo květů. Používané byliny se v tomto případě nevaří, ale...

  • Kurkuma

    Koření kanárkově až šafránově žluté barvy, pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z oddenků zázvorovité rostliny kurkumy. Kurkuma nepatří mezi...

  • Brzlík

    Brzlík je žláza, kterou mají pouze mladá zvířata, v dospělosti pak u nich zaniká. Z tohoto důvodu se u nás méně, v zahraničí pak častěji, používá...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

Recepty s "Červená řepa ":

  • Boršč polévka

    Hovězí a vepřové nakrájíme na malé kostky a vaříme v osolené vodě téměř do měkka. Pak přidáme zlatavou jišku, na kostky pokrájenou zeleninu, na...

  • Zeleninový boršč

    Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nebo nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vývarem, přidáme...

  • Losos s křenem a zeleninou

    Řepu omyjeme a vaříme ve vodě asi 50 minut. Celer oloupeme, nakrájíme na kostky, vaříme v osolené vodě 5min. Řepu oloupeme, pokrájíme na kostky. Na...

  • Ukrajinský boršč

    Očištěné a omyté hovězí maso a kosti vložíme do vařící osolené vody, nejlépe do tlakového hrnce. Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme....

  • Boršč

    Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky a vaříme v osolené vodě téměř doměkka. Pak přidáme zlatavou jíšku, na kostky pokrájenou zeleninu,...



Nové příspěvky
  • Medový dip
    2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné...
  • Re: Pečené kuře a la kachna
    ad Dana Lejdarová: vidíte, a na Moravě se zase neříká "kachní", ale jen "kačení" :-) neboli to,...
  • Pečené kuře a la kachna
    Říká se s kachními, nikdy jsem neslyšela s kačeními...........
  • Luxusní dort
    Je to lehký dort a jsem moc ráda že jsem ho mohla vyzkoušet je moc dobrý určitě ho ještě udělám....
  • No, nevím....
    Zkoušela jsem, nadšení jsme nebyli. Je to strašně jemné, hodně pudinkové a "mokrá" poleva typu...