Tisk článku

Česnek v kuchyni

Česnek je v kuchyni nepostradatelnou zeleninou, která se používá spíše jako kořenící a dochucující ingredience. Jeho typické aroma a palčivá chuť mají své příznivce i odpůrce, ale řada běžně připravovaných jídel by bez česneku nikdy neměla tu správnou chuť. Nejde však jen o chuť, česnek v sobě skrývá řadu důležitých látek, takže nejen v pokrmech přispívá našemu zdraví, ale současně se využívá i v domácím léčitelství.

Česnek v kuchyni

Původ česneku

Česnek není žádná novinka, nové mohou být pouze jednotlivé odrůdy. Jeho používání je tak prastaré, že už se dnes lze jen domnívat, že byl vypěstován z planých rostlin asijských stepí, odkud se postupně rozšířil nejen po Asii, ale byl pěstován pro kuchyňské využití i ve starém Egyptě a později i v Římě a jeho provinciích. Čas od času byl na některém území považován dokonce za posvátnou rostlinu a byly mu připisovány nejen chuťové a zdravotní účinky, ale i účinky omlazující a rituální.

Česnek a zdraví prospěšné látky

Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Kromě toho česnek obsahuje celou řadu sloučenin síry - alicin, aliin a alylcystein. Tyto sloučeniny rozšiřují mírně cévy a tím snižují vysoký krevní tlak. Látky obsažené v česneku snižují i hladinu nežádoucího cholesterolu a k tomu stačí pravidelná konzumace alespoň jednoho stroužku denně. Kromě toho má česnek velmi příznivé účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, proti nachlazení se často kombinuje s medem.

Česnek při úpravě jídel

Česnek by se měl používat především syrový, tepelnou úpravou se většina účinných a prospěšných látek v něm obsažených znehodnotí. U studených pokrmů je to jednoduché, u teplých se vynasnažíme česnek přidávat až do hotového jídla. Všude ho přidáváme samozřejmě oloupaný. Podle druhu jídla a použití jej buď jen nakrájíme na plátky nebo nadrobno posekáme, můžeme ho i prolisovat dnes běžně dostupným lisem na česnek nebo tradičním způsobem utřít na prkénku spolu se solí.

Česnek a jeho používání

Česnek má v kuchyni velice široké použití. Různě upravený podle potřeby a v různém množství, nejčastěji podle vlastní chuti jej přidáváme do :

  • polévek: Buď do česneček, kde chuť česneku převládá nebo v menším množství i do jiných polévek.
  • omáček: Česnekem dochucujeme jak teplé, tak studené omáčky. Zvláště u studených omáček, kterými maso jen pro chuť přeléváme, může být chuť česneku výraznější.
  • masových jídel: Do masových jídel z masa všech druhů přidáváme česnek podle chuti a receptu k masu, do šťávy nebo do nádivek. Zvláště u skopového masa by česnek neměl chybět. Kromě samotného masového chodu přidáváme česnek do marinád, kterými maso před tepelnou úpravou ochucujeme.
  • zeleninových jídel: Hodí se při přípravě dušené, zapékané i smažené zeleniny. Zvlášť se hodí při úpravě špenátu, dobře se snáší s cuketou, květákem či brokolicí, rajčaty i paprikami.
  • bramborových jídel: Česnek můžeme využít při přípravě bramborových příloh, i samostatných bramborových zapékaných nebo smažených jídel.
  • slaných koláčů: Česnekem se dochucují náplně slaných koláčů, které mohou být jak z masa, tak ze sýrů, tvarohu nebo zeleniny.
  • pečiva: Při domácí výrobě pečiva se česnekem může dochutit především chléb, dalamánky či jiné pečivo. Běžně se česnek používá při přípravě topinek a toastů.
  • pomazánek: Česnek můžeme použít téměř do všech základních surovin pro přípravu pomazánek. Hodí se do tvarohu, k masu, uzenině nebo rybičkám, k sýrům i vejcím i do zeleninových základů.
  • salátů: Podle starých receptů by se stroužkem česneku měla pro chuť i aroma vytřít salátová mísa. Česnek se ale ve větší míře používá pro ochucení samotných salátů z masa i zeleniny.

 





Příspěvky ke článku: Česnek v kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky