Tisk článku

Česnečka jinak a ještě jinak

Česnečka patří mezi polévky, které nejsou zařazovány do slavnostních menu a většinou jí není věnována žádná mimořádná pozornost. Je považována za polévku, která se prostě někdy uvaří, někdy ne, protože se s ní v kuchyni nedají dělat žádné experimenty. Opak je pravdou. Česnečku je možné vařit všemožnými způsoby a přitom využít celé řady dalších surovin.

Česnečka jinak a ještě jinak

Příprava česnečky

Základem česnečky je vývar. Může to být jakýkoliv vývar z masa, kostí nebo různých masových odřezků. Nemáme-li jej k dispozici, můžeme si vypomoci vodou s kostkou masoxu nebo jiné bujónové kostky. Dříve se například běžně vařila česnečka tak, že se do talíře dával rozetřený česnek se solí, lžíce sádla a vše se zalilo horkou vodou. Rozetřený nebo prolisovaný česnek a sůl patří bezpodmínečně do polévky i dnes. Množství česneku se řídí jednak množstvím polévky, jednak vlastní chutí. Pak už se přidávají další ingredience podle chuti nebo možností a česnečka tak může být pokaždé jiná.

Různé druhy česnečky

Česnečka s brambory

Česnečku můžeme vařit tak, že do vývaru přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky. Dobrá a jemná je česnečka z bramborové kaše, doplněná žloutkem. Uvařené brambory mohou být také podávány k česnečce zvlášť, většinou jako šťouchané brambory s rozškvařenou slaninou nebo škvarky a ty si pak každý vkládá do talíře sám. Z brambor zbylých od předešlého vaření je možné připravit bramborové knedlíčky a ty pak zavářet do polévky. Další možností ze zbylých brambor je bramborový svítek.

Česnečka se zeleninou

Do česnečky jako takové je možné použít téměř všechny druhy zeleniny. Může to být kořenová zelenina, dobře se s česnekem snáší kapusta i květák. Ale mohou to být i papriky nebo rajčata, fazolky a využít je možné i jakoukoli směs mražené zeleniny. Zelenina se většinou dává jemně nakrájená povařit do vývaru doměkka.

Česnečka s masem a uzeninou

Pokud chceme mít česnečku s masem, pak nejlepší je uzené maso. Mohou to být i žebírka, která povaříme a maso potom do přecezené polévky obereme. Ale maso může být jakékoliv, včetně masa drůbežího a rybího. Použití masa má tu výhodu, že je k dispozici dobrý masový vývar, nevýhodu pak tu, že je potřeba jej déle vařit. Z uzeniny to může být jemná šunka, některé měkké salámy, ale i různé klobásy nebo slanina.

Česnečka s houbami

I do česnečky mohou přijít houby a buď čerstvé, nakrájené na plátky nebo houby sušené či mražené. Mražené houby používáme jako čerstvé, totéž platí pro sterilované houby. Sušené houby je třeba předem namočit do studené vody, teprve pak se dají používat jako čerstvé houby. Do česnečky je můžeme přidat i s vodou, ve které byly namočeny.

Česnečka s vejci

Do česnečky se mohou přidávat také různě upravená vejce. Vejce přidají do polévky bílkoviny a současně se tím zvýší sytivost polévky. Nejjednodušší je vejce pouze na závěr vyklepnout do polévky a rozmíchat nebo je předem rozšlehat s trochou vody a pak do polévky vlít. Do jemnějších krémových česneček se někdy přidává na závěr jen rozmíchaný žloutek a polévka se již dále nevaří. Vejce však mohou být i vařená, také přidávaná do hotové polévky a to nakrájená na kostičky nebo plátky. Zajímavá vaječná vložka do polévky jsou vejce smažená, doplněná pažitkou, petrželkou nebo některým kořením, která se na závěr po kouscích lžičkou přidávají do polévky.

Česnečka s mlékem nebo smetanou

I česnečku lze vařit s mlékem nebo do ní přidávat na závěr smetanu. Tato česnečka je jemnější chuti a mléko nebo smetana se hodí tehdy, když ji připravujeme z prolisovaných brambor nebo s chuťově méně výraznou zeleninou.

Česnečka se sýrem

Do česnečky můžeme přidávat sýr a to jakéhokoliv druhu. Může to být sýr tavený, strouhaný tvrdý sýr a nemusí chybět ani chuťově výrazné sýry jako je sýr balkánský nebo naše domácí tvarůžky. Sýr přidáváme až nakonec, když jsou ostatní přísady v česnečce uvařeny a necháváme jej jen rozpustit. Tvrdý strouhaný sýr můžeme také podávat zvlášť a horkou polévku jím posypat až na talíři.

Česnečka se zavářkou

Do česnečky můžeme samozřejmě přidávat i zavářku. Mohou to být různé těstoviny počínaje nudlemi, nudlovým strouháním nebo drobením a další těstovinové tvary. Kromě toho je česnečka dobrá i s ovesnými vločkami nebo s kroupami. S trochou vícepráce můžeme do česnečky zavařovat i knedlíčky ze zbytků masa, droždí, strouhanky. Zahušťovat česnečku můžeme tak jako jiné polévky jíškou z tuku a hladké mouky. Jednodušší a také dobré zahušťování zajistíme krupicí, strouhankou nebo strouhaným chlebem či bramborem nebo ji připravíme zahuštěnou jen strouhanou zeleninou.

Koření do česnečky

Základem chuti česnečky je samozřejmě česnek, který přidáváme rozetřený nebo prolisovaný nakonec. Je také možné jej již při přípravě základu nasekaný osmažit na tuku a zalít vývarem. Česnek tak ztratí trochu na své ostré chuti i vůni, ale někdy to může být i žádoucí. Kromě česneku lze do polévky použít i koření. Nejčastěji to bývá majoránka, ale může to být i podobné oregano, mletá sladká paprika, špetka pálivé papriky, pepř, kmín, kari koření, zázvor a další koření nebo kořenící směsi.

Přílohy k česnečce

Pokud je to třeba, tak se k česnečce nejčastěji přidává na kostky nakrájený a na tuku dozlatova osmažený chléb. K jemnějším česnečkám lze podávat i osmažené bílé pečivo. Místo nakrájených kostek chleba nebo housek se podávají osmažené topinky a toasty-
 





Příspěvky ke článku: Česnečka jinak a ještě jinak

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...