Tisk článku

Červený rybíz na moučníky, džemy a marmelády

Červený rybíz je zvláštní ovoce. Čerstvý jej pro kyselost téměř nelze jíst, ale v moučnících, jako džem nebo marmeláda, je pro svou pikantní chuť téměř nepřekonatelný. Navíc si i při pečení nebo jiném zpracování udržuje svoji výraznou červenou barvu. Kromě toho se rybíz i dobře mrazí, takže pokud máme k dispozici větší množství, můžeme si ho uchovat i na zimní období.

Červený rybíz na moučníky, džemy a marmelády

Rybízové moučníky

Nejdříve si připravíme rybíz. Propláchneme ho studenou vodou, necháme okapat a pak kuličky otrháme ze stopek. Do některých moučníků jej lehce obalujeme v cukru, případně v mouce s cukrem. Pro moučník s rybízem můžeme používat téměř všechna těsta. Záleží jen na tom, co máme rádi nebo kolik máme času. Z jednotlivých těst pak připravujeme :

  • rychlé moučníky: I v případě, že spěcháme, můžeme připravit chutný a osvěžující jednoduchý moučník z těsta, kde jednotlivé ingredience ani nemusíme vážit, ale naměříme je pomocí hrníčku, pak jen zamícháme, těsto vložíme na plech, posypeme rybízem trochu obaleným v cukru a upečeme. Celá příprava i s otrháním potřebného množství rybízu netrvá déle než 20 minut. Pak se rybízový koláč peče asi 30 minut sám. Máme-li trochu více času, připravíme z másla nebo jiného tuku, mouky a cukru drobenku a rybíz jí posypeme.
  • moučníky z drobenky: Je to další rychlý moučník, kdy z mouky, cukru a tuku připravíme mnutím drobenku, asi dvě třetiny drobenky nasypeme na vymazaný plech, poklademe rybízem a zbytek drobenky dáme nahoru.
  • nepečené moučníky: Rybíz se hodí do všech nepečených moučníků skládaných z piškotů, zakysané smetany, tvarohu nebo šlehačky. Rybíz nijak tepelně neupravujeme.
  • třené moučníky: Ani tento moučník není příliš náročný na přípravu, protože za pomoci šlehače připravíme těsto z vajec, cukru a tuku. Do napěněné hmoty přidáme trochu tekutiny a mouku s rozmíchaným práškem do pečiva. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme rybízem, přidáme drobenku a upečeme.
  • piškotové moučníky: Piškotové těsto se hodí na oblíbenou bublaninu. Do ušlehaných vajec s cukrem přidáme mouku. Kypřící prášek se do piškotového těsta nepřidává. Rybíz lehce obalíme v mouce, do které můžeme přidat i trochu cukru a posypeme jím těsto. Obalený rybíz neklesne v piškotovém těstě ke dnu. Upečeme a silně pocukrujeme.
  • moučníky z křehkého těsta: Toto těsto není náročné na přípravu, ale vyžaduje odležení v chladu, jinak je tvrdé a suché. Těsto připravíme obvyklým způsobem z mouky, cukru a nerozehřátého tuku. Vejce, prášek do pečiva a tekutinu přidáváme podle receptu. Zpracujeme rychle těsto a necháme je v chladničce odpočinout alespoň 2 hodiny. Pak je vyválíme a posypeme rybízem. Tuto úpravu se hodí doplňovat sněhem z bílků nebo polevou ze šlehačky a vajec, případně můžeme pod rybíz rozetřít ochucenou tvarohovou náplň nebo pudink. Získáme tak méně obvyklý moučník.
  • moučníky z kynutého těsta: Tyto moučníky jsou časově náročnější, ale jsou vláčné, do těsta se dává méně cukru a tuku. Běžným způsobem připravíme kynuté těsto, které necháme vykynout. Pak je vyválíme na plech, posypeme rybízem a drobenkou a upečeme.

Rybízový džem

Rybízový džem můžeme připravovat několika způsoby, případně ho i nastavovat jiným ovocem, ze zeleniny pak mrkví. Nejčastější a nejrychlejší způsob je ten, kdy oprané a otrhané kuličky rybízu krátce povaříme, přidáme cukr, dále povaříme a přidáme želírovací přípravek. Džem nalijeme do vymytých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro větší jistotu trvanlivosti džemu jej můžeme krátce sterilovat.

Rybízová marmeláda

Na marmeládu opraný a obraný rybíz umeleme. Máme-li vhodný strojek nebo přídavný nástavec k robotu, tak můžeme mlít i se stopkami. Strojek oddělí čistou šťávu, kterou povaříme s cukrem do přiměřené hustoty. Pokud přidáváme jiné ovoce, tak je upravíme podle potřeby a svaříme společně.

Rybízový kompot

Pro použití jako běžný kompot má rybíz přece jenom příliš ostrou chuť. Ale lze z něj připravit kompot, který v případě potřeby nahradí brusinky. Kompot pak podáváme ke svíčkové omáčce nebo ke zvěřině.

Mražený rybíz

Je to velmi jednoduchá úprava uchování rybízu. Opraný a otrhaný rybíz necháme dostatečně okapat a pak jej na velkém tácu po jednotlivých vrstvách zmrazíme. Zmrazené kuličky nasypeme do mikrotenových sáčků a uložíme v chladničce.
 





Příspěvky ke článku: Červený rybíz na moučníky, džemy a marmelády

Vložit nový příspěvek
Rybízová marmeláda Autor: Ilona, vloženo 11.07.2014
OdpovědětDobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžu udělat marmeládu ze zamraženého rybízu?Děkuji Ilona


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...