Tisk článku

Česnek

Česnek je jedno z nejzdravějších koření, které můžeme používat v kuchyni téměř každý den. Oblíbený je nejen pro svou charakteristickou vůni,ale i pro své léčivé účinky.

Česnek obsahuje éterické oleje, posiluje náš imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi,povzbuzuje činnost střev, podporuje vylučování trávicích šťáv a také napomáhá činnosti žlučníku. Nejdůležitějším obsaženým prvkem je allicin, který působí antibakteriálně. Česnek je vhodný zejména pro ty z nás, kteří trpí vysokým tlakem či cukrovkou. Neměli by ho však užívat lidé s onemocněním žlučníku a lidé se žaludečními potížemi. Tato zelenina se sklízí na podzim, až když její nať začne uvadat. Pokud si pěstujeme česnek sami, nesmíme zapomínat na „zakroucení“ stonku, aby účinné látky zůstaly v palicích. Skladujeme na temném, suchém a chladmém místě. Jestliže však vyrazíme na nákup do obchodů, vybíráme pouze kusy bez zelených výhonků ( díky nim se z česneku začnou vytrácet nejdůležitější látky ). Také můžeme přivonět ke spodní části, poněvadž při špatném skladování velice brzy začíná plesnivět a plíseň z počátku vidět není. V kuchyni má široké využití,jak čerstvý ,tak i sušený. Do tepelně zpracovaných pokrmů,jako jsou omáčky či polévky, přidáváme česnek až úplně nakonec. Je téměř nezbytný při přípravě masa mletého , klobás, či masa skopového , dále je často přidáván do majonéz. Můžeme z něj připravit také chutné česnekové máslo, pasty nebo olej. Nať z česneku má také v kuchyni své místo, například se velice hodí do nálevů pro nakládanou zeleninu, hub a marinád k masu. Pokud jsme „nedopatřením“ nakoupili česnkeu více než jsme schopni spotřebovat, stačí oloupat stroužky a zamrazit či usušit. Vyzkoušený tip : Pokud vás trápí nevolnost či průjmy,uvařte v osolené vodě 2 nakrájené brambory ( nezapomeňte přidat kmín ) .Do talíře nastrouhejte 2 menší nebo 1 větší stroužek česneku a přelijte vodou s uvařenými bramborami.Potíže by měly do 20ti minut ustoupit.




Příspěvky ke článku: Česnek

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky