Vynikající recepty s medvědím česnekem pro správné gurmány. Inspirujte se!

Zajímáte se o recepty z medvědího česneku, protože chcete vyzkoušet něco nového a lahodného?

Pokud jste se s ním doposud nesetkali, pak ho určitě musíte ochutnat!

Má specifickou chuť a dají se s ním vykouzlit vynikající pokrmy, které potěší vás i vaše blízké.

Pesto z medvědího česneku

Říká se, že když začne sezóna medvědího česneku, pak je nejlepší si ze všeho nejdřív vyrobit pesto. Díky němu si můžeme chuť tohoto česneku užít naplno.

Má velmi jemnou, ale přesto lahodnou chuť a když k tomu ještě přihodíme těstoviny, pak máme lehký oběd přesně podle našeho gusta.

Mrkněte také na nejlepší recepty z česneku pro teplou i studenou kuchyni. Ostatně ani klasický česnek se v kuchyni neztratí. Teď ale skočíme na medvěda a hurá na pesto.

Ingredience:

  • 30 g medvědího česneku s květy
  • 100 g ořechů (ideálně piniové, ale mohou být i mandle či lískové ořechy)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 50 g tvrdého sýra (čedar, parmazán atd., co máme po ruce)
  • 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • Mořská sůl
  • Mletý černý pepř

Postup

  • Česnek očistíme, důkladně opláchneme a kvítky odložíme stranou.
  • Zelené listy vložíme do hmoždíře, osolíme a rozmělníme na hrubou pastu.
  • Přisypeme piniové oříšky a pomocí paličky rozdrtíme.
  • Pokračujeme v rozmělňování, přičemž pomalu přiléváme olivový olej.
  • Mícháme, dokud není směs hladká.
  • Přidáme nastrouhaný sýr a čerstvě vymačkanou šťávu z citronu.
  • V hmoždíři vše mícháme tak dlouho, až se všechny ingredience spojí.
  • Dochutíme solí i pepřem, a nakonec ozdobíme odloženými květy.

Tip: Toto pesto se hodí podávat s rajčatovým salátem, grilovaným masem, ale také s rybou či na opečeném italském chlebu, případně se dá jen tak zamíchat s těstovinami.

Česneková omáčka s divokým česnekem.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Polévka z medvědího česneku

Fanoušci polévek si také přijdou na své. Přestože jako česnek nevypadá, má téměř totožné aroma a velmi lahodnou chuť. V polévce je nepřekonatelný a vy se k tomuto receptu budete rádi vracet. Když ještě do této polévky přihodíte krutony, bude to dokonalost sama.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrst listů medvědího česneku
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup

  • Připravíme si hrnec, dáme do něj máslo a necháme na mírném ohni rozpustit.
  • Jakmile je máslo rozpuštěné, přihodíme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou.
  • Za stálého míchání necháme 5 – 7 minut restovat a dáváme pozor, aby mouka nezhnědla.
  • Poté začneme po částech přilívat zeleninový vývar, aniž přestaneme míchat.
  • Přivedeme polévku k varu a na nízký stupeň vaříme po dobu 5 minut.
  • Občas promícháme, aby se polévka nepřichytila.
  • Mezitím očistíme listy česneku pod větším proudem vody.
  • Nakrájíme jej na hrubší kousky a přidáme do hrnce.
  • Osolíme, opepříme a necháme zhruba 2 minutky povařit.
  • Potom hrnec odstavíme a pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme.
  • Zjemníme ještě přilitím smetany ke šlehání, naposledy zamícháme a můžeme servírovat.
Lahodná polévka s máslovou chutí a česnekem.
Zdroj: https://jernejkitchen.com/

Veganská pomazánka

U tohoto receptu vás potěší fakt, že je pomazánka vhodná pro vegany, je totiž veganská. To ovšem neznamená, že by nebyla vhodná pro každého. Naopak je velmi chutná, neboť česneku sekundují slunečnicová semena a citronová šťáva.

Ingredience:

  • 1 svazek medvědího česneku
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 75 ml ořechového mléka
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu (může být i více)
  • 1 lžička mořské soli

Postup

  • Jednotlivé listy česneku důkladně omyjeme, ideálně ve větším cedníku.
  • Potom je usušíme, aby na nich nezůstala žádná voda.
  • Odstraníme stonky a zatím listy odložíme stranou.
  • Slunečnicová semena vhodíme do nádoby kuchyňského robota a na střední otáčky rozmixujeme tak, aby vznikl jemný prášek.
  • Musíme dávat pozor, aby se nám semena nerozmixovala moc a nezačala uvolňovat olej.
  • Jakmile máme ze semen prášek, přidáme ořechové mléko, citronovou šťávu, sůl a jemně nasekaný medvědí česnek.
  • Robota nyní zapneme na nejnižší stupeň a smícháme všechny suroviny, aby vznikla hladká pasta.
  • V průběhu míchání občas přístroj vypneme a seškrábneme pastu ze stěn nádoby pomocí stěrky.
  • Ochutnáme a v případě potřeby ještě osolíme. Kdo má rád víc citronu, může přidat ještě několik kapek.
  • Tato pomazánka vydrží v lednici cca 1 týden, někdy i déle, případně se dá bez problémů zmrazit.
Vynikající česneková pasta na chléb a pečivo.
Zdroj: https://whereismyspoon.co/

Těstoviny s cherry rajčaty

Těstoviny jsou nejlepší způsob pro rychlou večeři či menší oběd. Když k nim přidáte cherry rajčata a divoký česnek, máte luxusní pokrm, po kterém se jen zapráší. Klidně můžete tento recept vyzkoušet i na svých přátelích, uvidíte, že se k vám budou rádi vracet.

Ingredience:

  • 500 g těstovin
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 větší svazek medvědího česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř (může být i čtyřbarevný)
  • 100 g strouhaného parmazánu

Postup

  • Těstoviny si uvaříme přesně podle návodu na obalu, aby byly jak se říká „al dente“.
  • Potom je scedíme a necháme okapat.
  • Do hrnce dáme olivový olej a na mírném ohni zahřejeme.
  • Přihodíme umytý a nakrájený česnek a přepůlená cherry rajčata.
  • Krátce orestujeme, aby se prohřál, a poté osolíme i opepříme.
  • Přisypeme okapané těstoviny, promícháme a chvilku prohřejeme.
  • Servírujeme ozdobené nastrouhaným parmazánem.
  • Kdo chce, může ještě ozdobit kouskem medvědího česneku nebo jeho květy.
Luxusní těstovinová směs s cherry rajčátky a divokým česnekem.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Koláč s kozím sýrem

Kozí sýr má svou charakteristickou chuť a mnozí z nás se mu vyhýbají, protože se jim zdá zvláštní. Je to škoda, protože se s ním dají připravit velmi zajímavé pokrmy.

Jedním z nich je i tento koláč, který byl inspirován tradičním řeckým pokrmem Spanakopita se špenátem a sýrem. Tady se spojil medvědí česnek a kozí sýr, přičemž výsledek je naprosto dokonalý a hlavně velmi chutný.

Ingredience:

  • 250 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 velký nebo 2 malé svazky čerstvého kopru
  • 50 g čerstvých listů rukoly
  • 300 g medvědího česneku
  • 450 g měkkého kozího sýra bez kůrky
  • 50 g tvrdého strouhaného kozího sýra
  • 5 velkých vajec
  • 50 g čerstvě nastrouhané bílé strouhanky
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lístkové těsto (ideálně vyválené)

Postup

  • Připravíme si pánev a dáme do ní rozpustit máslo na mírném ohni.
  • Rozpuštěné máslo přelijeme do misky a zatím odstavíme.
  • Propláchneme kopr a nakrájíme ho najemno, zatímco rukolu rozkrájíme na hrubší kousky.
  • Důkladně omyjeme česnek a jemně nakrájíme.
  • Do velké misky dáme oba kozí sýry, přidáme vejce, strouhanku, olivový olej, nakrájenou jarní cibulku, sůl i pepř a vše promícháme.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C a nachystáme koláčovou formu o průměru 28 cm.
  • Celou ji uvnitř vymažeme rozpuštěným máslem.
  • Polovinu těsta odložíme a druhou polovinou vyložíme formu.
  • Dáme si záležet, aby se těsto dostalo do každého záhybu formy a vznikl tak pěkný vzor.
  • K sýrové směsi přisypeme kopr, rukolu i česnek a rukama důkladně promícháme.
  • Hotovou nádivku přendáme na těsto do formy a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Zakryjeme zbývajícím těstem po celé ploše, pečlivě přimáčkneme a potřeme máslem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu.
  • Náplň nesmí být vlhká a těsto by mělo mít zlatavý nádech.
  • Kdyby se těsto připalovalo, jednoduše ho zakryjeme alobalem a necháme tak až do konce pečení.
  • Správně propečený koláč by neměl po zmáčknutí horní části propouštět žádnou tekutinu, jinak ho musíme péct o něco déle.
  • Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme 15 – 20 minut odpočinout.
  • Pak už jen stačí nakrájet a konzumovat.

Tip: Pokud se podaří sehnat listové těsto v oblíbených ultra tenkých plátech, pak je vrstvíme na sebe a každou vrstvu vždy lehce potřeme trochou másla a vrstvíme, až dokud nezpracujeme téměř všechny pláty těsta. Necháme si stranou zhruba 3–4 pláty a ty pak použijeme na zakrytí koláče.

Lahodný páj z kozího sýra a medvědího česneku.
Zdroj: https://www.deliciousmagazine.co.uk/

Zkuste si tento koláč s kozím sýrem udělat v parní troubě. Výsledek bude dokonalý. Pokud jste již o pořízení trouby s parním programem uvažovali, poradíme vám.

Medvědí česnek – co je dobré o něm vědět?

V přírodě se vyskytuje zejména v listnatých lesích/hájích. Nejlepšími podmínkami pro jeho správný růst je stín a vlhko. Pokud se rozhodneme si jej zajít někam do přírody nasbírat, rozhodně si musíme dát pozor, co trháme.

Medvědí česnek je totiž nápadně podobný konvalinkám. Má téměř totožné dlouhé zelené listy s podlouhlým žilkováním. Mladé konvalinky a čerstvě rašící listy česneku rozezná jen opravdový znalec. To ovšem neznamená, že to také nezvládneme.

Vzhled medvědího česneku.
Zdroj: https://pixabay.com/

Jak poznat medvědí česnek?

Samozřejmě, že má charakteristickou vůni, což konvalinka nemá, přesto nebude nikdo při sklízení sledovat, jestli s listy česneku neutrhl i pár konvalinek.

Listy česneku rostou samostatně, a to rovnou ze země, zatímco konvalinka má dva listy rostoucí proti sobě z jednoho stonku. Co se týká květů, tam je to také dobře poznat.

U konvalinek je typický vzhled jako klas a nezaměnitelná vůně, oproti tomu divoký česnek má květ kulovitý a do nosu nás praští česnekové aroma.

Jestli si ani teď nebudeme jistí, pak musíme jít po čichu. Když přivoníme ke konvalince, bude vonět jen květ, nic víc. Ovšem u česneku ucítíme známou vůni po celé rostlině.

Sběr medvědího česneku.
Zdroj: https://pixabay.com/

Vypěstujte si vlastní surovinu

Pokud máte zahrádku, pak neváhejte a divoký česnek si vypěstujte. Potrpí si na vlhkou humózní půdu, ale pravdou je, že při pravidelné zálivce bude růst skoro všude.

V zahradě mu najděte takové místo, kde je polostín, ideálně někde pod keřem či na okraji živého plotu. Dařit se mu bude i na severní straně rodinného domu nebo pod okrasným listnatým stromem, který na podzim ztrácí své listí.

V kuchyni si divoký česnek užijeme jen chvilku

Každá bylinka má nejlepší chuť a nejsilnější aroma tehdy, pokud je mladá a křehká. V případě tohoto druhu česneku probíhá sběr pouhé dva měsíce, přičemž hlavní období začíná již v druhé polovině března v závislosti na počasí.

Později se rostlina tzv. zatáhne a my musíme počkat na příští jaro. Na konci května své intenzivní aroma ztrácí.

Česnek má vynikající chuť i vůni, takže se s ním dají připravit opravdu skvělé pokrmy. Ostatně hodí se do salátu, jako ozdoba na chléb s máslem či sýrem, do pomazánek, ale i do léčivého vína.

Jaké léčivé vlastnosti česnek medvědí nabízí?

  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • Prevence proti vzniku trombózy
  • Zlepšení průtoku krve
  • Posílení organismu, imunitního systému i paměti
  • Má protiplísňové, antibakteriální a antiparazitní vlastnosti
  • Pomáhá při kašli

Tinktura/kapky

Když už jsme se zmínili o léčivém účinku, není na škodu si připravit tyto jednoduché kapky nebo tedy tinkturu, která je skvělá na podporu paměti, ale také proti zvápenatění cév (arterioskleróza) a mnoha dalším zdravotním neduhům. Jak si jí připravíme?

  • Listy česneku opláchneme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Naplníme větší láhev až po hrdlo.
  • Přelijeme 40 % režnou či podobnou domácí kořalkou a necháme 14 dní odpočívat na teplém místě (klidně můžeme dát i na sluníčko).
  • Po uplynutí této doby je tinktura připravená k použití.
  • Užíváme každý den 10 – 15 kapek. Jednoduše je zamícháme do vody, nebo třeba čaje.

Z této úžasné bylinky s podzemní cibulí, se dá vyrobit také například víno či česnekové kapky. Pokud jde o kosmetiku, tam je to účinný pomocník při omlazujících procedurách, ale i na léčbu chronických kožních onemocnění.

Díky lesnímu česneku, jak se rovněž této bylině říká, se značně zlepšuje látková výměna a detoxikuje organismus od nadbytečných tuků.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X