Česnek nepostradatelný v studené i teplé kuchyni

Česnek je jedno z nejzdravějších koření, které můžeme používat v kuchyni téměř každý den. Oblíbený je nejen pro svou charakteristickou vůni,ale i pro své léčivé účinky.

Česnek obsahuje éterické oleje, posiluje náš imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzuje činnost střev, podporuje vylučování trávicích šťáv a také napomáhá činnosti žlučníku. Nejdůležitějším obsaženým prvkem je allicin, který působí antibakteriálně. Česnek je vhodný zejména pro ty z nás, kteří trpí vysokým tlakem či cukrovkou. Neměli by ho však užívat lidé s onemocněním žlučníku a lidé se žaludečními potížemi.

1. Fitness česneková pomazánka

Klasická česneková pomazánka bývá většinou připravena z velkého množství majonézy nebo tatarky, my vám přinášíme recept v odlehčené formě na tuto oblíbenou pomazánku.

INGREDIENCE :

  • 200 g tvrdého sýra dle chuti
  • 250 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • bylinky dle chuti – petrželka, pažitka ….
  • sůl a pepř
  • 1 lžička citronové šťávy

POSTUP :

  1. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle do mísy společně s česnekem a dle požadované hustoty přidáme jogurt (alespoň 10% tuku) a tvaroh.
  2. Osolíme a opepříme dle chuti, přidáme citronovou šťávu a bylinky dle chuti.
  3. Pomazánku mažeme na nakrájené celozrnné bagety na kolečka.
 TIP : Pomazánku můžeme mazat i na opečené celozrnné toasty na sucho, můžeme dozdobit dle chuti hrozny, ořechy, olivami, bylinkami či jinou čerstvou zeleninou.  

Fitness česneková pomazánka

zdroj : spektrumzdravi.cz

2. Domácí česneková polévka se sýrem

Klasika kterou podávají ve většině českých hospůdkách a restauracích, tak proč ji nezkusit připravit doma ?

INGREDIENCE :

  • 10 stroužků česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce majoránky
  • 100 g šunky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1000 ml kuřecího vývaru
  • pepř
  • sůl
  • 2 krajíce chleba na krutony

POSTUP :

  1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme.
  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme šunku pokrájenou na menší kostičky.
  3. Vše krátce osmahneme.
  4. Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidáme česnek.
  5. Brambory pokrájíme na kostičky a přidejte do vroucího vývaru.
  6. Vaříme 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké.
  7. Polévku dochutíme majoránkou, případně pepřem a solí.
  8. Na oleji osmahneme na kostičky rozkrájené krajíce chleba.
  9. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.
  10. Na talíř připravíme kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou.
  11. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce.

Domácí česneková polévka se sýrem

Zdroj : thestarvingchefblog.com

 3. Pečený česnek

Pečený česnek je velmi chutný, nebojte se typického zápachu, pečením v celku ztrácí česnek svoji ostrost a jeho chuť je potom příjemně nasládlá. Výborně doplňuje grilovaná či pečená masa.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 8 paliček česneku
  • několik větviček čerstvého rozmarýnu
  • olivový olej
  • hrubě mletá mořská sůl
  • čerstvý mletý pepř

POSTUP :

  1. Hlavičky česneku zbavíme přebytečných slupek a nožem seřízneme vršek česneku.
  2. Takto připravené hlavičky česneku položíme na plech pokrytý alobalem, polijeme olejem, osolíme, opepříme, přidáme bylinky.
  3. Celý plech přikryjeme alobalem a pečeme cca 1 hodinu v troubě při 150 °C.
  4. Poté alobal sundáme a necháme je ještě 20 minut dopéct.

Pečený česnek

zdroj : inspiredtaste.net

4. Česnekový dip s bylinkami

Se výborně hodí ke grilovanému vepřovému masu, rybám nebo zelenině.

INGREDIENCE :

  • 6 stroužku utřeného česneku
  • 1 šálek (250 ml) bílého jogurtu řeckého typu
  • 50 ml majonézy
  • 1 lžička směsi bylinek (oregano, bazalka, kopr, jarní cibulka)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Do misky si připravíme najemno utřený česnek, jogurt, majonézu, bylinky a ostatní ingredience.
  2. Vše zamícháme a dáme vychladit.
  3. Používáme jako omáčku ke kouskům zeleniny, sýru či jako dresink k salátům a sendvičům.

Česnekový dip s bylinkami

zdroj : juliannehough.com

 5. Česneková omáčka

Tato omáčka je vhodná ke grilovaným nebo opékaným mořským rybám. Výborně se hodí k tresce nebo k lososovitým rybám.

INGREDIENCE :

  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1/2 šálku suchého sherry
  • 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžíce sekané šalotky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička mouky
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1 lžička citronové šťávy

 POSTUP :

  1. Do hrnce vložíme prvních šest ingrediencí omáčky (pomerančovou šťávu, sherry, plnotučné mléko, česnek, šalotku, bobkový list).
  2. Ingredience provaříme.
  3. Na pánvi zpěníme jednu lžíci másla na středním ohni.
  4. Posypeme moukou a několik minut restujeme do zlatova.
  5. K mouce přidáme provařené ingredience na omáčku a promícháme.
  6. K omáčce přidáme máslo., citronovou šťávu, sůl a bílý pepř.
  7. Na závěr přidáme čerstvě nasekanou petrželku.

Česneková omáčka

zdroj : simplyrecipes.com

Česnek má velmi široké využití, přidává se do polévek, salátů, pomazánek. Je výbornou přílohou k mletým masům, velmi dobře se kombinuje s rajčaty a zázvorem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *